|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayrıştırılması, bilgi, hakkında, maddelerin |
![]() |
Maddelerin Ayrıştırılması Hakkında Bilgi Maddelerin Ayrıştırılması Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Maddelerin Ayrıştırılması Hakkında Bilgi Maddelerin Ayrıştırılması Nedir?Maddelerin Ayrıştırılması Hakkında Bilgi Maddelerin Ayrıştırılması Nedir? Maddelerin Ayrıştırılması Hakkında Bilgi Maddelerin Ayrıştırılması Nedir? MADDENİN AYRIŞTIRILMASI:maxih1 (13): KARIŞIM:Birden fazla maddenin kimyasal bir değişmeye uğramadan oluşturdukları madde topluluklarına karışım denir ![]() HOMOJEN KARIŞIMLAR: Bileşim ve özellikleri her tarafında aynı olan ve tek bir fazdan oluşan karışımlara homojen karışımlar denir ![]() ![]() ![]() HETEROJEN KARIŞIMLAR: Farklı kısımlarının özellikleri aynı olmayan ve dışarıya karşı tek bir madde gibi görünmeyen karışımlara heterojen karışımlar denir ![]() ![]() SÜSPANSİYON:Bir katının bir sıvıda çözünemeden küçük tanecikler halinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımlardır ![]() Tebeşir tozu-su karışımı, ayran,kakao,Türk kahvesi gibi içecekler bu tür karışımlara örnek olarak verilebilir ![]() EMÜLSİYON: Bir sıvının başka bir sıvıda çözünemeden küçük tanecikler halinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımlara denir ![]() Zeytinyağı-su, mayonez, süt bu tür karışımlara örnek olarak verilebilir ![]() Karışımların özellikleri:maxih1 (13): Karışımı oluşturan maddelerin birbirine oranını değiştirmek mümkündür ![]() Karışımların belirli bir formülleri yoktur ![]() Karışımlar bileşenlerine fiziksel yöntemlerle ayrılırlar ![]() Karışımı oluşturan bileşenler kendi özelliklerini korurlar ![]() Homojen ya da heterojen yapıda olabilirler ![]() Belirli ve sabit ayırdedici özelliklere sahip değildirler ![]() Oluşumlarında kütle korunur ![]() Fiziksel yöntemlerle elde edilirler ![]() ARI MADDE: Özellikleri her tarafında aynı olan, fiziksel ayırma yöntemlerinin hiçbiriyle kendilerinden daha basit maddelere dönüştürülemeyen madde türüdür ![]() ![]() ELEMENT: Aynı tür atomlardan oluşan en basit arı maddeye element denir ![]() ![]() BİLEŞİK: Kendisini oluşturan maddelerin birbirine oranı aynı kalan, fakat onlara benzemeyen homojen maddelere bileşik denir ![]() İyonik yapıda bileşikler (iyonik bağlı bileşikler) ve moleküler yapıda bileşikler (kovalent bağlı bileşikler) olarak sınıflandırılabilirler ![]() Bileşiklerin özellikleri:maxih1 (13): Bileşiği oluşturan elementlerin kütle oranları sabittir ![]() Bileşiklerin belirli bir formülleri vardır ![]() Bileşikler bileşenlerine kimyasal yöntemlerle ayrılırlar ![]() Bileşiği oluşturan bileşenler kendi özelliklerini yitirirler ![]() Her zaman homojendirler ![]() Dış koşullarla belirtilmiş sabit ayırdedici özelliklere sahiptirler ![]() Kimyasal yöntemlerle elde edilirler ![]() Oluşumlarında kütle korunur ![]() KARIŞIMLARIN AYRILMASI:maxih1 (13): Karışımlar fiziksel yöntemlerle bileşenlerine ayrılabilir ![]() ![]() ![]() Karışımı oluşturan maddelerin sayısı ikiden çoksa, çoğu kez, birden çok işlemi uygun sırayla yapmak gerekir ![]() 1)KATI-KATI KARIŞIMLARI:maxih1 (13): İki katının oluşturduğu karışımlar, a) Çözünürlük farkından b) Yoğunluk farkından c) Erime noktası farkından d) Mıknatıslanma farkından Yararlanarak ayrılabilir ![]() ![]() a)Çözünürlük Farkından Yararlanmak İki katıdan oluşan