![]() |
Dîvâne Sen Değil Bizmişiz |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Dîvâne Sen Değil BizmişizII ![]() “Pâdişâh, hem zâlim hem deli dedik; /İhtilâle kıyam etmeli dedik; / Şeytan ne dediyse biz “belî” dedik; / Çalıştık fitnenin intibahına ![]() ![]() ![]() Rıza Tevfik Bölükbaşı ![]() Abdülhamid Han Abdülhamid Hanın hâl edildikten sonra Selanik’e götürüldüğünü, Allatini adlı bir un tüccarının evine kapatıldığını anlatmış ve bir mim koymuştuk geçen hafta ![]() ![]() ![]() Koca sultan Allatini kasrında dış dünyadan tecrit edilir, olup bitenden haberi olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün musahibi Ali Muhsin Efendi hatıralarınızı niye yazmıyorsunuz diye sorar ![]() - Hiç düşünmedim, yazdırırlar mı acaba? - Siz anlatın ben yazayım o zaman ![]() - Bak bu olabilir pekala ![]() Bir süre sonra Ali Muhsin Bey görünmez olur, adamcağızı buharlaştırırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Hatıralarınızı yazıyormuş -İyi de ne var bunda? -Yasak! -Peki ben yazsam? Hiç tavsiye etmem gibilerinden bakar, belli ki başını ağrıtırlar ![]() OLACAK İŞ Mİ? Diyelim, seçime gireceksiniz, sizi ezsinler diye karşınızdaki partileri birleştirir misiniz? Ama ittihatçı kafası buna basmaz ![]() ![]() ![]() Daha evvel Balkanlardaki kiliseler ekseri Yunanlıların elindedir, Rumlar postu kiliseye yayar, emlakını göstere göstere kullanılırlar ![]() ![]() Çıkarılan kanununa göre o havalide çoğunluk kimde ise kilise onların olacak, diğerlerine de en çok iki yıl içinde “devlet eliyle” yeni bir kilise yapılacaktır ![]() O yıllarda İngiliz boyunduruğu altında yaşayan Hindistan’ın 250 milyon nüfusu vardır ama parlamentoda bir tek Hintli mebus bulunmaz ![]() ![]() ![]() İttihatçıların en iyi bildikleri şey darbeciliktir, iş vatan korumaya geldi mi teklemeye başlarlar ![]() ![]() Bir gece Abdülhamid Hanın kapısı dövülür ![]() ![]() - Niye, nereye? - Şehir düştü düşecek, kaçmamız gerek ![]() Kaçmak ha! Tabire bak! BANA BİR TÜFEK VERİN! Abdülhamid Han o eşsiz zekası ile bunların kilise anlaşmazlığını çözdüklerini anlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu Hakan “ben bir yere gitmiyorum” der, “verin bir tüfek, asker evlatlarımla savaşayım omuz omuza!” Hane halkı da aynı fikirdedir, üstlerine düşeni yapmaya hazırdırlar ![]() Abdülhamid Hanın bir ara benzi sararır, zemin sanki ayağının altından kayar ![]() İyi de ona fikrini soran yoktur ki ![]() ![]() ![]() Boğaz köprüsünden geçerken kuş bakışı gördüğünüz kasrın geniş, ferah, aydınlık odaları da vardır ama sabık sultanı arka tarafta karanlık, rutubetli bir izbeye tıkarlar ![]() ![]() ![]() ![]() MİRASYEDİ GİBİ Sanırım Selanik’i merak ediyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göç, göç, göç! Balkan Müslümanları Anadolu yollarına düşer, akıbeti meçhul bir sefere çıkarlar ![]() ![]() ![]() İstanbul efendileri yok olur, ortalığı arsız görgüsüz harp zenginleri kaplar ![]() “İhtilal çocuklarını yer” derler ya Enverciler çift tarafı kesen ustura olur ![]() ![]() Jön Türkler zamanında birbirlerini Abdülhamid Hana jurnallemişlerdir, bu dosyaların ortaya çıkması hiç de hoş olmaz ![]() ![]() Abdülhamid Han görevi devraldığında 300 milyon lira borcumuz vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz, Midilli bahsine hiç girmiyorum, böyle bir külü bebeler bile yutmaz ![]() ![]() Halbuki Cihan Harbini hazırlayan sebeplerin hiçbiri bizim meselemiz değildir ![]() ![]() ![]() Abdülhamid Han savaşa şiddetle karşıdır, zira zafer kazanılsa bile memleket kurur, ordu yıpranır ![]() ![]() İttihatçılar içinde İngiliz ve Fransız yanlıları da az değildir, ancak