![]() |
Birlik Olmak |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Birlik OlmakGelen mektupların pek çoğunda aynı temenni var, okuyucularım diyor ki: “Birlik-beraberlik içinde olsak her şey daha kolay olurdu ![]() Doğrusu bundan pek emin değilim, hatta bazı şeylerin daha da zorlaşacağından korkuyorum ![]() ![]() Önce bir soru: Hangi eksende birlik-beraberlik öngörüyorsunuz? “Temel eksende” denilirse, o anlamda birlik beraberliğimiz zaten var ![]() Allah'ımız bir; Peygamberimiz bir; Dinimiz bir, inancımız bir; Kitabımız bir; Kıblemiz bir; Namazımız bir (kılıyorsak); Orucumuz bir (tutuyorsak); Haccımız bir (yapıyorsak); Bayramımız bir (kutluyorsak); Bayrağımız bir, toprağımız bir, vatanımız bir, tarihimiz bir, kültür ve medeniyet kaynaklarımız bir, mukaddeslerimize sevgimiz-saygımız bir ![]() ![]() ![]() Olumsuzluklarla yolsuzluklara tepkimiz bir, daha dürüst bir toplum, daha kararlı ve kaliteli bir Türkiye özlemimiz bir, savaşlara karşı çıkışımız birdir ![]() Bu anlamda yüzlerce “birlik noktası”na sahibiz ![]() Buna karşılık farklı noktalarımız o kadar fazla değil ![]() ![]() Belki biraz da öncelikli sorunlarımızla hizmet tarzımız ve anlatım metodumuz (tebliğ tarzı) farklılık gösteriyor ![]() Zaten, bilebildiğim kadarıyla, ashab arasında da böyle bazı farklılıklar mevcuttu ![]() ![]() ![]() Bizde de böyle olması gerektiğini düşünüyorum ![]() ![]() Yerine göre ayrıntıdaki farkları aşıp bütünleşebilmeliyiz ![]() Maksat ashabı örnek almak olduğuna göre, tıpkı onlar gibi, ittifak noktalarımızı esas alıp ayrıntı kabilinden olan ihtilaf unsurlarını arka plâna çekmeyi bilmemiz lâzım ![]() Bu da büyük ölçüde yapılıyor zaten ![]() Afganistan, Kosova, Çeçenistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Keşmir, Irak ve Gazze gibi konularda hemen hemen aynı duygu ve düşünceleri paylaşmadık mı? Sorun şu galiba: Bazılarımız ayrıntıyı temel yaptık ![]() ![]() ![]() Diğer cemaatlere kendi cemaatimizi, diğer parti mensuplarına kendi partimizi dayatıyoruz! Umduğumuzu bulamayınca da hırçınlaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Suçluyoruz, suçlanıyoruz! Bu konuda samimiyiz, evet ![]() ![]() ![]() ![]() Tek kusurumuz başkalarının da başka biçimde inanma hakkı olduğunu hesaba katmamamız ![]() İlle bizim gibi inanacaklar, bizim gibi düşünecekler, bizim gibi görecekler, böylece herkes "biz"leşecek ![]() Yani birlik-beraberlik “bizde” (bizim tarikatta, cemaatte, partide, takımda) sağlanacak! ![]() ![]() Siz ne düşünürsünüz bilmem, ama birlik arayışlarının temelinde bile kendi düşüncelerimizi karşımızdakilere dayatıp kabul ettirme eğilimimiz yatıyor gibime geliyor ![]() ![]() ![]() “Birleşelim” derken, kendi partimizi, tarikatımızı, cemaatimizi, eğilimimizi, düşüncemizi, dünya görüşümüzü “birleşme noktası” yaptığımız için, aslında parçalıyoruz ![]() Neden böyle bir sonuca vardığımı sorarsanız: Bakıyorum da, “birleşelim” diyen dostlarımızdan bir kısmı kendi önceliklerini, kendi şartlarını ve ön kabullerini dayatıyorlar ![]() “Birlikte hareket”i kendilerine iltihak gibi algılıyorlar ![]() ![]() Anlayacağınız, çoğumuza, “Benim doğrularımı paylaşmayan herkes eğridir” anlayışı hâkim ![]() Ne çekiyorsak işte bu anlayıştan çekiyoruz ![]() Tarafgirliğimizin ve gururumuzun üstünde yürümeyi öğrenmedikçe, kucaklaşamayacağız gibi gözüküyor ![]() Oysa artık “muhabbet fedaileri” olmalıyız! “Muhabbet fedaileri” olmalıyız ki, husumete vakit kalmasın! Yavuz Bahadıroğlu/ Vakit
![]() |
|