|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arasindaki, diyalog, efendimiz, sav, şeytan |
![]() |
Efendimiz (S.A.V) Ve Şeytan Arasindaki Diyalog |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Efendimiz (S.A.V) Ve Şeytan Arasindaki DiyalogEFENDİMİZ (S ![]() ![]() EFENDİMİZ (S ![]() ![]() İbn-i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() -Bir gün Resululah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sohbete dalmıştık ![]() -Ev sahibi, içeridekiler, eve girmem için bana izin verir misiniz? Benim sizden bir dileğim var ![]() ![]() Bunun üzerine, herkes Resülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() izin ondan çıkacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() -"Bu seslenen kimdir, bilir misiniz?" Buyurdu ![]() -En iyi bilen Allah Resulüdür ![]() ![]() ![]() ![]() -"O, lain İblistir ![]() -Şeytandır ![]() ![]() -Ya Resülullah, bana izin veriniz onu öldüreyim ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Dur ya Ömer, bilmiyor musun ki; Ona belli bir vakte kadar mühlet verilmiştir, öldürmeyi bırak ![]() -"Kapıyı ona açın gelsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kapıyı ona açtılar, İçeri girdi ve bize göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Selàm sana ya Muhammed; Selàm sizlere ey cemaat-ı müslimin ![]() ![]() ![]() ![]() - "Selàm Allah'ındır ya lain ![]() ![]() -Benim buraya gelişim, kendi arzumla olmadı ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Nedir o mecburiyet?" Şeytan anlattı: - İzzet sahibi Rabbın katından bana bir melek geldi: ve dedi ki: Allah-ü Teàlà sana emir veriyor: Muhammed'e gideceksin ![]() ![]() ![]() Ona gideceksin ve àdemoğullarını nasıl kandırdığını söyleyeceksin bir bir ona ![]() ![]() -Söylediklerine bir yalan katarsan, doğruyu söylemezsen, seni kül ederim; rüzgàr savurur, düşmanların önünde, seni rüsvay ederim ![]() İşte böyle; ya Muhammed, o emir üzerine sana geldim ![]() ![]() ![]() Şu muhakkak ki, düşmanlarımın eğlencesi olmaktan daha zor bir şey yoktur ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Madem ki, sözlerinde doğru olacaksın ![]() Şeytan şu cevabı verdi: -Sensin ya Muhammed ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra senin gibi kim olabilir? Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Benden sonra, en çok kimlere buğuzlusun ve sevmezsin?" Şeytan anlattı: -Muttaki bir gence ki ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, sual cevap aşağıdaki şekilde devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() -"Sonra kimi sevmezsin?" -Kendisini sabırlı bildiğim, şüpheli işlerden sakınan âlimi ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() -Temizlik işinde ![]() ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() -Sabırlı olan bir fakiri ki; ihtiyacını hiç kimseye anlatmaz ![]() ![]() ![]() Halinden şikayet etmez ![]() -"Peki, bu fakirin sabırlı olduğunu nereden bilirsin? ![]() ![]() Ya Muhammed, ihtiyacını kendi gibi birine açmaz ![]() Her kim ihtiyacını kendi gibi birine üç gün üst üste anlatırsa, Allah onu sabredenlerden yazmaz ![]() Sabırlı kimselerin işi buna benzemez ![]() -Hasılı, onun sabrını; halinden, tavrından ve şikayet etmeyişinden anlarım ![]() -"Sonra kim? ![]() ![]() İblisin cevabı: -Şükreden zengin ![]() -"Peki, ama o zenginin şükreden olduğunu nasıl anlarsın? ![]() ![]() -Onu görürsem ki, aldığını helâl yoldan alıyor ve mahalline harcıyor ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Pe ki, ümmetim namaza kalkınca, senin halin nice olur? ![]() ![]() -Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar ![]() ![]() -"Neden öyle olursun; ya lain? ![]() ![]() -Çünkü bir kul, Allah için secde edince bir derece yükselir ![]() -"Peki ya oruç tuttukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() -O zaman da bağlanırım ![]() ![]() -"Peki, ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() -O zaman da