Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gaz, hakkında, katı, madde, maddeler, maddelerin, sıvı, özellikleri, özelliklleri

Madde Ve Özellikleri - Katı Sıvı Gaz Maddeler - Maddelerin Özelliklleri Hakkında

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Madde Ve Özellikleri - Katı Sıvı Gaz Maddeler - Maddelerin Özelliklleri Hakkında



Madde Ve Özellikleri - Katı Sıvı Gaz Maddeler - Maddelerin Özelliklleri Hakkında
Madde Ve Özellikleri - Katı Sıvı Gaz Maddeler - Maddelerin Özelliklleri Hakkında
MADDE ve ÖZELLİKLERİ
• MADDE
Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir
Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak vs gibi herşey maddedir
Maddeler tabiatta katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde bulunurlar

Element
Tek cins dan oluşmuş saf maddeye element denir
Mağnezyum (Mg), Hidrojen (H2) gibi

Elementler
  • Homojendirler (Özellikleri heryerde aynıdır)
  • Belirli erime ve kaynama noktaları vardır
  • Yapı taşı dur
  • Kimyasal ve fiziksel yollarla daha basit parçaya ayrılamazlar
Bileşik
Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelliklerini kaybedip oluşturdukları yeni özellikteki saf maddeye bileşik denir
Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H2O) bileşiğini oluşturur

Bileşikler
  • Homojendirler
  • Belirli erime ve kaynama noktaları vardır
  • Yalnızca kimyasal yollarla bileşenlerine ayrılabilir Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılamazlar
  • Yapı taşı moleküldür
  • Bileşiği oluşturan elementler sabit kütle oranı ile birleşirler Bu oran değişirse başka bir bileşik oluşur
  • Kimyasal özellikleri kendisini oluşturan elementlerin özelliğine benzemez
  • Formüllerle gösterilirler
  • Molekülünde en az iki cins vardır
KARIŞIM
Birden fazla maddenin her türlü oranda (rastgele oranlarla) bir araya gelerek, kimyasal özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları maddeye karışım denir Karışımda maddeler fiziksel özelliklerini kaybedebilirler

Karışımlar
a Homojen karışım: Özellikleri her yerde aynı olan karışımlara denir (Çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları vs)
b Heterojen Karışım: Özellikleri her yerde aynı olmayan karışımlara denir
Süspansiyon: Katı + Sıvı heterojen karışımlarının özel adıdır Bir katının sıvı içinde çözünmeden asılı kalmasına denir
Tebeşir tozu + Su karışımı gibi
Emülsiyon: Sıvı + Sıvı heterojen karışımlarının özel adıdır
Zeytin yağı + Su karışımı gibi

Karışımların Özellikleri
  • Karışımlarda maddeler kendi özelliklerini korurlar
  • Karışımlar fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılabilirler
  • Erime ve kaynama noktaları sabit değildir
  • Homojen ya da heterojen olabilirler
  • Yapısında en az iki cins vardır
  • Saf değildirler
  • Formülleri yoktur
  • Maddeler belirli oranlarda birleşmezler
Fiziksel Değişme
  • Maddenin dış görünüşü ile ilgili olan özelliklere fiziksel özellikler denir Yoğunluk, sertlik, renk, koku, tad gibi
  • Maddenin dış görünüşündeki değişiklikler fiziksel olaydır Şekerin suda çözünmesi, kağıdın yırtılması, buzun erimesi gibi
Kimyasal Değişme
  • Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özelliklere kimyasal özellikler denir Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik özellik gibi
  • Maddelerin ve moleküllerinde meydana gelen değişiklikler kimyasal olaydır Kağıdın yanması, hidrojen ve oksijenin birleşerek su oluşturması, demirin paslanması gibi
Maddelerin ayırdedici özellikleri
Aynı şartlarda miktara bağlı olmayan yalnızca o maddeye ait olan özelliklere ayırt edici özellikler denir
a Özkütle (yoğunluk)
b Erime noktası
c Kaynama noktası
d Çözünürlük
e Esneklik
f İletkenlik
g Genleşme

