![]() |
Cuma Namazı Resimli Anlatım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cuma Namazı Resimli AnlatımCuma Namazı Resimli Anlatım Cuma Namazı Resimli Anlatım Cuma Namazı Nasıl Kılınır Resimli Anlatım Cuma Namazı Kılınışı Cuma Namazı; 4 Rekat İlk Sünnet 2 Rekat Farz 4 Rekat Son Sünneti Son Öğle (Zühri Ahir) Namazı İki Rekat Vaktin Sünneti olmak üzere toplamda 16 Rekattan oluşmaktadır ![]() Cuma Namazı tek başına kılınmaz ![]() ![]() ![]() Bu namaz aynı öğle namazının sünneti gibi kılınır ![]() Yani bütün rekatlarda Fâtiha ve Zamm-ı sûre okunur ![]() İlk oturuşta sadece Ettehiyyâtü okunur ![]() Son oturuşta: Ettehiyyâtü , Allâhümme Salli , Allâhümme Barik , Rabbenâ duaları Rabbenââtina ve Rabbenâğfirlî okunur ![]() Cumanın Kılınışı Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır ![]() Cuma namazı Niyet ederken: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir ![]() ![]() Bu namaz aynı öğle namazının sünneti gibi kılınır ![]() Yani bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur ![]() İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur ![]() Son oturuşta: Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur ![]() ![]() Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur ![]() Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar ![]() ![]() Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması harâm olur ![]() Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez ![]() İçinden sessiz denir ![]() Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır ![]() Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir ![]() Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır ![]() ![]() Cuma namazının farzı nasıl kılınır Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama" Tekbir getirerek "Allahu Ekber" diyerek namaza başlarız ![]() Eller bağlandıktan sonra "Sübhaneke"yi okuruz ![]() ![]() Eûzü Besmele çekip: "Eûzubillahimineşşeytanirracim "Bismillahirrahmanirrahim" Fatiha Suresini okuruz ve "Amin" deriz ![]() Ardından namaz surelerinden birini okuyup; sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûa gideriz ![]() ![]() Rükûda üç defa" Sübhâne Râbbiye'l-Azim " dedikten sonra doğruluruz ![]() Doğrulurken" Semi Allahü li-men hamideh "deriz ![]() Tam doğrulunca da" Rabbenâ leke'l hamd "dedikten sonra " Allahu Ekber "deyip secdeye gideriz ![]() Secdede üç defa :" Sübhâne rabbiyel-a 'lâ " deriz ![]() " Allahu Ekber " diyerek otururuz ![]() ![]() Tekrar ![]() ![]() ![]() " Allahu Ekber "deyip secdeye gideriz ![]() Secdede üç defa :" Sübhâne rabbiyel-a 'lâ " deriz ![]() " Secdeden " Allahu Ekber " deyip ayağa kalkarız, böylece ikinci rekat başlamış olur ![]() Ayağa kalkınca elleri bağlayıp Besmele çekeriz: "Bismillahirrahmanirrahim " Fatiha Suresi okur ve "Amin" deriz ardından da namaz surelerinden birini okuruz ![]() ![]() Rükuda üç defa" Sübhane rabbiyel azim " dedikten sonra doğruluruz ![]() Doğrulurken" Semi Allahü li-men hamideh "deriz ![]() Tam doğrulunca da" Rabbenâ leke'l hamd "diyerek ![]() ![]() ![]() " Allahu Ekber "deyip secdeye gideriz ![]() Secdede üç defa :" Sübhâne rabbiyel-a 'lâ " deriz ![]() " Allahu Ekber " diyerek otururuz ![]() Tekrar ![]() ![]() ![]() " Allahu Ekber "deyip secdeye gideriz ![]() Secdede üç defa :" Sübhâne rabbiyel-a 'lâ " deriz ![]() " Allahu Ekber " deyip:" Tahiyya otururuz ![]() " Ettehiyyâtü , Allâhümme salli , Allâhümme " Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz ![]() Dualar bitince yüzümüzü önce sağ tarafa çevirerek " Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah " diyerek selam veririz ![]() ![]() ![]() Böylece iki rekatlık farzı sona ermiş olur ![]() Cuma namazında niyet nasıl edilir? Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama" Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya" ![]() Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır ![]() ![]() Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|