Prof. Dr. Sinsi
|
Yalıtım Yalıtım Mesleği İç Yalıtım Dış Yalıtım Ses Yalıtımı Yalıtım Uzmanlığı Yalıtım
Yalıtım Yalıtım Mesleği İç Yalıtım Dış Yalıtım Ses Yalıtımı Yalıtım Uzmanlığı Yalıtım Hakkında Yalıtım Bilgi Yalıtım Tanımı Yalıtım
Yalıtım Yalıtım Mesleği İç Yalıtım Dış Yalıtım Ses Yalıtımı Yalıtım Uzmanlığı Yalıtım - Mekanik deformasyonlar,
- Aşınma,
- Isısal etkenler,
- Su ve nem etkileri,
- Akustik sorunlar,
- Güneş ve
- Atmosfer etkileridir

Bu etkileşimler, stabil ve/veya dinamik ortam şartları için ayrı ayrı fiziksel, kimyasal ve mekanik değişimler açısından detay olarak incelenmelidir Bu incelemelerin tamamı, gerek zaman ve gerekse ekonomik açıdan oldukça yüksek bir değer tutacağı kaçınılmazdır Ancak, günümüzde en optimal bir malzemeyi seçebilmek amacıyla, aşağıda verilen bazı fiziksel faktör ve parametreler bir yapı ve/veya kaplama elemanı olarak belirlenmelidir
Bunlar;- Isı iletkenliği,
- Isı depolama kapasitesi,
- Havanın (hidroskopi)veya malzemelerden nem alma yeteneği ve eğilimi,
- Malzeme içerisinde nem iletme özelliği (su iletme özelliği, kapiler iletim özelliği),
- Nemli malzemenin kuruma konusunda davranışı (nem desorpsiyonu),
- Ses emme-yutma ve bunu uzun süre koruma yeteneği,
- Nem etkisi altında malzemenin dayanıklılığı,
- Değişken sıcaklık ve nem etkileri altında şekil ve hacim değişikliğine olan eğilim,
- Malzemenin yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanım özelliği,
- Sertlik, ısı ve nem etkisi altında değişimiyle ilgili özellikler,
- Kohezyona karşı dayanıklılık,
- Yapısını koruma özelliği,
- Kimyasal maddelere karşı dirençlilik (asitlerden, alkalilerden ve organik çözücülere karşı etkilenmezlik),
- Eskimezlik (bozunma),
- Yüksek dekoratif özellik,
- Hava şartlarına dayanıklılık ve
- Malzemenin yapısal doku durumudur

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürekli artmakta olan enerji maliyetleri özellikle ısı yalıtımını en ekonomik biri kılmıştır Ülkemiz bazı büyük kent merkezlerindeki binaların yalıtım durumlarına ilişkin istatistiksi veriler ise şöyledir 1990 yılında 15 543 binada PİAR tarafından yapılan araştırmaya göre, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra inşa edilmiş binaların İstanbul ‘da %53, Ankara ‘da %24, İzmir, Kocaeli ve Bursa ‘da %84 ‘ünde hiç ısı yalıtımı kullanılmamıştır İsveç ‘in halen yürürlükte bulunan bina dış kabuğundan bir ısıtma mevsiminde sarf edilecek ortalama ısı sarfiyatını ülkemiz yönetmelikleri ile karşılaştırırsak, İstanbul ‘da bir binada 2 8, Ankara ‘da 3 6, Erzurum ‘da 6 0 kat daha fazla yakıt sarf edilerek aynı ısınmanın sağlandığını görüyoruz Kaynakları son derece kıt olan ülkemiz, bir Avrupa ülkesine göre 6 kat daha fazla yakıtı ısınmak amacıyla harcamaktadır Tüketilen fazla yakıt aynı oranda da ekonomiye ve doğal çevreye zarar vermektedir
Bu arada, son yıllarda özellikle "yalıtım" çok sık dile getirilen bir konu haline gelmiştir Önceleri sadece akademik çevrelerce konuşulup tartışılan bu konunun artık toplumumuzun hemen her kesiminde yavaş yavaş da olsa itibar görmesi oldukça sevindiricidir Yapı kullanıcıları artık ev yaptırırken, satın alırken, kiralarken özellikle ısı yalıtımını sormaya başlamıştır Her ne kadar bu bilince ulaşmakta oldukça geç kalınmışsa da, yarınlar için bir ışık yakılmıştır
Sonuç olarak, yalıtım sektöründe karşılaşılan; sektörün gelişmesine engel olan, kalitesiz yalıtım uygulamalarına neden olan ve maliyeti olumsuz yönde etkileyen hususlardan bazıları şunlardır;- Tanıtım,
- Teknik ve ara insan gücünün yetiştirilmesi,
- Sistem detayı ve etütleri,
- Yan endüstri alanları,
- Mevzuat geliştirme,
- Performans ve standart belirleme,
- Bilgi iletişimi ve işbirliği,
- Yerli teknoloji üretimi veya transferi,
- Birim fiyat sistemi,
- Teşvik,
- Onaylama sorunu,
- Rekabet,
- İç pazar ve
- Dış pazardır

Isı, su,ses ve tesisat yalıtımı konularında kamuoyunun bilinçlendirilmesi doğrultusunda ülke çapında enerji tasarufu sağlanması, insan sağlığının korunmasına katkıda bulunulması ve bu konulardaki uygulamanın bilimsel ve teknik kurallara göre yapılması için bu konuda uzmanlaşmış şirketlere ve burada bulunan uzman yetkililere danışılmalıdır
Binalarda ısı, su, ses ve tesisat yalıtımının, planlama, tasarım, ve uygulama aşamalarında tekniğe ve standartlara uygun olarak yapılmaması, enerjinin büyük bir bölümünü yurt dışından sağlayan ülkemizde enerjinin verimli bir şekilde kullanılmamasına, gereksiz bir enerji tüketimine, çevre kirliliğine ve ekolojik dengenin bozulmasına yol açmaktadır
Bu yüzden ülkemizde yeni gelişen yalıtım sektöründe çalışmalar bu alanda daha yeni yeni başlamıştır Ama gelişen yalıtım sektöründe gerekli yalıtımı sağlayacak düzeyde yalıtım bilgisi az olan ustalara danışılarak yapılmaktadır Buda yalıtımın gerkildiği gibi yapılmadığını bir göstergesidir
Yalıtım uzmanlarının görevleri; [*]Yalıtım malzemelerinin doğru ve uygun bir şekilde ugygulamak[*]Bunları yaparken gerekli yönetmeliklerdeki kurallara uyarak yapmak[*]İnsanları yalıtım hakkında doru bir şekilde bilinçlendirmekdir
|