Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asitlerin, edilişi, genelelde, karboksil, karboksilli, yapısı

Karboksilli Asitlerin Genelelde Edilişi - Karboksilli Asitlerin Yapısı, Karboksil

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Karboksilli Asitlerin Genelelde Edilişi - Karboksilli Asitlerin Yapısı, Karboksil

KARBOKSİLLİ ASİTLERİN GENELELDE EDİLİŞİ
Karboksilli Asitlerin Genelelde Edilişi - karboksilli asitlerin yapısı, karboksil Karboksilli asitlerin bir kısmı yağların yapısında bulunur ve yağlardan elde edilir Palmitik, stearik, oleik asitler gibi
1 Birincil Alkollerden ve ya Aldehitlerden: Birincil alkoller iki adım, aldehitler bir derece yükseltgenirse KA ler oluşur Yükseltgen olarak genelde KMnO4, CrO3 ve yalnız aldehitler için Ag2O kullanılır

2Grignard Bileşiklerinden: Grignard bileşiklerinin kuru eterdeki çözeltisinden CO2 geçirilmesiyle oluşan ara ürünün asitli ortamda hidrolizinden KA elde edilir Bu yönteme Grignard bileşiklerinin karbonlanması da denir Görüldüğü gibi hazırlanan asitin C sayısı kullanılan Grignard bileşiğindeki C sayısından bir fazladır Bu tepkimede verim yüksektir Lab da aromatik ve alifatik asitlerin eldesinde kullanılır

3Esterlerden: Esterlerin asitli ortamda su ile hidrolizinden asit ve alkol oluşur

4Karboksilat Tuzlarından: KA tuzlarının asitlerle tepkimesinden KA elde edilir

5Alkolatlardan (Kolbe Sentezi): Alkolatlar basınç altında CO ile ısıtılırsa KA in tuzu oluşur

6Nitrillerden (siyanürlerden): Nitrillerin asidik ya da bazik ortamda hidrolizinden KA elde edilir Bu yöntemde C sayısı bir arttırılmış olur Nitriller alkil halojenürlerin NaCN ya da KCN ile tepkimesinden elde eldir

Organik siyanürler adlandırılırken genellikle asitin-oik eki yerine –onitril eki getirilir IUPAC adlandırmada ise C atomu sayısına göre hidrokarbon yazıldıktan sonra sonuna –nitril getirilir Bazen siyanürler alkil siyanürler olarak adlandırılır Mesela CH3CN bileşiğini üç farklı şekilde adlandıralım

7Alkenlerden: Çift bağında H atomu bulunduran alkenlerin, asitli ortamda kuvvetli yükseltgenler ile ısıtılıp parçalanmasıyla KA oluşur

karboksilli asitleri araştır, asitleri araştır, karboksilli asitlerin yapısı, karboksilli asitler,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com