Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gaz, halleri, katı, maddenin, sıvı

Maddenin Halleri ( Katı, Sıvı, Gaz )

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Maddenin Halleri ( Katı, Sıvı, Gaz )Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar

1- KATI MADDELER
Belirli bir şekli ve hacmi olan maddelere katı maddeler denir Dışarıdan bir etki olmadıkça katı maddelerin şekli ve hacmi değişmez Taş, tuğla, tahta, silgi, kaşık, çatal, kitap, masa, televizyon gibi madde ve cisimler katı maddelerdendir

2- SIVI MADDELER
Kullandığımız su, akarsular, göller, denizler, sıvı yağlar, meyve suları, süt, benzin, sirke gibi maddeler sıvı maddelerdir Sıvı maddelerin belli bir şekli yoktur Bu nedenle konuldukları kabın şeklini alırlar Hacimleri bellidir Ancak ısı etkisiyle hacimleri değişebilir Sıvı maddeler akışkanlık özelliğine sahiptir
Sıvı olmadıkları halde sıvı gibi akan maddelerde vardır

Toz şeker, tuz un, toz deterjan, ince kum gibi maddeler konuldukları kabın şeklini alırlar Bir kaptan başka bir kaba sıvı gibi aktarıla bilirler Bu tür maddelerin sıvı gibi görünmelerinin nedeni çok küçük taneciklerden oluşmalarıdır

3-GAZ MADDELER

Soluduğumuz hava, yakıt olarak kullandığımız doğal gaz ve likit petrol gazı ( LPG), kolonyanın, parfümün, soğanın kokusu, su buharı gaz halindeki maddelerdendir Gaz maddelerin belirli bir hacmi yoktur Gaz maddeler bulundukları kabı ve ortamı tamamen doldururlar
Diğer bir özelliği de sıkıştırıla bilmeleridir Örneğin araba lastiklerinin, topların içinde sıkıştırılmış hava bulunmaktır

Makas, cetvel, silgi, kalem, kalem tıraş katı maddelerdir
Su, sıvı yağ , sirke, süt sıvı maddedirhava gaz maddelerden oluşmuş bir karışımdır
Şeker, tuz ve çay gibi maddeler sıvı maddeler gibi akışkandırlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com