|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenmedeki, beslenmemize, faydası, rolü, yağların, yararları, yemeklik |
![]() |
Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası YararlarıYemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydaları Yararları Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları BESLENME Vücut binlerce tür organik molekül içerir ancak, sağlık için su ve bir enerji kaynağı dışında, yalnızca 24 organik bileşime, 9 esansiyel amino asite, 2 yağ asitine ve 13 vitamine gereksinim gösterir ![]() ![]() ![]() Besinlerdeki inorganik bileşiklerden 15� inin beslenme yönünden asal (essential) olduğu bilinmektedir; bunlar, kalsiyum, fosfor, iyot, demir, magnesyum, manganez, molibden, çinko, bakır, sodyum, potasyum, klorür, krom, kobalt ve selenyumdur (Arsenik, vanadiyum ve kalayın da eser asal eleman olmaları olasıdır) ![]() Bir asal besi elemanı gereksinim miktarı, vücudun normal kitlesini morfolojisini koruyan ve fizyolojik işlevlerini sağlayan, kendisine ait bir yetersizlik durumunun klinik ya da biyokimyasal belirtilerini önleyen en düşük miktar olarak tanımlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Son otuz - kırk yıldan bu yana, artmış bireysel gelir, genişletilmiş toplumsal yardım programları, besinlerin vitamin ve minerallerle zenginleştirilmeleri de içinde olmak üzere çeşitli değişik etkenler, bilinegelen beslenme yetersizliği hastalıklarının sıklığını azaltmıştır ![]() ![]() Beslenmeyi, dengeli beslenmeyi yalnızca gerekli besi maddelerinin yeterli miktarda alımı şeklinde değerlendirmek pek de doğru değildir ve konuyu eksik, dar anlamı ile değerlendirmedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası YararlarıGerekli Besin Maddeleri Su Günlük su gereksinimi için kabul edilebilir bir miktar vermek gerekirse, günlük kalori kullanımının her bir kcal� i başına 1 ml ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası YararlarıEnerji Enerji gereksinimi, vücut büyüklüğü, büyüme dönemi, yaş, cins ve bireyin aktivite düzeyi ile değişim gösterir ![]() ![]() Genelde, günlük basal enerji gereksinimini saptamak için bazı nomogramlardan yararlanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Protein ve karbonhidratların gramı, yaklaşık dört kalori sağlarlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası YararlarıProtein Vücut yapı ve işlevini sürdürmek için, sürekli protein sağlanımı gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetteki protein hazmedilebilirliği ve aminoasit içeriği yönünden değişiklikler gösterir ![]() ![]() ![]() Üstün nitelikli proteinlerin bioavailabilitesi (yani hazım ve emilimleri) yüksektir ve biyolojik değerleri (yani, proteinlerin içerdiği aminoasitlerin yeterli miktar ve oranına bağımlı olan, emilmiş proteinin kullanım etkinliği) de yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinsiz bir diyette, yetişkin erkeklerin günlük vücut protein kaybı, vücut ağırlığının her bir kilogramı başına yaklaşık 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücut gereksiniminin üzerinde alınan aminoasitler saklanmaz, depolanmaz fakat, metabolik ürünlere (üre, ürik asit) dönüşürler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası Yararları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeklik Yağların Beslenmedeki Rolü Yemeklik Yağların Beslenmemize Faydası YararlarıYağ Yağlar, yoğun bir kalori kaynağı olmak ve enerji gereksiniminin bir bölümünü zorunlu olarak karşılama dışına, yağda eriyen vitaminlerin taşıyıcılığı görevini de üstlenirler ![]() Diyetteki poliansatüre yağların hem niteliği ve hem de niceliği, sağlık yönünden önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde kesin olarak bilinen, normal insan diyetinin, kalorik alımın %4� ünün linoleik asit ile karşılanması gerektiğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|