Özkütle
Maddelerin 1 cm3 ündeki madde miktarının gram cinsinden değeridir

Erime ve kaynama noktası
Katı fazdaki maddenin sıvı faza geçtiği sıcaklık erime noktası, sıvı fazdaki maddenin kaynamaya başladığı sıcaklık kaynama noktasıdır Erime ve kaynama sırasında sıcaklık sabit kalır Sıcaklığın sabit kaldığı zamanlarda potansiyel enerji artarken diğer zamanlarda kinetik enerji artar

Çözünürlük
Belirli bir sıcaklıkta 100 gram çözücüde çözünebilen maksimum madde miktarıdır
Çözünürlük ; çözücü ve çözünenin cinsine, sıcaklığa, basınca bağlı olarak değişir

Esneklik
Katı maddelerin yapısı ile ilgili bir özelliktir Madde üzerine bir kuvvet uygulandığında şeklin değiştiği kuvvet ortadan kaldırıldığında eski haline geldiği durum esnekliktir Yalnız katılar için ayırt edici özelliktir

Genleşme
Isıtılan cismin hacminde, yüzeyinde veya boyundaki değişmedir Genleşme katı ve sıvılar için ayırt edici özelliktir Her katı ve sıvı maddenin ayrı bir genleşme katsayısı vardır Ancak bütün gazların genleşme katsayısı aynıdır

Elektrik İletkenliği
Metaller elektrik akımını iletir, ametaller iletmez Çözelti bazındaki maddelerde ise yapısında iyon bulunduranlar elektrik akımını iletir
Maddelerin bu ayırd edici özellikleri aynı şartlarda farklı maddelerin birbirinden ayırt edilmesinde yararlanılan özelliklerdir

• MADDELERİN AYRILMASI
a Elektriklenme İle Ayrılma
Cam, ebonit ve plastik çubuklar yünlü giyeceklere veya saçımıza sürtüldüklerinde elektrik yükü kazanırlar
Kağıt parçacığı, karabiber gibi hafif bazı tanecikler de yüklü bu çubuklar tarafından çekilirler
Yüklü cisimden etkilenen madde ile etkilenmeyen madde bir arada bulunursa bu özelliklerinin farklılığından yararlanılarak karışım bileşenlerine ayrıştırılır

b Mıknatıs İle Ayırma
Mıknatıs demir, kobalt ve nikel metallerini ve bu metallerden yapılmış olan teneke, toplu iğne gibi cisimleri çeker Mıknatıs tarafından çekilen maddelere ferromanyetik maddeler denir

c Öz Kütle Farkı İle Ayırma
Yoğunlukları farklı olan iki maddeden oluşan karışım, öz kütle farkından yararlanılarak ayrıştırılır
Katı - katı karışımlarını ayrıştırmak için rüzgâr ya da bir sıvıdan yararlanılır Kullanılan sıvının yoğunluğunun katılardan birisininkinden büyük diğerininkinden küçük olması gerekir
Dikkat edilecek başka bir nokta ise iki katının da bu sıvıda çözünmemesi ve kimyasal değişikliğe uğramaması gerekir
Su ve zeytinyağı birbiri içerisinde çözünmez Bu iki madde karıştırıldığında öz kütlesi küçük olan sıvı diğer sıvının üzerinde toplanır Oluşan karışım bir huni yardımıyla ayrıştırılır Ayrıştırma işleminde öz kütle farkından yararlanılmış olur
Su ile zeytinyağı karıştırıldığında öz kütlesi büyük olan sıvı altta toplanır Musluk açıldığında su başka bir kaba alınır

d Eleme Yöntemi İle Ayırma
Tanecik büyüklükleri farklı olan katı katı karışımları elenerek birbirinden ayrıştırılabilir

