![]() |
Peygamberimize Karşı Sorumluluklarımız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimize Karşı SorumluluklarımızAdım Adım O’nun İzinde Peygamberimize Karşı Sorumluluklarımız Adım Adım O’nun İzinde Hz ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün ilâhi köklerinden kopma tehdidi altındaki anlayışımızın ve yaşantımızın yenilenmesi, tazelenmesi yani tecdidi ancak Sünnet ile mümkün ![]() Sünnet’in bazı şeklî unsurlardan ibaret olmadığını, bir hayat tarzı olduğunu anlamamız, karşılaştığımız her durumda “Allah Rasulü olsaydı bu durumda ne yapardı?” sorusunun izini sürmemiz gerekiyor ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() “Göğüs boşluğunuzda iman, tıpkı bir elbisenin eskidiği gibi (zaman içinde) eskir ![]() ![]() Günümüze gelene kadar müslümanlar, Rabbanî alimler vasıtasıyla bu hadisin bildirdiği gerçeği hayat rehberi edinmiş; amel, söz ve davranış olarak, zikir ve fikir olarak şuurlarını mümkün olduğu kadar canlı tutmanın gayreti içinde olmuşlardır ![]() İçinde yaşadığımız zaman diliminde durum epey farklılaşmış görünüyor ![]() ![]() ![]() Bu noktada, “dinî şuurumuzda baş gösteren yenilenme ihtiyacı kendisini nasıl belli eder?” sorusu önemlidir ![]() ![]() ![]() Hiç şüphesiz mekanikleşmenin, eskimenin, ruh zayıflamasının kendisini belli ettiği en önemli alanlardan birisi Sünnet-i Seniyye’ye tabi olma şuurumuzdur ![]() ![]() Söz gelimi yemeklerden önce dişlerimizi misvaklarken bir sünneti yerine getirme niyetiyle hareket ettiğimiz sürece Sünnet’e ittiba sevabı kazanıyoruz ![]() ![]() Sünnet-Tecdid ilişkisi Hayatımızda sıklıkla “tecdid”e ihtiyaç duyacağımızı bize haber veren de, onu nasıl yapacağımızı öğreten de Sünnet’tir ![]() ![]() Bir keresinde Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Tealâ’nın bu ümmete her yüz senenin başında dinini tecdid edecek birini veya birilerini göndereceğini bildiren hadis (Ebu Davud) üzerinde dururken ulema, bilhassa Sünnet’in ihyasına dikkat çekmiş ve müceddidin unutulan sünnetleri ihya edeceğinin ve yaygınlaşma eğilimi gösteren bid’atleri ortadan kaldıracağının altını çizmiştir ![]() Bu çerçevede İmam Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durum, aynı zamanda Sünnet’in hayatımızdaki merkezî yerini de işaret etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet bütün hayatı kuşatır Sünnet-i Seniyye’nin hayatımızdan çekilmesi hiç şüphesiz biraz yukarıdaki örnekte geçen misvak kullanımı konusuna münhasır değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() – İlim sizden çekilip alındığı zaman haliniz nice olur?! Orada bulunan sahabiler biraz şaşkınlıkla şöyle dediler: – Ey Allah’ın Rasulü! Bizler Kur’an’ı okuduğumuz ve ev halkımıza öğretip durduğumuz halde ilim bizden nasıl çekilip alınır? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() – Tevrat ve İncil yahudilerin ve hıristiyanlar’ın elindeyken onlara bir fayda sağladı mı? (Ahmed b ![]() Evet, Tevrat ve İncil, Hz ![]() ![]() ![]() Bu son derece çarpıcı gerçek, sadece geçmiş kavimlerin durumunu anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bizi şu hayatî sorunun muhatabı kılıyor: İslâm Ümmeti’ni yahudi ve hıristiyanlarınkine benzer bir hüsrana sürüklenmekten koruyacak olan nedir? Hiç şüphesiz bu sorunun cevabı “Sünnet-i Seniyye”dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulemamızın bu hadiste ifade buyurulan “benim getirdiklerim” sözünün sadece Kur’an’ı anlatmadığı, buradaki esas vurgunun Sünnet-i Seniyye’nin rehberliğini anlattığı konusunda aydınlatıcı beyanları vardır ![]() Dolayısıyla bu dinin hakkıyla öğrenilmesi de, yaşanması da ancak Sünnet-i Seniyye’ye ittiba ile mümkündür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Peygamberimize Karşı Sorumluluklarımız |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimize Karşı SorumluluklarımızAllahumme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed Dinimizi ve onun yüce Kitabını bize tebliğ eden, açıklayan ve öğreten Peygamberimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, Kur’an’da Hz ![]() ![]() ![]() “De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın ![]() ![]() Bu yüzden Peygamberimizi sevmek, ona saygı duymak ve itaat etmek en değerli görev ve sorumluluğumuzdur ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar ![]() ![]() “Peygamber, mü’minlere kendi canlarından daha önce gelir ![]() Peygamberimiz de inananların kendisiyle olması gereken yakınlığı ve sevgi bağını şöyle ifade ediyor: “Beni kendinize babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlıktan daha yakın görmedikçe, hiç biriniz gerçek mümin olamazsınız ![]() |
![]() |
![]() |
|