Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağız, diş, sağlığı

Ağız Ve Diş Sağlığı

Eski 05-17-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Ağız Ve Diş Sağlığı



AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir

Ağız sindirim kanalının girişidir Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır




Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir

Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını gösterir

1 Diş Çürümesi
Diş çürüklerinin oluşmasında üç temel etmen bulunmaktadır: Duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır

Dişler düzenli olarak fırçalanır ve bakımlarına özen gösterilirse, mikroplar onlara zarar veremezler Diş çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin yapısını bozan ve kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır

Dişler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar Bu birikintilere plak denir Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırırlar Besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit, dişlere zarar verebilir, ancak bakterilerin kendileri de asit oluşturabilmektedir Asit diş minesinin erimesine neden olur Böylece oluşan erime bölgelerinden giren mikroplar kolayca alttaki yumuşak dokuya ulaşabilirler

Asitler dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir Diş minesinin erimesinden sonra çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar Buna diş apsesi denir Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler

Dişlerin ağrımaması sağlıklı olduğu anlamına gelmez Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek dişlerin muayene ettirilmesi gerekir Diş hekimleri gerektiğinde dişlerin filmini çekerek gözle görünmeyen diş oyuklarını da belirleyebilirler

Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlar Ağza takma diş takılmasına olan ihtiyacı azaltır Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz Kalıcı dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olur Doğal dişlerin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok büyüktür

Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da çok önemlidir Sularında flor eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar Bu nedenle florla ilgili olarak sağlık kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır



2 Diş Eti Hastalıkları
Dişin diş eti dışında görünen bölümü diş minesi denilen sert bir tabaka ile kaplanmıştır Bunun altında daha yumuşak bir yapı vardır En içte ise diş özü vardır Burada bol miktarda damar ve sinir bulunur Diş gövdesi diş etine ve onun altındaki kemiğe girdiği bölümde daralır Bu bölüme dişin boyun bölümü denir Çene kemiği içinde kalan bölümüne ise dişin kök bölümü adı verilir Diş kökü diş yuvasında çene kemiğine özel doku uzantıları ile sıkıca bağlanmıştır Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ağız kokusuna neden olabilir Ağız kokusu olduğunda nedeni araştırılmalıdır

Diş eti hastalıkları en önemli diş sağlığı sorunları arasındadır Ağız hijyeninin bozukluğu ile yakından ilişkilidir Başlangıç döneminden itibaren diş etleri kolay kanar Diş eti kanamalarında diş hekimi muayenesi zorunludur Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalığı olarak bilinmektedir Diş üzerindeki plaklar bunun en önemli nedenidir Tedavi edilmeyen diş eti iltihapları çene kemiğinin de iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir

Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir Bu hal, sosyal ilişkileri de etkiler Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokular yapabilir

3 Dişlerin Gelişim Bozuklukları
Ağızda kapanma bozukluklarına neden olan diş düzensizlikleri dişlerin çürümesini kolaylaştırır ve daha erken dönemde dökülmesine yol açar Düzensiz dişler, alt ve üst çene arasındaki ilişkinin bozulmasına neden olabilir Çiğneme ve temizleme güçlüğü yaratırlar, kötü ağız kokusuna yol açarlar

Düzensiz dişlerin en önemli nedeni süt dişlerinin zamanından önce yitirilmesi olabilir Bunun sonucunda çıkan kalıcı dişler birbiri üzerine gelecek biçimde yerleşebilirler Düzensiz dişler konuşma bozukluklarına ve görünüm bozukluklarına neden olabilir

Sigara dişlerde renk değişikliği yapar Sigara içenlerin dişleri kahverengimsi bir renk alır Canlılığını kaybetmiş olan dişler gri renkte görünür Çocuklarda hatalı olarak kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde renk değişikliğine neden olabilir Aşırı derecede flor dişlerin sararmasına neden olabilir

Hamilelikte ve süt çocukluğu döneminde kullanılan antibiyotik vb bazı ilaçlar dişlerde kalıcı renk değişikliklerine neden olabilir Bu nedenle hekim önerisi olmaksızın ilaç kullanılmamalıdır

4 Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir
Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır

Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar



5 Diş Fırçalama Tekniği
Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır

Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür

1 Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır

2 Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir

3 Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir

6 Diş İpi Kullanımı
Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir

Dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır Bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir

1 Otuz santimetre kadar diş ipi alınır Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır İpin bir bölümü ortada kalmalıdır

2 Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilirİp, dişler arasından geçirilir Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir

3 Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır

__________________

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.