![]() |
Karışımlar Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karışımlar Ve ÖzellikleriKarışımlar ve Özellikleri Karışımlar ve Özellikleri Karışımlar Karışım : İki ya da daha fazla saf maddenin birbiri içerisinde dağılmasıyla oluşan yapıdır ![]() a) Homojen Karışımlar (Çözeltiler) : Sıvı-sıvı : alkollü su Sıvı-katı : tuzlu su, şekerli su Gaz-gaz : hava Sıvı-gaz : gazoz Katı-katı : alaşımlar b) Heterojen Karışımlar : Sıvı-sıvı(emülsiyon) : zeytinyağı-su Sıvı-katı(süspansiyon) : çamurlu su, tebeşir tozlu su, ayran, Türk kahvesi Sıvı-gaz(aerosol) : deodorantlar, spreyler Akışkan sıvı içerisinde asılı katı parçacıkların yer aldığı karışımlar(kolloidler) : serum, kan plazması Çözelti ve Çözünürlük Çözücü + Çözünen = Çözelti Homojen Karışımların Sınıflandırılması 1) İçerdiği Çözünen Miktarına Göre : a) Doymamış Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceğinden daha az miktarda madde çözmüş olan çözeltilerdir ![]() b) Doymamış Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceği en fazla maddeyi çözmüş olan çözeltilerdir ![]() • Katısı ile dengede doygun çözelti dibinde katısı olan doymuş çözeltidir ![]() c) Aşırı Doymuş Çözelti : Değişen sıcaklık ve basınç koşullarında hazırlanır ![]() ![]() ![]() 2) Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre : a) Derişik Çözelti : Çözüneni fazladır ![]() b) Derişik Çözelti : Çözücüsü fazladır ![]() 3) Elektriksel İletkenliklerine Göre : a) Elektriği İleten Çözeltiler(Elektrolitler) : Çözünme %100 iyonlaşarak olur ![]() ![]() b) Elektriği Az İleten Çözeltiler(Zayıf Elektrolitler) : Çözünme kısmen iyonlaşarak olur ![]() c) Elektriği İletmeyen Çözeltiler(Elektrolit olmayanlar) : Çözünme iyonlaşarak değil moleküller halinde dağılarak olur ![]() Çözünürlük : Belirli bir sıcaklık ve basınçta 100 gram suda çözünen en fazla maddenin kütlesine o maddenin çözünürlüğü denir ![]() Çözünürlük = Çözünenin Kütlesi(g) / 100 g su Kütlece Yüzde Derişimi = (Çözünenin Kütlesi / Çözelti Kütlesi) ![]() Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler 1) Katı ve Sıvıların, Sıvılardaki Çözünürlüğüne Etki Eden Faktörler : • Katı ve sıvıların, sıvılardaki çözünürlüğü genellikle endotermiktir ![]() a) Sıcaklık : • Endotermik çözünen katı ve sıvılar için, sıcaklık arttıkça çözünürlük artar ![]() • Ekzotermik çözünen katı ve sıvılar için, sıcaklık arttıkça çözünürlük azalır ![]() b) Basınç : • Katı ve sıvıların, sıvılardaki çözünürlüğüne basıncın etkisi yoktur ![]() 2) Gazların, Sıvılardaki Çözünürlüğüne Etki Eden Faktörler : • Gazların, sıvılardaki çözünürlüğü ekzotermiktir ![]() a) Sıcaklık : • Sıcaklık arttıkça gazların, sıvılardaki çözünürlüğü azalır ![]() b) Basınç : • Basınç arttıkça gazların, sıvılardaki çözünürlüğü artar ![]() Karışımların Özellikleri 1) Çözeltilerin kaynama noktası saf suyun kaynama noktasından büyüktür ![]() • Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu an başlar ![]() • Saf maddelerin kaynamaları süresince sıcaklık sabit kalırken, çözeltilerin kaynamaları süresince sıcaklıkları artar ![]() • Normal kaynama noktası; 1 atm(76 cm-Hg) basınç altında kaynayan sıvının sahip olduğu kaynama noktasına denir ![]() • Kaynama sıvının her yerinde ve belli bir sıcaklıkta olurken, buharlaşma sıvının yüzeyinde ve her sıcaklıkta olur ![]() 2) Çözeltilerin buhar basıncı saf suyun buhar basıncından düşüktür ![]() ![]() • Sıvı ne kadar buharlaşıyorsa buhar basıncı o kadar büyüktür ![]() • Aynı ortamda kaynamakta olan saf su ve çözeltinin buhar basınçları eşittir ![]() 3) Çözeltilerin donma noktası saf suyun donma noktasından küçüktür ![]() |
![]() |
![]() |
|