![]() |
Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış YağYağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ Asitleri Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış YağYAĞLAR Yağların Tanımı Bloor a göre lipidler, yüksek yağ asitlerini, bunların oluşturduğu doğal bileşikleri ve bunlara kimyasal olarak bağlanan maddeleri kapsayan doğal bir madde grubudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağların Önemi Lipidler önemli depo yakıt maddeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağ Asitleri Yağ asitleri genel olarak çift karbon sayılı, cis konfigürasyonda, dallanmamış ve düz zincirli (asiklik) monokarboksilik asitlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağ asitlerindeki karbon sayısı 2-34 arasında değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvansal ve bitkisel yağlarda en çok bulunan başlıca doymuş ve doymamış yağ asitleri şunlardır ![]() Doymuş Yağ Asitleri Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar fazla alındığında kolesterol düzeyini yükseltir, kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Et, tam yağlı mandıra ürünlerinde (peynir, süt ve dondurma), kümes hayvanlarının derisinde ve yumurta sarısında bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Doymuş yağlar vücutta hem toplam kolesterol, hem de kötü kolesterol olarak bilinen, LDL (düşük yoğunluklu kolesterolün) yükselmesine neden olur ![]() ![]() Günlük alınan toplam kalorinin en fazla % 7 sinin diyetteki doymuş yağlardan gelmesi önerilmektedir ![]() ![]() ![]() Tablo 1: Doymuş Yağ Asitleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yağlar Yağ Asitleri Yağların Tanımı Yağların Önemi Doymuş Yağ Asitleri Doymamış YağDoymamış Yağ Asitleri Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır ![]() ![]() ![]() Doymamış yağlar tekli (monoansatüre) ve çoklu (poliansatüre) yağlar olarak ikiye ayrılırlar ![]() ![]() ![]() Tablo 2: Doymamış Yağ Asitleri ![]() a ![]() Zeytinve kanola yağları, kabuklu yemişler ( fındık, fıstık, ceviz), kabukluyemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları), avokado tekli doymamışyağları çok miktarda içerir ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() Diyettedoymuş yağ asitlerinin yerine çoklu doymamış yağların konmasiyle LDL'dedüşme sağlanabilir ![]() ![]() Omega-6yağ asitlerinden (major omega-6 yağ asidi Linoleik Asittir) zenginbitkisel yağlar mısır özü, ayçiçeği, soya fasülyesi yağıdır ![]() ![]() ![]() Omega-3yağ asitlerinin major yağ asidi Alfa Linoleik Asittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Omega-6ve Omega-3 yağ asitlerinin ne oranlarda alınması gerektiği konusundahenüz tam bir görüş birliğine varılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() Transyağlar, sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan yağlardır ![]() ![]() Hidrojenizebitkisel yağlar ile pişirilen yiyeceklerde bulunurlar ![]() ![]() ![]() Transyağlar en tehlikeli yağlardandır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|