Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kartezyen, koordinat, koordinatları, koordinatı, nedirkartezyen, sistemi

Kartezyen Koordinatları Nedir?Kartezyen Koordinat Sistemi Nedir?Kartezyen Koordinatı

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kartezyen Koordinatları Nedir?Kartezyen Koordinat Sistemi Nedir?Kartezyen Koordinatı

Kartezyen Koordinatlar :
Birbirine dik iki eksenden oluşmuş koordinat sistemleri kartezyen koordinatlar veya lineer koordinarlar olarak adlandırılır Düzlem üzerinde bulunan bir nokta bu koordinat sistemi kullanılarak tanımlanabilir Eksenlerden düşey olanı ordinat yatay olanı ise absis olarak adlandırılır İki eksenin kesiştiği nokta başlangıç noktası orjin olarak adlandırılır Kartezyen koordinat sistemi pek çok denel verilerin çizilmesi için kimyada yoğun olarak kullanılırlar Kartezyen koordinat sistemi kullanılarak çizilmiş basınç-hacim ilişkisi alttaki grafikte gösterilmiştir (Şekil 1)

Şekil 1 : İdeal Gazlarda basınç-hacim değişimi

Bu noktadan sonra bu tür koordinat sistemi kullanılarak bir grafiğin nasıl çizilebileceğini adım adım görecegiz Aşağıdaki veriler CH4 için 25 °C de basınç-molar hacimleri göstermektedir (DR Donsalin, RH Harrison, RTMoore, JP Mc Cullough, J Chem Eng Data, 9:358(1964)
V / L mol-1
1

½

1/3

1/4

1/5

1/6

P / atm
234749

452050

655470

848673

103539

121969

Kartezyen koordinatlarda; eğer bir büyüklük aynı anda iki değişkene bağımlı olarak gösterilmek istenirse bu iki değişkene göre üç boyutlu kartezyen koordinatlara göre grafiğine elde edilebilir Yandaki şekilde sabit miktarda bir gazın hacminin, sıcaklık ve basınçla nasıl değiştiği gösterilmiştir Sonsuz sayıda kartezyen koordinat sisteminin yan yana konulmasıyla 3 boyutlu değişim grafikleri elde edilebilir Bu şekildeki bir koordinat sistemi; iki boyutlu bir yerden üçüncü boyutlu bir yere geçmemize neden olur Bu noktada; böyle bir uzayda hacim elemanından söz edilebilir dV hacim elemanı için; dV = dxdydz yazılabilir (Şekil 2)

Şekil 2 : Kartezyen koordinat sisteminde hacim elemanı

Kartezyen koordinat sisteminde V(P,T) fonksiyonunun değişimi (Animasyon 1)

Bir gazın hacminin basınç ve sıcaklığa bağlı olarak değişimi V(P, T)

koordinat sistemi nedir, iki boyutlu kartezyen koordinat sistemi ,kartezyen ne demek,matematik orjin ,kartezyen koordinat sistemi nedir, 3 boyutlu koordinat sistemi ,koordinat ne demektir ,iki boyutlu kartezyen ,matematik koordinat sistemi ,kartezyen düzlem iki boyutlu kartezyan ,koordinat sistemi ,koordinat sisteminde orjin, kartezyen koordinatları ,kartezyen koordinatlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com