çıldırırım ![]() -"Peki, ya Kur'an okudukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() -O zaman da, eririm ![]() ![]() -"Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır? ![]() ![]() -Ha işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Neden öyle testere ile ikiye biçilirsin, yâ Ebamürre? ![]() ![]() -Bunun üzerine İblis: -Onu da anlatayım ![]() ![]() ![]() -Çünkü sadakada dört güzellik vardır ![]() Şöyle ki: 1-Allah-ü Teâlâ, sadaka verenin malına ihsan eyler ![]() 2-O, sadaka veren kimseyi halkına sevdirir ![]() 3-Allah-ü Teâlâ, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar ![]() 4-Allah-ü Teâlâ, belâyı, sıkıntıyı ve ahları ondan defeder ![]() Bundan sonra, Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Ebubekir için ne dersin? ![]() ![]() İblis buna şu cevabı verdi: -O bana, cahiliyet devrinde bile itaat etmedi ![]() ![]() ![]() -"Peki, Ömer b ![]() ![]() -Allah'a yemin ederim ki, her gördüğüm yerde ondan kaçtım ![]() -"Peki Osman b ![]() ![]() ![]() -Ondan Utanırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Peki, Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() İblis onun için de şöyle dedi: -Ah, onun elinden bir kurtulsam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, beni bıraksa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Ümmetime saadet ihsan eden; seni de taa, belli bir vakte kadar şaki kılan Allah'a hamd olsun ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -Heyhat, heyhat ![]() ![]() ![]() Ben, onların kan mecralarına girerim ![]() ![]() ![]() Beni yaratan ve baas gününe kadar bana mühlet veren Allah'a yemin ederim ki: Onların tümünü azdırırım ![]() Cahillerini ve âlimlerini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, Allah'ın hâlis kullarını ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Sana göre ihlâs sahibi olan muhlis kullar kimdir? ![]() ![]() ![]() Bu suale İblis şu cevabı verdi: -Bilmez misin? Yâ Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever ![]() ![]() ![]() O, Allah için bir ihlâsa sahip değildir ![]() Bir kimseyi görürsem ki; dirhemini ve dinarını sevmez; övülmekten, methedilmekten hoşlanmaz ![]() ![]() ![]() İhlâs sahibidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kul, malı ve övülmeyi sevdiği süre, kalbi ve dünya arzularına bağlı kaldığı müddet, o size vasfını yaptığım kimseler arasında bana en çok itaat edendir ![]() ![]() ![]() İblis anlatmaya devam etti: -Yâ Muhammed, bilmez misin? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların bir kısmını ulemaya gönderdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklara gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sebeplerden herhangi birine sövmeye ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu hallerinin farkında olmazlar ![]() İblis, bundan sonra aldattığı bir rahibin hikâyesini anlatmaya geçti ![]() -Bilmez misin, yâ Muhammed, Rahip Barsisa; tam yetmiş yıl ihlâs ile Allah'a ibadet etti ![]() ![]() Onun peşine takıldım; hiç bırakmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -" ![]() ![]() ![]() ![]() - Kâfir ol ![]() ![]() ![]() ![]() -Ben, senden uzağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YALAN Bilmez misin ya Muhammed, yalan bendedir ve ilk yalan söyleyen de benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmez misin yâ Muhammed, ben Adem'e ve Havva'ya yalan yere Allah adına and içtim ![]() -"Muhakkak, ben size nasihat ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu yaparım; çünkü yalan yere yemin gönlümün eğlencesidir ![]() GIYBET-KOĞUCULUK Gıybet ve koğuculuğa gelince ![]() ![]() ![]() ![]() NİKAH ÜZERİNE YEMİN ETMEK -Her kim, telâk üzerine yemin ederse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim, talâkı ağzına alırsa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAMAZ -Yâ Muhammed, namazı an bean tehir edene gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Henüz