Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akım, alternatif, devrelerinde, elektrikte, güç, hakkında

Güç Güç Nedir? Güç Hakkında Güç Elektrikte Güç Alternatif Akım Devrelerinde Güç

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Güç Güç Nedir? Güç Hakkında Güç Elektrikte Güç Alternatif Akım Devrelerinde Güç

Güç Güç Nedir? Güç Hakkında Güç Elektrikte Güç Alternatif Akım Devrelerinde Güç Güç Belli Bir İşi Yapmanın Hızı
Güç Güç Nedir? Güç Hakkında Güç Elektrikte Güç Alternatif Akım Devrelerinde Güç Güç
Birim zamanda yapılan iş miktarı Enerji, iş yapabilme kabiliyeti, kapasitesi; güç ise, belli bir işi yapmanın hızıdır Birimi Erg/s veya Newton metre/saniye=Joule/s (J/s)dir Yaygın olan güç birimleri ise, Watt ve Beygir Gücü (Buhar Beygiri, BG, BB, PS, CV)dür Güç ile ilgili bağıntılar:
  • Güç = İş/Zaman = KuvvetxHız
  • 1W = 1J/s = 107 Erg/sn
  • 1BG = 736 W
  • 1HP = 1 İngiliz Beygir Gücü = 746 W
Elektrikte güç, akım ve gerilim (voltaj) çarpımından ibarettir Bir doğru akım devresinden geçen akım amper, gerilim de volt cinsinden ölçüldüğünde, bunların çarpımıyla elde edilen güç, watt olarak elde edilir 1000 watta eşit olan kilowatt ise daha sık kullanılan bir birimdir Bir doğru akım devresinde güç P şu biçimde bulunabilir:

veya:

veya:

Alternatif akım devrelerinde güç hesabı ise farklıdır Akım ve gerilim değerleri her an değişeceğinden, güç değeri de değişecektir Bu yüzden alternatif akım devrelerinde “ortalama güç”ten bahsedilir Bir alternatif akım devresinde akımın etkin değeri (Ie), potansiyel farkının etkin değeri Ve, akım ile gerilim arasındaki faz farkı φ ise güç:
*1,732
şeklinde ifade edilir Burada φ voltaj ile akım arasindaki faz açısıdır
Evlerde kullandığımız elektrik sayaçları şehir şebekesinden çektiğimiz güçle orantılı olarak dönen bir disk esâsına göre çalışır Böylece sonuç kilowatt-saat (kWh) olarak numaratörde görünür Enerji değerleri; kilovolt-amper-saat (KVAh) olarak da verilebilir Bu kWh’e eşit değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com