Enver Paşa baskın çıkar, koca imparatorluğu maceraya atar ![]() Neymiş Efendim Berlin-Bosphorus-Bağdat-Bombay hattı kuracak taa Hindistan’a uzanacaklarmış ![]() ![]() Evet müttefikler Çanakkale’de takılır ama bu bize çok pahalıya patlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülhamid Hanın otuz küsür yıldır emek verdiği, üzerlerine titrediği nesil heba olur ![]() ![]() İttihatçilerin iki ortak paydaları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Türkün çocuğuna değer vermez, el kadar sabileri süngü hücumuna kaldırır, mitralyöz üzerine yollarlar ![]() İyi de Liman Von Sanders’in umurunda mı? Adamın derdi Rus’u İngiliz’i Anadolu’da oyalamak ![]() ![]() MEĞER Kİ GEÇMİŞ OLA ![]() ![]() ![]() İşler sarpa sarınca bazıları Abdülhamid Hanı anlamaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ne demek Payitahtı taşımak? Abdülhamid Han nasıl kızar anlatılamaz ![]() “Hayır!” der, “Ben Bizans İmparatoru Kostantin’den daha az haysiyetli değilim!” Öyle ya vatan dediğin canla kanla müdafaa edilir ![]() ![]() ![]() Koca Sultan sinirden kül kesilir, beti benzi atar ![]() ![]() Ve dokuz sütuna manşetlik bir cevap “Benim için öyle bir ihtimal yok! ![]() ![]() Ziyaretçiler arasına Enver Paşa da katılır ![]() ![]() ![]() Sultan bu güçlü ismi yakinen tetkik eder, yeğeni Naciye Sultan’la evlidir, ki bir şekilde akrabadırlar ![]() ![]() BA’DE HARAB’ÜL BASRA ![]() ![]() ![]() Savaşın sadece cephede değil masada da kazanılması gerektiğini bilmeyen bu çocuğun Harbiye Nazırlığı gibi ciddi bir makamı elinde tutması tuhaftır ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Çanakkale sarhoşluğu tez biter ve değişik cephelerden mağlubiyet haberleri yağmaya başlar ![]() ![]() Enver Bey bir gün yine gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülhamid Hanın “şimdi mi anladın” deyip azarlaması gerekir ama o karşısındakini kıramaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulh ha! Enver Paşa nasırına basılmış gibi irkilir, itiraz damarı kabarır bir anda ![]() Abdülhamid Han, Talat Paşa’ya bir şeyler anlatılabileceğine inanır ama ona asla! Yapılacak tek şey kalmıştır ![]() ![]() Makamı âlâ olsun Ulu Hakan 91 yıl önce böylesi bir Şubat günü Cenab-ı Hakkın rahmetine kavuşur ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer zamanında ezip geçtiği üç kuruşluk Yunan’ın Anadolu’yu işgal ettiğini görecek olsa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzin vermedim! Hamd ederim! Abdülhamid Han Şazeli Şeyhi Mahmud Ebuşşamat’a azlediliş sebebini bakın nasıl açıklıyor: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan II ![]() ![]() Pişmanlık neye yarar ![]() ![]() ![]() ![]() Sana hak verecek ey koca Sultan! Bizdik utanmadan iftira atan; Asrın en siyâsî Pâdişâhına! ![]() ![]() * * * Pâdişâh hem zâlim hem deli dedik; İhtilâle kıyam etmeli dedik; Şeytan ne dediyse biz “belî” dedik; Çalıştık fitnenin intibahına ![]() ![]() ![]() * * * Dîvâne sen değil, meğer bizmişiz; Bir çürük ipliğe hülya dizmişiz; Sâde deli değil, edebsizmişiz; Tükürdük atalar kıblegâhına! ![]() ![]() Nerdesin şevketli Abdülhamîd Han? Feryadım varır mı bârigâhına? cümlesi ile başlayan bu şiir hayli uzun, lakin tamamını aktarmak beni aşar ![]() ![]() ![]() ![]() Nadimlerden biri de Süleyman Nazif’tir: “Padişahım gelmemişken yada biz, İşte geldik senden istimdada biz, Öldürürler başlasak feryada biz, Hasret olduk eski istibdada biz” der, adeta tövbesini açıklar ![]() Ulu Hakan, Rumu, Ermeniyi, Yahudiyi, hatta Masonları ve İttihatçıları bir şekilde çözer, gelgelelim İslam adına çıkan muarızlarını anlayamaz ![]() ![]()
![]() |
|