Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alınır, geri, hakkında, kadına, mehir, verilen

Kadına Verilen Mehir Hakkında - Mehir Nedir - Kadına Verilen Mehir Geri Alınır Mı

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kadına Verilen Mehir Hakkında - Mehir Nedir - Kadına Verilen Mehir Geri Alınır Mı

Kadına Verilen Mehir Geri Alınabilir mi ,
Kadına verilen Mehir Hakkında - Mehir Nedir - Kadına Verilen Mehir Geri alınır mıKadına verilen Mehir Hakkında , Mehir Nedir , Kadına Verilen Mehir Geri alınır mı

Mehir olarak altın vermiştim Boşanma sırasında mahkeme eşimi kusurlu gördü ve ben daha önce haklı olduğum için altınları kendine sorarak aldım

Ben 2 yıl önce eşimden ayrıldım Mehir olarak altın vermiştim Boşanma sırasında mahkeme eşimi kusurlu gördü ve ben daha önce haklı olduğum için altınları kendine sorarak aldım Bu altınlar bana helal midir? (Rumuz: Hikmet)

Eşinize verdiğiniz mehirde hakkınız kalmamış demektir Mehir borç para değildir Evlenince kadının mülkiyetine geçmiş bir bedeldir Bu paranın tasarrufu, harcaması bütünüyle kadına aittir

Bir kadınla nikâhlanınca ona belli bir miktarda mehir vermeniz gerekir Birlikte olmadan ayrılınca kadın mehrin yarısını hak eder, fakat karı koca hayatı yaşanınca mihrin tamamını alır

Artık o para eşinizin kendi öz parasıdır Herhangi bir şekilde geri isteyemediğiniz gibi vermek zorunda da değildir

Bu meselede haklılık, haksızlık durumu söz konusu değildir Siz istemeden eşiniz hak ettiği mehri aldıktan sonra bağışlarsa veya ilk baştan hiç istemezse, o başka; fakat verdikten sonra alma hakkına sahip değilsiniz

Bu konuya Kur'ân önem verir ve hükümleri şöyle bildirir:

"Kendilerine temas etmeden veya bir mehir belirlemeden kadınları boşamanızda da size bir günah yoktur Bu durumda onları gönül alacak bir şeyle faydalandırın İmkânı geniş olan kendi gücüne göre, darda olan da yine kendi gücüne göre, örfe uygun bir şeyler versin İyiliği ilke edinenlere yaraşan budur

Eğer onları kendilerine temas etmeden boşar ve onlar için bir mehir belirlemiş bulunursanız, belirlediğiniz miktarın yarısını vermek gerekir Ancak kadın kendi hakkından vazgeçer yahut nikâhı elinde bulunduran erkek mehrin tamamını bağışlarsa, o başkadır Sizin bağışlamanız ise takvâya daha yakındır Aranızda fazileti ihmal etmeyin Şüphesiz ki Allah sizin yaptıklarınızı görmektedir" (Bakara, 2:236-237)

Mehmed Paksu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com