karışımlar, en çok, maddelerin çözünürlüklerinin farklı olmasından yararlanarak ayrılırlar ![]() ![]() Örneğin, tuz ile karabiberi ayırmanın en kolay yolu, sudaki çözünürlüklerinin farklı olmasından yararlanmaktır ![]() ![]() ![]() MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI:maxih1 (13): Maddelerin ayrıştırılması konusuna geçmeden önce ‘madde’yi kısaca tanıyalım ![]() MADDE:Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir ![]() Madde aşağıdaki gibi sistematik olarak sınıflandırılabilir b)yoğunluk farkından yararlanmak karışık halde bulunan iki katıyı ayırmak için, bazen, yoğunluk farkından yararlanılır ![]() ![]() • Katıların ikisini de çözmelidir ![]() • Yoğunluğu iki katının yoğunluğu arasında (birinden büyük, diğerinden küçük )olmalıdır ![]() Karışım bu sıvıya atılırsa aşağıdaki görünüm ortaya çıkar ![]() Bu durum bize, süzgeç kullanmadan bir bardağa çay doldurulduğundakiyle tamamen aynıdır;yani çayın saplarının yerini A katısı, yaprakların yerini B katısı almış durumdadır ![]() Daha sonra A katısını bir kaşıkla toplayarak; B katısını süzerek birbirinden ayırırız ![]() c)erime noktası farkından yararlanmak karışık halde bulunan iki katı, çok özel durumlarda,erime noktası farkından yararlanarak ayrılabilir ![]() ![]() • Katıların birinin erime noktası düşük olmalıdır ![]() • Diğer katının erime noktası oldukça yüksek olmalıdır ![]() • Erime noktası düşük olan, sıvı hale geçtiğinde diğerini çözmemelidir ![]() Bu karışıma örnek vermek gerekirse margarin+kum karışımını örnek verebiliriz ![]() ![]() ![]() d)mıknatıslanma farkından yararlanmak Gerekli koşulu sağlıyorsa, karışık haldeki iki katıyı en kolay ayırmanın en kolay yolu bir mıknatıstan yararlanmaktır ![]() ![]() ![]() KATI-SIVI KARIŞIMLARI:maxih1 (13): Bir katı ile sıvı karışık halde bulunuyorlarsa, yapılacak işlem süzme ya da damıtmadır ![]() 1)sıvı katıyı çözüyorsa, yapılacak işlem damıtmadır ![]() ![]() 2)sıvı katıyı çözmüyorsa, yapılacak işlem süzmedir ![]() Katıyla sıvının yoğunluk ilişkisine bağlı olarak, süzme yerine kaşıkla toplama ya da aktarma işlemi de yapılabilir ![]() ![]() SIVI-SIVI KARIŞIMLARI:maxih1 (13): Sıvı-sıvı karışımlarının en klasik örnekleri:su+alkol ve su+zeytinyağı karışımlarıdır ![]() ![]() Yapılacak işlemi sıvıların çözünürlük ilişkisi belirler 1)sıvılar karışmıyorsa, yani birbirini çözmüyorsa, ayırma işlemi yoğunluk farkından yararlanılarak yapılır ![]() ![]() Ayırma hunisi bir cam balondur ![]() ![]() Su ve zeytinyağı gibi karışmayan iki sıvı, ağız kısmından balona alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2)Sıvılar karışıyorsa, yani birbirlerini çözüyorsa, bu tür karışımlar kaynama noktalarının farklı olmasından yararlanılarak birbirlerinden ayrılır ![]() ![]() Sıvılar karışıyorsa, her sıvı kendi kaynama noktasında kaynar ![]() ![]() GAZ-GAZ KARIŞIMLARI :maxih1 (13): Gaz karışımlarını ayırmak amacıyla en çok kullanılan yöntem, soğutup sıvılaştırarak,ayrımsal damıtma işlemi yapmaktır ![]() ![]() Gaz karışımlarını ayırmak amacıyla, gazların yayılma (diffüzyon) hızlarının farklı olmasından da yararlanılabilir ![]() SIVI-GAZ KARIŞIMLARI :maxih1 (13): Sıvı-gaz karışımlarını ayırmak için özel çaba harcamaya gerek yoktur ![]() ![]() KATI-GAZ KARIŞIMLARI:maxih1 (13): Bir gaz içindeki katı parçacıkları, süzme işlemiyle gazdan ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|