Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dayanır, muhammedin, peygambere, soyu

Hz Muhammedin Soyu Hangi Peygambere Dayanır

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

peygamber soyundan gelen isimler peygamberimizin soyu hangi peygambere dayanır peygamberimiz peygamber efendimizin soyundan gelenler peygamberimizin gelenler

PEYGAMBERİMİZ'İN TEMİZ SOYU:Peygamberimiz Hz Muhammed[sav]Araplar arsında en eski ve asaletli bir aile içinde doğduBabası Kureyş kabilesine mensup Haşim oğullarından Abdulmuttalib'in oğlu Abdullah,annesi Beni Zühre kabilesinden Veheb'in kızı Amine'dirGözleri nurlandıran ve gönüllere iman hüzmelerini saçan hidayet güneşi,insanlık alemi,cehaletin karanlığı içinde bunaldığı ve yanık gönüller kendilerine bir kurtarıcı ve selamet yolunu gösterecek bir mürşid aradığı devirde alemlere rahmet olmak üzere gönderildiBu hakikati Cenab_ı Allah Kur'an_ı Kerim'in Enbiya Suresinin 107ayetinde;"Ey Habibim!Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik",Peygamberimiz'in temiz bir soydan geldiğini de,Tevbe Suresinin 128ayetinde işaret buyurarak;"Ey insanlar!İnanınız ki,sizin kendi cinsinizden soyu en temiz bir peygamber geldiO azizdir,yüksek şeref sahibidirBütün mü'minlere çok şevkatli ve pek merhametlidir"buyurur
soywn5qo8it3 8774

