|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fiziksel, içeriği, kimyasını, suyun, yapısı, öğrenelim, özellikleri |
![]() |
Suyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını Öğrenelim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını ÖğrenelimSuyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını Öğrenelim Suyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını Öğrenelim SUYUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İnce tabakalar halindeyken renksiz olan su, derin tabakalar halinde mavi, lacivert renklerdedir ![]() ![]() Suyun fiziki özelliklerinden donma ve kaynama noktası, celcius sıcaklık skalası için standart alınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() +3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 gr suyun sıcaklığını 17°C dan 18° C a çıkarmak için verilen ısıya 1 kalori (cal) denir ![]() ![]() ![]() Su 0°C nin altında katı 0°C ile 100°C arasında sıvı ve 100°C nin üzerinde gaz halindedir ![]() ![]() ![]() ![]() SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Su oldukça kararlı bir bileşik olduğu için meydana geliş ısısı yüksektir ![]() ![]() ![]() 1- C+H O → CO +H2 Ametallere örnek 2-2Fe+3H O → Fe O + 3H Metallere örnek Su halojenlerle reaksiyona girerek bunları indirger ve oksijen açığa çıkarır ![]() 2H o+2Br → 4HBr + O Halojenlere örnek Oksitler su ile reaksiyona girerek hidroksitleri meydana getirir ![]() ![]() Su az da olsa iyonlaştığı için zayıf baz veya asit, tuzları suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar ![]() ![]() ![]() CaC + 2H O → Ca(OH) + C H Doğada bulunan suların en safları sırasıyla kar ve yağmur sularıdır ![]() ![]() ![]() Su, bitki ve hayvanların beslenmesinde önemli bir faktördür ![]() ![]() ![]() SUYUN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Suyun vücudumuzdaki bulunma yerleri ve oranları şöyledir: Vücut hücreleri %55 Lenf %20 Kan plazması %7 ![]() Kemikler %7 ![]() Vücut organlarını ayıran, koruyan Destek doku %7 ![]() Beyin, omurilik sıvısı %2 ![]() Vücudumuzda lazım olan suyun büyük bir kısmı yiyecek içeceklerle alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SUYUN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ Su vücutta metabolizma artıklarının atılması için bir araçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın susamasıyla suya ihtiyacını belirtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar su ihtiyaclarını; meteor suları yer altı suları (kaynak, kuyu ve artezyen) ve yeryüzü sularından (ırmak, göl) karşılarlar ![]() Dağlık, yüksek bölgelerdeki dere ve göl sularında organik maddeler bulunmamakla birlikte, çözünmüş organik tuzlar vardır ![]() SULARIN TEMİZLENMESİ Küçük yerleşim yerlerindeki içme suları kaynak sularından alındığı için bunların temizlenmesi bazı küçük önlemlerle halledilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu temizlenme işlemleri şu şekillerde yapılmalıdır: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() İçme suyunun temizlenmesinde uygulanan temel işemler: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() Yavaş süzen kum süzgeçleri Çabuk süzen süzgeçler Küçük süzgeçler 7 ![]() Bunlar; 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() ![]() SULARIN SERTLİĞİ Sularda çeşitli bileşikler çözünür bunlar mg/l olarak ölçülür,kalsiyum karbonat, kalsiyum oksit veya kalsiyum cinsinden ifade edilip toplanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() 2C17 H35 COONa + M++ = (C17H35COO)2 M + Na + sabun sudaki sertlik çökelti Denklemde görüldüğü üzere, su sertliğini veren iyonları, sabun bünyesine alıp çökeltdikten sonra köpürmeye başlar ![]() ![]() ![]() SERTLİĞİN SEBEPLERİ Sertliğe iki valanslı metalik katyonlar sebep olur ![]() ![]() ![]() Sertliğe sebep Olan katyonlar: Ca ![]() ![]() ![]() ![]() Anyonlar : HCO3-- ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun sertliğini veren katyon ve bunlarla dengede olan anyonlar ![]() Toprağa düşen yağmur suları tabii sularda bulunan çok miktardaki solitleri çözmeye kudreti kafi gelmez ![]() ![]() CO2 + H2O ----------- H2 CO3 -----------H+ + HCO3- Bakteri etkisi Yağmur suyu ile hasıl olur ![]() Genel olarak sert sular, üst toprağın yoğun olduğu ve kalker bulunan yerlerden çıkar ![]() ![]() Suların sert olması, insan sağlığına hiçbir etki yapmaz ![]() ![]() SU SERTLİKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Su sertlikleri bulundukları yerin Jeolojik yapılarına göre değişir ![]() ![]() ![]() Suların sertlik dereceleri şöyle sınıflandırılabilir: 0 – 75 ppm CaCO3 yumuşak 76 – 150 ppm CaCO3 orta sert 151 – 