vakit var ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece o: Vaktinin dışında namazını kılar ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet o kimse, beni mağlup ederse ![]() ![]() ![]() -Sağa bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen, ebedi yaramaz bir iş yaptın ![]() ![]() ![]() Bundan da ona mağlup olursam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu işi, ona yaptırmakta da, başarı kazanamazsam; bu sefer cemaatle namaz kılarken onun yanına varırım ![]() Orada onun başına bir gem takarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmamdan evvel de, secde ve rükû yaptırırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kimse, bunda da beni yenerse ![]() ![]() ![]() ![]() Beni tesbih edenlerden olur ![]() ![]() Bunda da, ona mağlup olursam ![]() ![]() ![]() Ben üfleyince, o esnemeye başlar ![]() Şayet o, bu esneme esnasında elini ağzına kapamazsa ![]() ![]() ![]() dünya hırsını ve dünyevi bağlarını çoğaltır ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytan bundan sonra, konuşmasına şöyle devam etti: -Sen, ümmetin hangi saadetinden ferah duyarsın ki? ![]() ![]() Ben onlara, ne tuzaklar kurarım ![]() ![]() ![]() ![]() Miskinlerine, çaresizlerine ve zavallılarına giderim ![]() ![]() -Namaz size göre değil ![]() ![]() ![]() ![]() -Namaz kılmayı bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet o, hastalığında namazını terk ederek ölüp giderse ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra şöyle dedi: -Yâ Muhammed, eğer bu sözlerime yalan kattımsa, beni akrep soksun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'tan dile; beni kül eylesin ![]() İblis bundan sonra, konuşmalarına devam etti ve şöyle dedi: -Yâ Muhammed, sen ümmetin için ferah mı duyuyorsun? Halbuki ben onların altıda birini dininden çıkardım ![]() Bundan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O da bunlara cevap verdi: -"Ya lain, senin oturma arkadaşın kimdir?" -Faiz yiyen ![]() -"Dostun kim?" -Zina eden ![]() -"Yatak arkadaşın kim?" -Sarhoş ![]() -"Misafirin kim?" -Hırsız ![]() -"Elçin kim?" -Sihirbazlar ![]() -"Gözün nuru nedir?" -Kadın boşamak ![]() -"Sevgilin kim?" -Cuma namazı bırakanlar ![]() Resülullah /s ![]() ![]() ![]() -"Ya lain, senin kalbini ne kırar?" -Allah yolunda cihada koşan atların kişnemesi ![]() ![]() ![]() -"Peki, senin cismini ne eritir?" -Tövbe edenlerin tövbesi ![]() -"Peki, ciğerini ne parçalar, ne çürütür?" -Gece ve gündüz, Allah'a yapılan bol bol istiğfar ![]() -"Peki, yüzünü ne buruşturur?" -Gizli sadaka ![]() -"Peki, gözlerini kör eden nedir?" -Gece namazı ![]() -"Peki, başını eğdiren nedir?" -Çokça kılınan cemaatle namaz ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Sana göre insanların en saadet-lisi kimdir?" -Namazlarını bilerek kasten bırakanlar ![]() -"Peki, sana göre insanların en şa-kisi kim?" -Cimriler ![]() -"Peki, seni işinden ne alıkoyar?" -Ulema meclisleri ![]() -"Peki, yemeğini nasıl yersin?" -Sol elimle parmaklarımın ucu ile ![]() -"Peki, sam yeli estiği zaman ve ortalığı sıcaklık bastığı zaman çocuklarını nerede gölgelendirirsin?" -İnsanların tırnakları arasında ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() İblis de cevap verdi ![]() -"Rabbından neler talep ettin?" -On şey talep ettim ![]() -"Nedir onlar, ya lain?" 1- Allah'tan diledim ki, beni âdemoğullarının malına ve evlâdına ortak ede ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her besmelesiz kesilen hayvan etinden yerim faiz ve haram karışan yemekten de yerim ![]() Şeytandan Allah'a sığınılmayan malın da ortağıyım ![]() Cinsi münasebet anında; Allah'a şeytandan sığınmayan kimse ile birlikte hanımı ile birleşirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim hayvana binerken, helâl yola gitmeyi değil de, aksini isteyerek binerse, ben de onunla beraber binerim ![]() Yol arkadaşı ve binek arkadaşı olurum ![]() Bu da Ayet-i