Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
asitleri, doymamış, doymuş, tanımı, yağ, yağlar, yağların, önemi

Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ



Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ Asitleri
Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış YağYAĞLAR Yağların Tanımı
Bloor a göre lipidler, yüksek yağ asitlerini, bunların oluşturduğu doğal bileşikleri ve bunlara kimyasal olarak bağlanan maddeleri kapsayan doğal bir madde grubudur Suda çözünmezler Ancak eter, benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünürler Yağ asitlerinin esteridirler veya esterleşebilirler Canlı organizmalar tarafından kullanılabilirler

Yağların Önemi
Lipidler önemli depo yakıt maddeleridir Isısal enerji değeri 9 kCal/g�dır Karbonhidratlar için bu değer 45 kCal/g� dır Deri altında ve bazı organların çevresinde bulunan yağlar ısı yalıtıcısıdır Ayrıca çarpmalara karşı koruyucu destek görevleri de vardır Sinir dokudaki lipid miktarı özellikle fazladır Nonpolar lipidler elektriksel yalıtıcılar olarak miyelinli sinirler boyunca depolarizasyon dalgalarının hızla yayılmasına olanak sağlarlar Hücre ve sitoplazmik organellerin membranlarının %50� si lipidlerden oluşmaktadır Bazı vitaminler ve hormonların biyosentezinde lipidler prekürsör olarak gereklidir Bazı enzimleri aktive ederler Ayrıca yağda eriyen vitaminlerin hedef doku ve organlara taşınması için lipidler gereklidir Mitekondrionda elektron taşıma işlevine yardımcı olurlar Bütün hücrelerde iletişim, (tür özgürlüğü) ve bağışıklık (doku immunitesi) olaylarında lipidlerin de önemli rolleri vardır

Yağ Asitleri
Yağ asitleri genel olarak çift karbon sayılı, cis konfigürasyonda, dallanmamış ve düz zincirli (asiklik) monokarboksilik asitlerdir Az olmakla birlikte doğada trans konfigürasyonda (elaidik asit), tek karbon sayılı (propiyonik asit, valerik asit gibi) ve dallanmış yağ asitleri, (tüberkülostearik asit veya laktobasillik asit metil grubu ile dallanma gösteren doymuş yaş aitleridir) ile siklik yağ asitleri (hidnokarpik asit ve şolmugrik asit) de bulunmaktadır Yağ asitleri, hidrokarbon zincirindeki bağlara göre doymuş veya doymamış yağ asitleri olmak üzere iki grupta incelenebilir Doymamış bağların sayısı bir veya daha fazla olabilir ve doymamış yağ asitleri doymuş hale getirilebilir Doymamış yağ asitleri kolaylıkla okside olabilirler Özellikle çift bağın sayısının artması oksidasyonu kolaylaştırmaktadır Metaller, ısı, ışık vb oksidasyonu hızlandırmaktadır

Yağ asitlerindeki karbon sayısı 2-34 arasında değişmektedir Yağ asidi molekülünde karbon sayısı 6 dan az ise �kısa�, 6-10 arasında ise �orta� ve 12 ila daha fazla ise �uzun zincirli� yağ asidi olarak tekrar bir alt gruplandırma oluşturulabilir Yağ asitleri doğal sıvı ve katı yağlar içerisinde esterler halinde bulunurlar Ancak plazmada transport şekli olan serbest yağ asidi olarak esterleşmemiş halde bulunmaktadır

Hayvansal ve bitkisel yağlarda en çok bulunan başlıca doymuş ve doymamış yağ asitleri şunlardır

Doymuş Yağ Asitleri
Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar fazla alındığında kolesterol düzeyini yükseltir, kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturur Doymuş yağ asitlerinde yağ asidi zincirini teşkil eden karbonların zincir haricinde olan bağlarının hepsi Hidrojenle bağlanmıştırDoymuş yağ asitleri insan vücudunda sentez edilirlerHiç yağ yenmese bile bu tip yağ asitleri karbonhidrat ve protein metabolizması ile oluşan moleküllerden sentez edilebilir

Et, tam yağlı mandıra ürünlerinde (peynir, süt ve dondurma), kümes hayvanlarının derisinde ve yumurta sarısında bulunur Hindistan cevizi, hurma yağı ve kakao yağı gibi bazı bitkisel besinler de doymuş yağ bakımından zengindir Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı haldedirler Ancak zeytinyağ, ayçiçek yağı, kanola yağı, soya yağı, yerfıstığı yağı gibi sıvı yağlar da çok küçük miktarlarda olsa bile doymuş yağ içerirler

Doymuş yağlar vücutta hem toplam kolesterol, hem de kötü kolesterol olarak bilinen, LDL (düşük yoğunluklu kolesterolün) yükselmesine neden olur Bu da kalp hastalığı riskini arttırır

Günlük alınan toplam kalorinin en fazla % 7 sinin diyetteki doymuş yağlardan gelmesi önerilmektedir Örneğin günlük 2000 kalori alan bir kişi en fazla 140 kaloriyi diyetindeki doymuş yağlarla alabilir Yağın her bir gramında 9 kalori olduğu düşünülürse günlük alınacak maksimum doymuş yağ miktarı 15-16 gr civarında olmalıdır

