|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
endüstri, hakkında, mühendisliği, mühendisliğiendüstri |
![]() |
Endüstri Mühendisliği-Endüstri Mühendisliği Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Endüstri Mühendisliği-Endüstri Mühendisliği HakkındaEndüstri mühendisliği, insan, bilgi, malzeme, ekipman ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili mühendislik dalı ![]() ![]() Endüstri mühendisliği-Endüstri mühendisliği Hakkında Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı bir yapıya ve düşünce sistemine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Stokastik Modelleme, Modelleme ve Optimizasyon Yöntemleri, Yöneylem Araştırması, Üretim Planlama, kalite denetimi ve güvence, Benzetim, İş Etüdü ve İş Güvenliği, üniversitelerdeki endüstri mühendisliği bölümlerinin başlıca derslerindendir ![]() Endüstri mühendisliği ile ilgili kavramların ortaya çıkması ve yaygın olarak kullanılmaya başlanması 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Endüstri mühendisliğindeki asıl ilerlemeler ise birçok diğer mühendislik alanında olduğu gibi II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde dünyada birçok üniversitede endüstri mühendisliği fakülteleri kurulmuş durumdadır ![]() ![]() Endüstri mühendisliği ilgi alanları Mühendislik, genelde problem tanımlama, çözüm seçenekleri türetme, karar verme ve çözümden oluşan bir süreçtir ![]() ![]() ![]() Mal ve/ya hizmet üreten bir örgütün aşağıdaki işlevleri endüstri mühendisince tasarlanmaktadır ![]() * Malzemeler * Makine ve donatılar * İşçilerin çalışma yöntemleri * Kolaylıkların yerleştirilmesi ve malzeme akışının belirlenmesi * Malzeme taşıma donatı ve yöntemleri * Çalışma yeri tasarımı * Hammadde ve ürün depolarının büyüklüklerinin ve yerlerinin belirlenmesi * Yönetim raporları için veri kayıt yöntemleri * Bakım yöntemleri * İş emniyet yöntemleri Yukarıda sıralanan ve kuruluş öncesi veya yeniden yapılanma sırasında tasarlanması gereken elemanların yanı sıra işletim sırasında yönetim fonksiyonlarının sağlıklı, tutarlı ve uygulanabilir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla da aşağıda sıralanan elemanların tasarlanması gerekmektedir ![]() * Yönetim planlama sistemi * Kestirim yöntemleri * Bütçeleme ve ekonomik çözümleme * Maaş ve ücret belirleme sistemleri * Prim belirleme planları ve işgörenlerle ilişkiler sistemi * İşgörenlerin işe alınması, eğitimi ve örgüt içinde yer değiştirmelerin belirlenmesi * Üretim planlaması ve üretim programlarının hazırlanması ve izlenmesi * Malzeme gereksinim planlaması(MRP/MRP-II/ERP/ERP-II) * Stok kontrol yöntemleri * Üretim çizelgeleme * Görevlendirme * Gelişme ve durum raporlaması * Düzeltici hareket yöntemleri * Bilgi sistemleri / Yönetim Bilişim Sistemleri * Kalite kontrol sistemi * Maliyet kontrol sistemi * Kaynak tahsisi * Örgüt tasarımı |
![]() |
![]() |
|