e Süzme İle Ayırma
Kumlu su süzgeç kağıdından geçirilirse su süzülürken, kum süzekte kalır İşte böyle heterojen katı - sıvı karışımları süzülerek birbirinden ayrıştırılabilir
Haşlanmış olan makarna kevgir ile süzülerek suyundan ayrıştırılır
Çamurlu su, bulanık baraj suları bu medod ile ayrıştırılır

f Çözünürlük Farkı İle Ayırma
Katı içeren sıvı karışım süzülür Sıvı alta geçerken katı kısım süzekte kalır ve karışım ayrıştırılmış olur
Tuz ile kumun karışmış olduğunu düşünelim Karışım su içerisine atılırsa tuz çözünürken kum çözünmez Oluşan yeni karışım süzelerek kum ile tuzlu su ayrıştırılır Suda çözünmüş olan tuz ise buharlaştırma ile yeniden elde edilir
Yemek tuzu ve talaş, yemek tuzu - kum karışımları çözünürlük farkından yararlanılarak su yardımı ile birbirinden ayrıştırılmış olur

g Hâl Değiştirme Sıcaklıkları Farkı İle Ayırma
Katı - katı karışımları erime noktası farkından yararlanılarak ayrıştırılır
Karıştırılan maddeler sıvı olabilir Karışımdaki bir sıvı buharlaştırılıp tekrar yoğunlaştırma ile diğerlerinden ayrıştırılabilir Bu yönteme ayrımsal damıtma denir
Gazların ve ham petrolün ayrıştırılması da ayrımsal damıtma ile yapılmaktadır
Gaz karışımı soğutulur Kaynama noktası en yüksek olan gaz yoğunlaşmaya başlar ve gaz kısmından ayrılmış olur

h Gaz Karışımlarını Çözünürlük Farkı İle Ayırma
Gazlar kimyasal özelik olarak değişik değişiktir Bu özellikten yararlanılırak gaz karışımları ayrıştırılabilir Belli bir çözücüde çözünürlükleri farklı olan gaz karışımı bu çözücü içerisine gönderilirse gazlardan biri çözünür diğeri çözünmez Karışım da böylece ayrıştırılmış olur

• BİLEŞİKLERİN AYRIŞMASI
Karışımların ayrıştırılmasında ayırt edici özelliklerden yararlanılır Fiziksel yöntemlerle elementler ve bileşikler ayrıştırılamaz

a Isı Enerjisi İle Ayrışma
Bazı bileşikler ısıtıldıklarında kendisini oluşturan element ya da bileşiklere parçalanır KClO3(katı) ® KCl(katı) + O2(gaz)
CaCO3(katı) ® CaO(katı) + CO2(gaz)
b Elektrik Enerjisi İle Ayrışma (Elektroliz)
Bazı bileşikler elektrik enerjisi ile kendisini oluşturan elementlere ayrıştırılabilir Bu olaya elektroliz denir Su (H2O) elektroliz edildiğinde H2 ve O2 gazlarını dönüşür 2H2O(s) ® 2H2(g) + O2(g)
c Başka Ayrıştırma Teknikleri
Bazı bileşikleri elementel hale getirmek için elektroliz yapmaya gerek yoktur Bileşikte bulunan element ile reaksiyon verebilecek madde, bileşik ile reaksiyona sokulur FeO + C ® Fe + CO

sıvı maddenin özellikleri ,gaz maddelerin özellikleri ,katı maddelerin özellikleri,barajlardan nasıl yararlanırız ,katı maddelerden nasıl yararlanırız, katı maddelerden nasıl yararlanılır, katı maddeler ve özellikleri ,katı sıvı gaz maddeler, katı sıvı gaz özellikleri ,katı ve sıvı maddelerin özellikleri ,maddenin özelliklerinden nasıl yararlanılır, katılardan nasıl yararlanıyoruz, maddelerin özelliklerinden nasıl yararlanılır, katı maddelerin özelliklerinden nasıl yararlanılır ,elektrik nasıl iletilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.