Kerime ile sabittir ![]() -"Onlar üzerine süvarilerinde, piyadelerinde yaygara çıkart ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Allah-ü Teâlâ'dan diledim ki: Bana bir ev vere ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Diledim ki; bana bir mescid vere ![]() ![]() 4- Benim için bir okuma kitabı vermesini istedim ![]() ![]() 5- İstedim ki; benim için bir ezan vere ![]() ![]() 6- Diledim ki; bana bir yatak arkadaşı vere ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Diledim ki; bana yardımcılar vere ![]() ![]() ![]() ![]() 8- İstedim ki; bana kardeşler vere ![]() ![]() ![]() Bunlar da şu Ayet-i kerime ile sabittir: -"O kimseler ki; mallarını boş yere harcarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Eğer söylediklerini, Allah'ın kitabındaki âyetlerle ispat etmeseydin ![]() ![]() Bundan sonra iblis şöyle devam etti: 9- Yâ Muhammed, Allah'tan diledim ki, âdemoğullarını ben göreyim; ama onlar beni görmeyeler ![]() Bu dileğimi de yerine getirdi ![]() 10- Diledim ki; âdemoğullarının kan mecralarını bana yol yapa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Hepsi sana verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra İblis şöyle anlattı: -Benim bir oğulum vardır ![]() ![]() ![]() Adı: ATEME'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer böyle olmasaydı; imkân yok, insanlar, amazlarını eda etmeden uyuyamazlardı ![]() Benim bir oğulum daha vardır ki; onun adı da; MÜTEKAZİ'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En sonunda o gizli amelin yayılmasına ve açığa çıkarmaya muvaffak olur ![]() Böylece: Allah-ü Teâlâ o amel sahibinin yüz sevabının doksan dokuzunu imha eder ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü, bir kulun yaptığı gizli bir amel için tam yüz sevap verilir ![]() Sonra ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu işi de insanların gözlerini sürmelemektir ![]() ![]() Bu sürme onların gözüne çekildi mi uyuklamaya başlarlar ![]() ![]() ![]() Bundan sonra İblis şöyle anlattı: - Hangi kadın olursa olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meselâ: - Elini kolunu dışarı çıkar; göster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, o kadının haya perdesini tırnakları ile yırtar ![]() İblis, bundan sonra; Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -Yâ Muhammed, bir kimseyi delâlete sürüklemek içim elimde bir imkân yoktur ![]() Ben, ancak vesvese veririm ve bir şeyi güzel gösteririm ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer delâlete sürüklemek elimde olsaydı; yeryüzünde: - Allah'tan başka ilâh yoktur ve Muhammed Allah'ın Resülüdür ![]() ![]() ![]() Nasıl ki; senin elinde de, hidayet nevinden bir şey yoktur ![]() ![]() Şayet hidayet elinde olsaydı; yeryüzünde tek kâfir bırakmazdın ![]() ![]() ![]() ![]() kendisi için ezelde şekavey yazılan kimselere bir sebebim ![]() ![]() ![]() Saadet ehli kılan Allah ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Bunlar, taa, sonuna kadar böyle değişik şekilde devam eecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Allah'ın emri behemehal yerini bulan bir kaderdir ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, Resülullah (s ![]() ![]() ![]() -"Ya Ebamürre, acaba senin bir tövbe etmen ve Allah'a dönmen mümkün değil mi? Cennete girmene kefil olurum ![]() ![]() ![]() Söz veririm ![]() ![]() ![]() -Yâ Resülullah, iş verilen hükme göre oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seni Peygamberlerin efendisi kılan, cennet ehlinin hatibi eyleyen ve seni halkı içinden seçen ve halkı arasında bir gözde yapan, beni de şakilerin efendisi kılan ve cehennem ehlinin hatibi eyleyen Allah'tır ![]() ![]() Ve İblis, cümlelerini şöyle tamamladı: -İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evvel, âhir, zahir, batın, âlemlerin Rabbı olan Allah'a hamd olsun ![]() ![]() Keza onun âline de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|