![]() |
Peygamberimizin Annesinin Son Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Annesinin Son SözleriPeygamberimizin Annesinin Son Sözleri Peygamberimizin Annesinin Son Sözleri Peygamberimizin Annesinin Son Sözleri Hz ![]() anneler Sultanı Amine validemiz, Annelerin en şereflisi, Kâinatın Efendisi Hazreti Resulü Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ma'sum çocuk! Seni vedia-i İlâhî olarak bırakıp gidiyorum, Rabbım seni mes'ut ve mebrûk buyursun! Validenin yokluğundan me'yüs olma! Ey bir ru'yanın kurbanı olacakken, Lütfü İlâhi sayesinde, fidye-i necat ile Pençe-i cellad-ı ezelden yakayı kurtaran Abdullah'ın o ma'sûm yavrusu! Eğer ru'yalarım doğru çıkarsa, Sen ins ü cinne gönderilecek bir peygambersin! Helâl ve haram bildirmeğe, Ve ceddin İbrahim Aleyhisselâmm dini İslâmiyeti ihyaya memursun! Çünkü Allah, İbrahim Aleyhisselâm gibi seni de, Putlardan ve puta tapanlardan korumuştur! Her yaşayan ölür, Her yeni eskir, Her yaşlı göçer, Ben de öleceğim Fakat, Senin gibi temiz Bir vekil bırakacağım için Adım asla ölmeyecek, dünya durdukça duracaktır! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Peygamberimizin Annesinin Son Sözleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Annesinin Son SözleriPeygamberimizin Annesinin Vefatı hz aminenin ölümü Hz ![]() ![]() ![]() Çöl seccadesinde üç yolcu: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz genç yaşta ve evliliklerinin ilk aylarında ebedî âleme yolcu ettiği kocasını hatırlayan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz yolu yarılamışlardı ki, Hazret-i Âmine âniden rahatsızlandı ![]() ![]() Medine'nin 23 mil güneyinde Ebvâ Köyü yakınlarında bir ağacın gölgesinde konaklamaktan başka ellerinde çare yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Bir ara, Peygamberimiz kendini toparlayarak, "Nasılsın anneciğim" diye sordu ![]() Gönlü şefkat hazinesi anne, biricik yavrusunun üzülmesini istemiyordu ![]() "İyiyim canım oğlum, birşeyim yok" diye cevap verdi ![]() Bu birkaç kelimelik konuşmadan sonra da kendinden geçti ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Âmine suyu içti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Âmine'nin ruh ve kalbinde feryadlar kopuyor, fırtınalar esiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Âmine, kendisini yakalayan hastalıktan kurtulamayacağını artık anlamıştı ![]() "Ey dehşetli ölüm okundan Allah'ın yardım ve ihsanı ile yüz deve karşılığında kurtulan zâtın oğlu! Allah, seni aziz ve devamlı kılsın ![]() ![]() Sen, ceddin İbrâhim'in teslimiyet ve dinini tamamlamak için gönderileceksin ![]() Allah seni milletlerle birlikte devam edip gelen putlardan, putperestlikten koruyacak ve alıkoyacaktır ![]() Her yaşayan ölür, her yeni eskir ![]() ![]() ![]() Evet, ben de öleceğim ![]() ![]() ![]() Acıklı ve âdetâ istikbalden haber veren bu sözlerinden sonra Hazret-i Âmine'nin gözleri kaydı ve ruhunu orada yüce Allah'a teslim etti ![]() ![]() Hz ![]() Sevgili Peygamberimiz ile Ümmü Eymen donakalmışlardı ![]() ![]() ![]() Ümmü Eymen bir ara kendisini toparladı ve aziz yavrunun gözyaşlarını sildi ![]() "Üzülme, ağlama, canım Muhammedim," dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz derin bir iç çektikten sonra, "Ben de biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() "Haydi, o emâneti Sahibine teslim etti ![]() ![]() Dünyanın en bahtiyar annesi Hazret-i Âmine'nin cesedini orada toprağın bağrına tevdi ettiler ![]() ![]() Definden Sonra Annesiz kalan Dürr-i Yetîmi Mekke'ye götürmek vazifesi