Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kristallendirme, oluşur

Kristallendirme Kristallendirme Nedir? Kristallendirme Neden Oluşur?

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kristallendirme Kristallendirme Nedir? Kristallendirme Neden Oluşur?

Kristallendirme Kristallendirme Nedir? Kristallendirme Neden Oluşur? Kristallendirme İşlemi
Kristallendirme Kristallendirme Nedir? Kristallendirme Neden Oluşur? Katı bileşiklerin saflaştırılması için iki yöntem kullanılır Birincisi kristallendirme ve ikincisi süblimleştirme yöntemleridir

Kristallendirme, katı maddelerin beraberlerinde bulundurdukları safsızlıklardan kurtularak saf halde elde edilme yöntemidir Bu yöntem birkaç basamaktan oluşmaktadır;

a) Katı karışımın veya katı bileşiğin sıcak çözücüde çözünmesi,
b) Eğer çözünmeden kalan katı kısımlar varsa bunların sıcakken süzülmesi,
c) Süzüntünün kristallendirme tamamlanıncaya kadar kendi haline bırakılarak soğutulması,
d) Kristallerin süzülerek çözücüden ayrılması ve
e) Kristallerin uygun bir ortamda kurutulması

Yukarıda sıralanan kristallendirme işlemi birkaç kez yapılırsa daha saf madde edilir Kristallendirme için gerekli olan uygun çözücünün bulunması bazen çok zor olabilir Çözücü seçiminde bazı teorik yaklaşımlar bulunabilir Benzer yapıdaki bileşiklerin birbirlerini çözebildikleri bilinmektedir Örneğin: Metanol (CH3OH), etanol (C2H5OH) ve asetik asit (CH3COOH) birer OH grubu içeren bileşiklerdir ve bu bileşikler, birbirleriyle ve su ile karışabilme özelliğine sahiptirler Polariteleri birbirine yakın olan maddeler birbirlerini çözerler Su ile hidrojen bağı yapabilen bileşikler (-OH-NH, -COOH grubu içerenler) su ve alkol gibi polar çözücülerde çözünüp apolar çözücülerde çözünmezler Bunun için aşağıdaki işlemler uygulanmaktadır,

a) Maddeyi sıcakken çok çözüp, soğukta hiç çözmemeli,
b) Maddeyle tepkimeye girmemeli,
c) Kaynama noktası düşük olmalı,
d) Ucuz olmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com