|
|
Konu Araçları |
adamlarinin, bilim, buluşlari, fizikteki, nelerdir |
Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Nelerdir? |
09-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Nelerdir?Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Nelerdir? Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Bilim Adamlarinin Fizikteki Buluşlari Nelerdir? BİLİM ADAMLARININ FİZİKTEKİ BULUŞLARI : 1897Dilieter Zeeman Joseph John Thomson; Zeeman, ışığın bir atom içindeki yüklü parçacıkların hareketi sonucu yayımlandığını bulduThomson’da , elektronu keşfetti 1900: Max Planck: Karacisim ışınmasını kuantum enerji yayımı ile açıkladı Kuantum kuramı böylece doğmuş oldu 1914:James Franck Gustav Hertz ; bir elektron saçılım deneyiyle duragan durumların varlığını doğruladı 1923: Arthur Compton; x- ışınlarının elektronlarla etkileşimlerinde minyatür bilardo topları gibi davrandıklarını gözlemledi Böylece ışığın parçacık davranışı hakkında yeni kanıtlar ortaya koydu 1924: Erwin Schrödinger; kuantum fiziğinin, “dalga mekaniği” diye adlandırılan yeni bir betimlemesini geliştirdi Yeni kavram daha sonra “Schrödinger denklemi” diye adlandırılan, bilimin en önemli formüllerinden birinide kapsıyordu 1924: Satyedra Nath Bose Albert Einstein; Kuantum parçacıklarını saymak için daha sonra Bose-Einstein İstatistiği diye adlandırılacak olan yeni bir yöntem buldular Ayrıca uç , derecelerde soğutulmuş atomların tek bir kuantum durumuna yoğuşacaklarını önerdiler “Bose-Einstein Yoğunlaşması” 1990’lı yıllarda deneysel olarak gerçekleştirildi 1925:Wolfgang Pauli; Aynı özelliklere sahip fermiyon türü iki parçacığın, aynı enerji düzeyinde bulunamıyacağını söyleyen “Dışlama İlkesi”ni açıkladı 1926;Erwin Schrodinger; Kuantum fiziginin,"dalga mekanigi" diye adlandirilan yeni betimlemesini gelistirdi 1926: Enrico Fermi Paul A-M Dirac; İki bilim adamı, kuantum mekaniğinin parçacıkları saymak için yeni bir yola gereksinme duyduğunu belirlediler “Fermi-Pirac istatistiği”katıhal fiziğine kapıyı aradı 1928: Dirac; Elektronun karşı maddenin varığını da öngören relativistik bir kuramını ortaya koydu 1934: Hideki Yukawa; Çekirdek kuvvetlerinin, mezon denen ağır parçacıklarca ilettiği düşüncesini ortaya attı Bunların elektromanyetik kuvvete aracılık eden fotonlarla benzer işlev yaptığını öne sürdü 1946-48: Isidor ıRabi Willis Lamb Polykarp Kusah; Dirac kuramında tutarsızlıklar keşfetti 1964: John S Bell; “Bell eşitsizlikleri” denen deneysel bir testle kuantum mekaniğinin bir sistem için en eksiksiz tamamı verip vermediğinin sınana bileceğini söyledi 1964: Murray Gelln – Mann; Madde parçacıklarını oluşturan ve kuark adı verilen temel parçacıklarla ilgili bir model geliştirdi Kuarkların varlığı 1969 yılında deneysel olarak kanıtladı |
|