|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
elektrik, mesleği, tesisatçılığı, tesisatçısı |
![]() |
Elektrik Tesisatçısı Elektrik Tesisatçısı Mesleği Elektrik Tesisatçılığı Elektrik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Elektrik Tesisatçısı Elektrik Tesisatçısı Mesleği Elektrik Tesisatçılığı ElektrikElektrik Tesisatçısı Elektrik Tesisatçısı Mesleği Elektrik Tesisatçılığı Elektrik Tesisatçısı Bilgi Elektrik Tesisatçısı Hakkında Elektrik Tesisatçısı Bilgi Elektrik Tesisatçısı Elektrik Tesisatçısı Mesleği Elektrik Tesisatçılığı Elektrik TANIM Bina içinde ve dışında, yüksek gerilim tesisatı hariç elektrik tesisatının yapılması, bakımı ve arızalarının giderilmesi işini yapan kişidir ![]() GÖREVLER Elektrik tesisatçılarının yetki ve sorumlulukları “Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Yönetmeliği”nde belirtilmiştir ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Avometre (ampermetre, voltmetre, ohmetre) wattmetre, sayaç, - El matkabı, havya, pense, tornavida, kargaburun, kontrol kalemi, çekiç, keski, yan keski vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Elektrik tesisatçısı olmak isteyenlerin, - Ortalamanın üzerinde genel yeteneğe sahip, - Elleri ve gözleri sağlam (renkleri ayırdedebilen), - Dikkatli, tedbirli, - Yönergeyi izleyebilen, - Tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, - Sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Bina içinde ve dışında görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Elektrik tesisatçılarının iş bulma olanakları oldukça geniştir ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, Türkiye genelindeki tüm mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğe yönelik eğitim programları düzenlenmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Elektrik tesisatçısı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|