PEYGAMBERİMİZ'İN NESEP SİLSİLESİ:
Peygamberimiz'in nesep silsilesi tarihte pek az kimselere müyesser olacak kadar tam bir sıhhat ve isabetli mazbutturPeygamberimiz'in nesep silsilesini Buhari Şerif şöyle sıralar:
Muhammed[SAV]
1Abdullah
2Abdülmuttalib
3Haşim
4Abdimenaf
5Kusay
3Kilab
7Mürre
8Ka'b
9Lüey
10Galib
11Fihr
12Malik
13Nadr
14Kinane
15Kuzeyme
16Müdrike
17İlyas
18Mudar
19Nizar
20Ma'd
21Adnan
Resul_i Ekrem Efendimiz'in bu nesep silsilesi cümhur ulemaca ittifakla kabul edildiği gibi,Adnan ile Adem arasındaki secere silsilesi de ehl_i kitap müverrihleri arasında meşhur ve tarih kitaplarında mezkurdurYukarıda zikrolunan isimler Peygamberimiz'in adından başlayıp babadan sonra devam eden cedd_i kiramıdır
PEYGAMBERİMİZ'İN DOĞUM YERİ VE YILI:
Peygamber Efendimiz'in doğum ayının Arabi aylardan Rebiülevvel'in onikinci Pazartesi gecesi olduğu söylenmektedirAncak yapılan ilmi araştırma neticesinde HzMuhammed'in doğum tarihinin Miladi 571 senesinin 20 Nisan'ına tesadüf eden Rebiülevvel ayının 8Pazartesi günü sabaha karşı dünyaya geldiği tesbit edilmiştir Peygamberimiz 571 yılında Mekke'de Beni Haşim mahallesinde bulunan sevimli bir evde dünyaya geldilerBu güzel evbabası Abdullah'dan kalmıştıBilahare Mekke'den Medine'ye hicret ettikten sonra amcasının oğlu Akil'in zimmetine geçtiTekrar Mekke şehri fethedildikten sonra Akil islamiyeti kabul ettiği için Peygamberimiz baba yadigarı olan evini amcasının oğlı Akil'e bağışladıDAha sonraları Harun Reşid'in anası Heyzüran Hanım bir hac esnasında Mekke'ye geldiğinde Peygamberimiz'in doğduğu evi satın alarak yerine bir mescid yaptırdıO gün Allah'ın Peygamberi'ne ev olan bu kutu mekan,bugün Allah'ın evi olarak devam etmektedir
PEYGAMBERİMİZ'İN KUR'AN'DA BİLDİRİLEN MUHAMMED VE AHMED İSİMLERİ:
Peygamberimiz'in asıl adı Muhammed'dirBu güzel adı dedesi Abdulmuttalib vermiştirResulullah'ın doğumu üzerine bir ziyafet veren dedesi Abdulmuttalib,davetlilere hitaben şöyle konuşmuştur: "Aziz misafirler!Bu sofra,yeni dünyaya gelen yavrumun şeref ve sevinç sofrasıdırÜmid ediyorum ki,Beni Haşim yurdunda açılan sofra bütün insanlık alemi için serilecek hidayet sofrasına mebde teşkil ederAdını Muhammed koydum,Allah'ın gökte,insanlarında yeryüzünde övmelerini temenni ederim"Peygamberimiz'in en meşhur isimleri Muhammed'le Ahmed'dirBu adlar Kur'an'da bildirilmiştirMuhammed adı Fetih suresinde"Resulullah"diye tavsif olunduğu gibi,Ahmed adı da Saf Suresinin 6,ayetinde şöyle haber verilmiştir: "Ya Muhammed!Meryem oğlu İsa'nın Beni İsrail'e şu şekilde konuştuğunu hatırla:Ey İsrail oğulları!Ben size Allah'ın ResulüyümÖnümde Tevrat'ın umdelerini tasdik ederek ve benden sonra gelecek Ahmed adlı bir Peygamberin müjdecisi olarak geldim" Peygamberimiz'in kendi adını taşıyan Kur'an suresinde de Muhammed ismi geçmektedirHer iki ismin de lugat manası,"Hamd"maddesine dayanmaktadır
PEYGAMBERİMİZ'İN SÜT ANNELERİ:
Peygamberimiz doğmadan,babası Abdullah vefat etmiştiAnnesi Amine Hatun bin ümitle bir evlat bekliyorduHer gece olduğu gibi son gece de evinin penceresinden Mekke şehrini çevreleyen yalçın kayalara akseden ay ışığını seyrediyordu,biraz ilerdeki Kabe'nin azmetini düşünüyor ve dua ediyorduBütün insanlar uykuya dalmış,tabiat sükun halinde,güneşin hareketleriyle ısınan kumlar gecenin rüzgarıyla serinliyorduFakat Amine Hatun uyanıktı,daha doğrusu uyuyamıyorduSevinç ve heyecan ruhunu sarmıştıBu gece başak bir gece idi,çünkü Hazret_i Muhammed'in doğum gecesi idiVakit ilerledikçe Amine Hatun heyecanlanıyor,yalnızlığın verdiği hisle penceresinin kanadını açarak,ılık ılık esen rüzgarların kır çiçeklerinden getirdiği nefis havayı adeta yudum yudum içiyorduArtık sabah yaklaşmıştıHidayet Güneşi'nin doğma zamanı gelmiştiFeci patlamış,her tarafa feyiz fışkırıyordu,adı güzel Muhammed[sav]iki cihanın güneşi olarak dünyaya geldi Resul_i Ekrem Efendimiz'i evvela validesi Hazret_i Amine emzirmiştirSonra da Süveybe ile Halime adındaki hanımlar emzirerek süt analığı yapmışlardır
PEYGAMBERİMİZİN GÜZEL AHLAKI:
Peygamberimiz insanlık alemi için ahlak örneğiidiBu gerçeği Cenab_ı Allah Kur'an_ı Kerim'inde şöyle buyuruyor: "Ya Muhammed!Ne büyük bir ahlaka sahipsin" Peygamberimiz de bu hususu şöyle açıklar:"Ben ancak güzel huları tamamlamak için gönderildim"Resul_ü Ekrem Efendimiz çocukları çok severdiHiç kimsenin gönlünü incitmezlerdiŞefkati sonsuz,merhameti pek bolduMuhtaçların yardımına koşar,düşkünlerin elinden tutardıHastaları ziyaret eder,yakınlarını ihmal etmezdiKendisi için sevdiği bir şeyi başkaları için de arzu ederdiEvine,ailesine çok bağlı,hanımlarına karşı pek muhabbetli idiKomşularıyla iyi geçinir,misafirlerine ziyadesiyle ikram ederdiAz konuşur,çok düşünürdüKur'an okumaktan haz duyar,ibadet etmekten zevk alırdıÇalışmayı ibadet sayar,ilim öğrenmeyi farz ederdiRızkın helalini ticarette arar,san'ata önem verirdiBeden temizliğini çok sever,ruh temizliğini pek överdiKılık kıyafeti muntazam,evi barkı intizamlı idiSözünde sadık,sohbetinde samimi idi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com