Tablo 1: Doymuş Yağ Asitleri



Alıntı Yaparak Cevapla

Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ

Eski 09-09-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ



Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır Doymamış Yağ asitlerinde bir veya daha fazla karbonun birer bağı hidrojenle bağlanmamıştır

Doymamış yağlar tekli (monoansatüre) ve çoklu (poliansatüre) yağlar olarak ikiye ayrılırlarTekli doymamış yağ asitleri insan vücudunda sentez edilebilirTekli doymamış yağların günlük kalori gereksiniminin maksimum % 15 ini, çoklu doymamış yağ asitlerinin ise maksimum % 10'unu karşılayacak şekilde alınması önerilmektedir

Tablo 2: Doymamış Yağ Asitleri



aTekli Doymamış Yağlar

Zeytinve kanola yağları, kabuklu yemişler ( fındık, fıstık, ceviz), kabukluyemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado tekli doymamışyağları çok miktarda içerir Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı haldekalırken buzdolabına konduğunda yavaşça katılaşırÇoklu doymamış yağlargibi oksidasyona yatkın değildirler Doymuş yağların yerine teklidoymamış yağların konması HDL kolesterol azalmasına karşı koyarken hemtotal hem de LDL kolesterolü azaltacaktır

bÇoklu Doymamış Yağlar

Diyettedoymuş yağ asitlerinin yerine çoklu doymamış yağların konmasiyle LDL'dedüşme sağlanabilir Çoklu doymamış yağ asitlerinin omega-3 ve omega-6yağ asitleri olmak üzere iki ana grup vardır

Omega-6yağ asitlerinden (major omega-6 yağ asidi Linoleik Asittir) zenginbitkisel yağlar mısır özü, ayçiçeği, soya fasülyesi yağıdırVücuttaLinoleik asit araşidonik aside metabolize olur, bir kısmı da gammalinoleik aside dönüştürülür Linoleik asit vücutta serbest radikaloksidasyonuna yatkın olduğundan, diyette alınan linoleik asit miktarıtotal kalorinin %10'unu geçmemelidir

Omega-3yağ asitlerinin major yağ asidi Alfa Linoleik Asittir Alfa linolenikasit vücutta eikosapentaenoik aside (EPA) ve dokosahexaenoik aside(DHA) metabolize olur Eikozapentanoik asit ve dokosahegzanoik asitsoğuk su balıklarında ( somon, sardalya, uskumru, ton balığı vs) bolmiktarda bulunmaktadır Balıklardaki bu yağ asidinin kaynağıbeslendikleri deniz yosunlarıdırOmega-3yağ asitleri trigliserid düzeyini düşürürler ve yemek sonrasıtrigliserid artışını da engellemekte çok etkindirler Bu etki LDL- veVLDL yüksekliği gösteren kombine hiperlipidemilerin tedavisinde yararlıolabilir Bunların kalp koruyucu etkisi, ayrıca, koagülasyon eğilimini,aritmileri ve ani ölümü azaltmalarına bağlıdır Omega-3 yağ asitlerinitüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümler daha düşükbulunmuştur Yapılan çalışmalarda etkili bulunan omega-3 yağ asididozu 850 mg ile 15 g'dır Günde yağlı bir porsiyon balık yenmesi ileyaklaşık 900 mg omega-3 yağ asidi alınabilmektedir Bu nedenle haftadaen az 2 defa balık yenilmesi (300 g) önerilmektedir Diğer bir omega-3yağ asidi, alfa-linoleik asitin de MI riskini azalttığını gösterençalışmalar vardır Bu nedenle omega-3 yağ asitlerinin diyetle alınımıarttırılmalıdır Omega-3 yağ asitleri yağlı deniz balıklarından başkabazı bitkilerde keten-tohumu ve yağında, kanola yağında, soya yağındave fındıkta bulunmaktadır Günde 5-6 adet gibi az miktarda fındıkyenmesinin küçük bir yararı sözkonusu olabilecekken, total kaloriyi veomega-6 yağ asitleri alımını da arttıracak şekilde daha fazlatüketilmesinin bir itiyat haline gelmesinden, kaçınılmalıdır

Omega-6ve Omega-3 yağ asitlerinin ne oranlarda alınması gerektiği konusundahenüz tam bir görüş birliğine varılmamıştır Son zamanlarda diyetlealınacak Omega-6/Omega-3 oranının 3/1 olması gerektiği konusundayoğunlaşılmıştır Ancak 1/1 olması konusunda da görüş bildirençalışmalar vardır Kaba olarak diyetle alınan omega-3 ü arttırmak,omega-6 yı ise sınırlamak akılcı olacaktır

cTransYağlar

Transyağlar, sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan yağlardırYağne kadar hidrojene ise oda sıcaklığında o kadar katı olacaktır

Hidrojenizebitkisel yağlar ile pişirilen yiyeceklerde bulunurlar Krakerler,margarinler, patates cipsleri, patlamış mısır, kremalı-karamellibisküviler, şekerlemelerde bulunur Trans yağları bazı et ve mandıraürünlerinde de doğal olarak bulunabilir

Transyağlar en tehlikeli yağlardandır Vücuttaki LDL(kötü kolesterol)düzeyini yüksellttiği gibi HDL (iyi kolesterol) düzeyini dedüşürürAyrıca kanser riskini (özellikle göğüs kanseri) arttırdığıdüşünülmektedir Kaçınılması gereken yağlardır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.