300 ppm CaCO3 sert 300 den yukarısı ppm CaCO3 çok sert DURULMA İŞLEMLERİ Durulma sularda süspansiyon halinde bulunan organik ve anorganik orjinli değişik büyüklükteki maddelerin çöktürülerek ayrılması sonucu suyun berraklaşması olayıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suları ve atık suların değerlendirilmesi için en çok kullanılan işlem durulma işlemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() V = Q ![]() T= suyun havuzda kalma süresi Durulma işleminin yapılacağı havuzun hacminin hesaplanandan fazla tutulmasında bir sakınca (maliyet dışında) olmamasına karşın küçük tutulması uygun bir durulmanın yapılmasını gerçekleştiremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİMYASAL DURULMA Özellikle yeryüzündeki sular değişik miktarlarda süspansiyon halinde kaba büyük tanecikler halinde bulanıklık veren ve renk verebilen değişik tip kalloidal meddeleri ihtiva ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kimyasal maddenin ilave edilmesi - Hızlı bir karıştırma - Flokasyon - Çökme-Durulma Katılan kimyasal maddelerin suyla hızlı bir şekilde ve tamamen karışması ikinci kademede gerçekleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() FİLTRASYON Toprak altına geçen sularda doğal bir filtrasyon olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() l ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Suyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını Öğrenelim |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını ÖğrenelimSuyun Fiziksel Özellikleri - Suyun Yapısı İçeriği - Suyun Kimyasını Öğrenelim İnce tabakalar halindeyken renksiz olan su, derin tabakalar halinde mavi, lacivert renklerdedir ![]() ![]() Suyun fiziki özelliklerinden donma ve kaynama noktası, celcius sıcaklık skalası için standart alınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() +3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 gr suyun sıcaklığını 17°C dan 18° C a çıkarmak için verilen ısıya 1 kalori (cal) denir ![]() ![]() ![]() Su 0°C nin altında katı 0°C ile 100°C arasında sıvı ve 100°C nin üzerinde gaz halindedir ![]() ![]() ![]() ![]() SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Su oldukça kararlı bir bileşik olduğu için meydana geliş ısısı yüksektir ![]() ![]() ![]() 1- C+H O → CO +H2 A:-):-):-):-)llere örnek 2-2Fe+3H O → Fe O + 3H :-):-):-):-)llere örnek Su halojenlerle reaksiyona girerek bunları indirger ve oksijen açığa çıkarır ![]() 2H o+2Br → 4HBr + O Halojenlere örnek Oksitler su ile reaksiyona girerek hidroksitleri meydana getirir ![]() ![]() Su az da olsa iyonlaştığı için zayıf baz veya asit, tuzları suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar ![]() ![]() ![]() CaC + 2H O → Ca(OH) + C H Doğada bulunan suların en safları sırasıyla kar ve yağmur sularıdır ![]() ![]() ![]() Su, bitki ve hayvanların beslenmesinde önemli bir faktördür ![]() ![]() ![]() SUYUN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Suyun vücudumuzdaki bulunma yerleri ve oranları şöyledir: Vücut hücreleri %55 Lenf %20 Kan plazması %7 ![]() Kemikler %7 ![]() Vücut organlarını ayıran, koruyan Destek doku %7 ![]() Beyin, omurilik sıvısı %2 ![]() Vücudumuzda lazım olan suyun büyük bir kısmı yiyecek içeceklerle alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SUYUN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ Su vücutta :-):-):-):-)bolizma artıklarının atılması için bir araçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın susamasıyla suya ihtiyacını belirtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar su ihtiyaclarını; meteor suları yer altı suları (kaynak, kuyu ve araaayen) ve yeryüzü sularından (ırmak, göl) karşılarlar ![]() Dağlık, yüksek bölgelerdeki dere ve göl sularında organik maddeler bulunmamakla birlikte, çözünmüş organik tuzlar vardır ![]() SULARIN TEMİZLENMESİ Küçük yerleşim yerlerindeki içme suları kaynak sularından alındığı için bunların temizlenmesi bazı küçük önlemlerle halledilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu temizlenme işlemleri şu şekillerde yapılmalıdır: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() İçme suyunun temizlenmesinde uygulanan temel işemler: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() Yavaş süzen kum süzgeçleri Çabuk süzen süzgeçler Küçük süzgeçler 7 ![]() Bunlar; 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() ![]() SULARIN SERTLİĞİ Sularda çeşitli bileşikler çözünür bunlar mg/l olarak ölçülür,kalsiyum karbonat, kalsiyum oksit veya kalsiyum cinsinden ifade edilip toplanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|