|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
buharlaşma, isısı, kaynama, sublimleşme, sıcaklığı |
![]() |
Buharlaşma - Kaynama - Kaynama İsısı - Kaynama Sıcaklığı - Sublimleşme Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buharlaşma - Kaynama - Kaynama İsısı - Kaynama Sıcaklığı - Sublimleşme Nedir?Buharlaşma - Kaynama - Kaynama Isısı - Kaynama Sıcaklığı - Sublimleşme Nedir? Buharlaşma - Kaynama - Kaynama Isısı - Kaynama Sıcaklığı - Sublimleşme Nedir? Buharlaşma Sıvı bir maddenin ısı olarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir ![]() ![]() ![]() Buharlaşmaya basınç ve diğer fiziksel şartların etkisi çoktur ![]() * · Buharlaşma her sıcaklıkta olabilir ![]() * · Maddeler dışarıdan ısı alarak buharlaşırlar ![]() ![]() * · Sıcaklığın artması buharlaşmayı hızlandırır ![]() * · Açık hava basıncının azalması buharlaşmayı artırır ![]() * · Sıvının açık yüzey alanı arttıkça buharlaşma daha fazla olur ![]() * · Rüzgarlı havada buharlaşma fazla olduğundan çamaşırlar daha çabuk kurur ![]() Kaynama Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar ![]() ![]() ![]() Kaynama Sıcaklığı Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır ![]() ![]() ![]() Buharlaşma Isısı Kaynama noktasına gelmiş 1 gram sıvı maddenin tamamının aynı sıcaklıkta gaz haline gelmesi için verilmesi gereken ısıya buharlaşma ısısı denir ![]() ![]() Q=m ![]() bağıntısı ile bulunur ![]() Lb = 540 cal/g dır ![]() ![]() Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir ![]() ![]() ![]() ![]() * Kaynama ve yoğunlaşma anında maddenin sıcaklığı değişmez ![]() * Bir maddenin kaynama sıcaklığı ile yoğunlaşma ısısı eşittir * Bir maddenin buharlaşma ısısı ile yoğunlaşma ısısı eşittir ![]() * Kaynama sıcaklığı ile buharlaşma ısıs ayırt edici özelliklerdendir ![]() Süblimleşme Bazı katı maddeler ısıtılınca sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynama ve Yoğunlaşmaya Etki Eden Faktörler Yine erime ve donmada olduğu gibi, kaynama ve yoğunlaşmaya etki eden faktörler vardır ![]() ![]() · Kaynama olayının gerçekleşmesi için, buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara’da 96 °C de, Erzurum’da ise 94 °C de kaynar ![]() Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı artırılır, dolayısıyla yemekler daha çabuk pişer ![]() · Saf sıvı içine karıştırılan farklı maddeler sıvının saflığını bozar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|