|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, mesleği, pastacı, pastacılık, tanımı |
![]() |
Pastacı Pastacı Mesleği Pastacılık Pastacı Bilgi Pastacı Hakkında Pastacı Tanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pastacı Pastacı Mesleği Pastacılık Pastacı Bilgi Pastacı Hakkında Pastacı TanımıPastacı Pastacı Mesleği Pastacılık Pastacı Bilgi Pastacı Hakkında Pastacı Tanımı Pastacı Olmak Pasta Pastacı Pastacı Mesleği Pastacılık Pastacı Bilgi Pastacı Hakkında Pastacı Tanımı TANIM Değişik miktarlarda un, şeker, yağ gibi besin maddelerini kullanarak, çeşitli pişirme teknikleriyle kuru pasta ve mayalı ürünleri, kek, yaş pasta ve börekleri hazırlayan kişidir ![]() GÖREVLER - Yapılacak pastayı tasarlar, desenleri tutkallı hamurla üç boyutlu olarak hazırlar, -Un, şeker, yağ, yumurta, su gibi besin maddelerinden hazırlanan karışımı yoğurarak hamur haline getirir, - Hamura şekil verir, - Pasta içi ve üstü krema süsleri hazırlar, - Pişirdiği hamuru krema, kakao, meyve gibi besin maddeleri ile süsler, - Şekillendirilmiş hamuru fırın veya ocakta pişirir, gerekiyorsa kızartır, - Hazırlanmış pastayı servise hazırlar, - Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini, bakımını ve basit onarımını yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Mikser, fırınlar, mermer tezgahı, hamur karıştırıcı, çırpıcı, tencereler, tepsiler, bıçaklar, çatal, kaşık, pasta kalıpları, spatulalar, merdane, oklava ve soğutucu dolaplar gibi araç ve gereçler, - Şeker, un, yağ, süt, su, yumurta, çikolata, kakao, bütün meyveler ve meyve şekerlemeleri, salep, gıda boyaları, fındık, fıstık, ceviz, karbonat ve meyve esansları gibi besin maddeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Pastacı olmak isteyenlerin; -El ve parmak becerisine sahip, - Şekil ilişkilerini görebilen, -Tat ve koku duyumları gelişmiş, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Pastacılar pastanelerin veya otellerin mutfak kısımlarında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları pastanelerde ve otel mutfaklarında çalışabilirler ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER -Bu mesleğin eğitimi; Kız meslek liselerinin pastacılık bölümünde verilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Kız Meslek Liselerinin “Pastacılık” bölümüne girmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okullara giriş koşullarına uygun olmak ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Kız meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitim süresi 3 yıldır ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “pastacılık” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Aşçılık, Gıda konserveciliği, Fırıncılık, Tatlıcılık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İşletmelerde beceri eğitimi gören her öğrenci asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|