dadısı Ümmü Eymen'e düştü ![]() Ümmü Eymen, yol boyunca ona annesiz kaldığını hissettirmemek için elinden gelen gayreti gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() Nur yüzlü Kâinatın Efendisi, artık babadan yetim, anneden öksüzdü ![]() ![]() ![]() "Rabbin seni yetim bulup da barındırmadı mı?" 55 meâlindeki âyet-i kerîme, Peygamber Efendimizin bu hâlini hatırlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Onun mübârek gözlerinden tahassür gözyaşları akıttığını gören Sahabîler de ağlayacaklar ve "Yâ Resûlallah, niçin ağladınız?" diye soracaklardır ![]() Resûl-i Ekrem, "Annemin, benim hakkımdaki şefkat ve merhametini düşündüm de ağladım" diye cevap verecektir ![]() Peygamber Efendimizin Baba Ve Annesinin Erken Vefâtlarının Hikmeti Burada hatıra şu suâl gelebilir: "Muhterem peder ve vâlideleri, Resûl-i Ekrem Efendimizin peygamberliğine neden yetişemediler ve neden ona îmân, kendilerine nasib olmadı?" Bu suâle Mektûbat isimli eserinde, Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri şu cevabı verir: "Cenâb-ı Hak, Habîb-i Ekreminin peder ve vâlidesini, kendi keremiyle, Resûl-i Ekrem Aleyhisselâtü Vesselâmın ferzendâne hissini memnun etmek için, valideynini minnet altında bulundurmuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin Baba Ve Annesinin Îmânları Meselesi İslâm âlimleri ittifakla şu hususu belirtmişlerdir ![]() "Hazret-i İbrâhim'den (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususu kaydettikten sonra, Sevgili Peygamberimizin baba ve annesinin îmânları meselesi üzerinde duralım ![]() Birbirine yakın izahlarla birçok İslâm âlimi, Peygamber Efendimizin muhterem peder ve vâlidelerinin âhirette necât ehli olacaklarını açık ve kesin bir şekilde delilleriyle ortaya koymuşlardır ![]() Bu izah tarzlarını şöylece sıralayabiliriz: 1) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün, birisi büyük âlimlerden Şerefüddin Münâvî'ye, "Peygamberimizin baba ve annesi Cehennemde midir?" diye sorar ![]() Münevî Hazretleri hiddetle, "Resûl-i Ekremin peder ve vâlidesi fetret zamanında vefat etmişlerdir ![]() ![]() Kendisine bir peygamberin dâveti ulaşmayan kimsenin âhirette azap görmeyeceği âyet ve hadislerle sabittir ![]() ![]() ![]() 2) Resûl-i Ekrem'in muhterem peder ve validelerinin şirk ehli oldukları sabit değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Sevgili Peygamberimizin baba ve annelerinin şirk ehli olmadıklarının bir delili de, "Ben mütemâdiyen temiz babaların sulbünden, temiz anaların rahminden nakloluna geldim"61 hadis-i şerifidir ![]() Kur'ân-ı Kerîm'de müşrikler "necis kimseler" olarak vasıflandınlmışlardır ![]() ![]() Bütün bunlardan sonra meseleyi şöylece özetleyebiliriz: "Resûl-i Ekreme (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ise, bu hususta mü'minin bilmesi ve kabul etmesi gereken husus şudur: "Resûl-i Ekremin (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu dörtlük de bu hakikati pek güzel dile getirmektedir: "İki cihângüneşi, bürc-i saâdette iken Vâlideynine Mevlâ nice vermeye şerefi, Çeşm-i insaf ile ey dil, nazar gavvâsa Alıcak dürrini yabana atar mı sadefi?" [İki dünyanın güneşi olan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ey gönül! İnsaf gözüyle dalgıca dikkatle bak; inciyi alır da, sadefini hiç yabana atar mı?] 53 ![]() ![]() 54 ![]() ![]() ![]() ![]() 55 ![]() 56 ![]() 57 ![]() ![]() 58 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 59 ![]() 60 ![]() 61 ![]() 62 ![]() 63 ![]() 64 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|