![]() |
Tebbet Suresi Nuzul Sebebi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tebbet Suresi Nuzul SebebiTebbet Suresi Nuzul Sebebi Tebbet Suresi Nuzul Sebebi Tebbet suresinin iniş sebebi Tebbet suresi neden inmiştir Müfessirlerin icmaıyla sûrenin tamamı Mekke'de inmiştir ![]() Bu surenin nüzul sebebi ile ilgili rivayetler: 1- a- Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() "Ey Sabahçılar, Koşun ey Kureyş topluluğu!" diye nida etti ![]() "Ne istiyorsun? Ne haberin var?" dediler ![]() "Ben size sabaha akşama düşman baskısına uğrayacağınızı haber verecek olsam beni tasdik eder misiniz?" diye sordu ![]() "Evet" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() "(Öyleyse iyi dinleyin) Ben sizi önünüzdeki şiddetli azabdan sakındıran birisiyim ![]() "Seni helak olasıca, Bizi bunun için mi topladın?" dedi ![]() ![]() Buhari bu hadisi Muhammed b ![]() ![]() b- Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() "Ey Ğalib Oğullan, Ey Mürre Oğulları, Ey Kilâb Oğulları, Ey Kusayy Oğullan, Ey Abd-i Menaf Oğulları! Ben, siz "La ilahe illallah" demedikçe size Allah'tan gelecek bir zararı ne önleyebilirim, ne de dünyadan bir nasib sağlayabilirim ![]() "Helak olasıca ![]() ![]() ![]() c- Ebû İshak el-Mukrî, Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "En yakın akrabalarını uyar" âyeti inince Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya Sabahçılar, ey Kureyş topluluğu!" Bunun üzerine insanlar toplandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "EyAbdu'l-Muttalib Oğulları, Ey Fihr Oğulları, Ey Luey Oğulları! Eğer ben size şu dağın eteğinden atlıların çıkacağını ve onların size 'zarar vereceklerini haber versem beni tasdik eder misiniz?" Onlar da: "Evet" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() "Öyleyse ben, sizi önünüzdeki şiddetli azabdan sakındıran birisiyim" buyurdu ![]() "Helak olasıca ![]() ![]() ![]() d- İbn Abbâs'tan rivayette o şöyle anlatıyor: "Sen en yakın hısımlarını inzâr et ![]() ![]() "Ey Fihr oğulları, ey Adiyy oğulları!" diye Kureyş batınlarına seslenmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne dersiniz; şimdi ben size şu vadinin arkasında atlılar size baskın yapmak istiyorlar diye haber versem beni tasdik eder misiniz?" diye sordu ![]() "Biz, senden doğruluktan başka bir şey görmedik ![]() ![]() ![]() "Ben, sizi çok şiddetli bir azabın önünden uyarıcıyım ![]() ![]() "Diğer günlerde (gelecekte) kökü kuruyasıca! bizi bunun için mi topladın?" dedi de bunun üzerine "Ebu Leheb'in eli kurusun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() e- Bu olayı Müslim de Ebu Hüreyre'den rivayetle tahric etmiş olup ayrıntılarda küçük bir takım farklar vardır ![]() "Ve yakın akrabalarını uyar ![]() ![]() ![]() "Ey Ka'b ibn Luay oğulları nefislerinizi ateşten kurtarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() f- Hadisin Neseî'deki rivayetlerinde de küçük farklar bulunmakta ![]() "Ve yakın akrabalarını uyar ![]() "Ey Kureyş topluluğu, nefsnizi Allah'tan satın alın; ben, Allah katında size bir fayda sağlıyamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() g- Hadisin bu rivayetlerinde Mesed Sûresi'nin nüzulüne sebep olan Ebu Leheb'in: "Soyu kesilesice bizi bunun için mi topladın ![]() ![]() h- Hz ![]() ![]() i- Bu hadise, İbn Abbâs'tan rivayete göre bi’setten üç sene sonra meydana gelmiştir ve Sûrenin inişi de o zaman olmuştur ![]() 2- Bir rivayete göre de Hz ![]() ![]() "Bu kadarcık yemek kime yetecek? Yalnız başına birimiz bir koyunu yer" diye sunulan yemeği hakir görmüşler ![]() ![]() "Bizi niçin topladın?" demişler de Hz ![]() ![]() 3- İbn Zeyd der ki: Ebu Leheb, Hz ![]() "Ey Muhammed, müslüman olduğum takdirde bana ne verilecek?" diye sormuştu ![]() ![]() "Müslümanlara ne verilmişse sana da o verilecek ![]() ![]() "Benim onlara bir üstünlüğüm olmıyacak mı?" diye sordu ![]() ![]() "Ne istiyorsun?" dedi ![]() "Bu dine yazıklar olsun ki ben ve şunlar (o dinde) eşit oluyoruz ![]() ![]() 4- Hemedân’dan kendisine Yezid İbni Zeyd denen birinden îbnu İshâk, ondan İsrâîl tarikından İbnu Cerîr anlattı ![]() -Ebu Leheb'in karısı, Nebî Aleyhisselâm'in yoluna diken koyardı ![]() ![]() 5- Ikrime'den bunun benzerini İbnu Münzir anlattı ![]() 6- Târik el-Muhâribî'nin şöyle dediği rivayet olunur: Ben, Zu'1-Mecâz panayırında iken, genç bir delikanlıyla karşılaştım ![]() "Ey İnsanlar! Lâilâhe illallah deyin, kurtulun" diyordu ![]() ![]() "Ey İnsanlar! Muhakkak bu yalancıdır, inanmayın" Ben, "Kim bu?" diye sordum ![]() "Bu Muhammed'dir, peygamber olduğunu iddia ediyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|