![]() |
Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında Herşey |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında HerşeyMeslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında Herşey Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında Herşey Meslek seçimi nedir, neden önemlidir? İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından biri olan meslek seçimi,insanın yaşam biçiminin de seçilmesi demektir ![]() Bireyin gelecekteki yaşam tarzının belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleki tercihini yaparken doğru ve isabetli karar vermesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Mevcut durumu incelendiğinde kendine uygun meslek seçmiş olan bireylerin toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini böylece hem coşkulu hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğu görülmektedir ![]() Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız, verimi düşük yeniliklere direnen ve her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde olduklarını görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ben neler yapabilirim? (Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi) Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? (İlgi alanlarının belirlenmesi) Karakterim nasıl? (Kişilik özelliklerinin belirlenmesi ) Ben ne istiyorum? (İş değerlerinin belirlenmesi) İlgi duyulan mesleklerin incelenmesi ![]() Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler, Çalışma ortamı, Çalışma koşulları, Çalışanlarda aranılan nitelikler, Mesleğe hazırlanma, İlk işe giriş, Meslekte ilerleme, Kazanç, İş bulma olanağı ve mesleğin geleceği, Mesleğin gerektirdiği nitelikler vb ![]() Birey kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek kararını oluşturabilir ![]() ![]() ![]() MBA Danışmanlık, konusunda uzman Rehber Psikologların hazırladığı testlerle, bunun yanında; kişilerle yüz yüze görüşerek kişinin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemede ilköğretim son sınıf ve lise son sınıf öğrencilerine veya isteyen herkese danışmanlık yapmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında Herşey |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında HerşeyMeslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bir mesleği seçmeden önce kendimizi iyi tanımamız gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu örnekler daha da arttırılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında HerşeyMeslek Nedir? Ne Değildir? Meslekler Hakkında Meslek Nedir? Meslek Nedir? Ne Değildir? Meslek mezun olduğumuzun bölümün adı mıdır? Mezun olur olmaz deneyim kazanmadan meslek sahibi olunur mu? Mezun olduğumuz bölüme ilişkin iş bulamadığımız için yaptığımız herhangi bir iş veya görev midir? Meslek Kariyer midir? Bu soruların cevabı genel olarak hayır ![]() Meslek , mutlaka bir okuldan mezun olmak gerekiyorsa, üniversiteden, yüksek okuldan veya meslek lisesinden mezun olduktan sonra, aldığımız diplomayı, edindiğimiz deneyimleri ve mesleki eğitimler, profesyonel hayatımızda kendimizi de mutlu edecek bir şekilde kullanma biçimimizdir ![]() ![]() Örneğin; Meslek okullarının çıraklık eğitimi süreci öğrencilerin deneyim kazanmaları amacıyla uygulanmaktadır ![]() Mühendislik bölümlerindeki staj süreci bu amaçla yapılmaktadır ![]() Ancak bu gibi staj deneyimi bir meslek sahibiyim demek için yeterli olmayabilir ![]() ![]() ![]() Örneğin; Tıp eğitimi alanlar 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilimsel tanımı: Meslek, sürekli olarak yapılması öngörülen, öğrenilmesi için belli bir eğitim ve/veya iş tecrübesi gerektiren,insanın hayatını kazanmak için yaptığı, ona manevi doyum da sağlayan ve genel geçer ahlak kuralları ile çelişmeyen bir faaliyettir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek, Meslekler, Meslek Seçimi, Meslek Hakkında Bilgi, Meslekler Hakkında HerşeyYedi adımda mesleğinizi seçin Meslekler ve koşulları hakkında araştırma yapmadan mesleğinizi seçmeyin ![]() MED Dershanesi uzmanlarına göre meslek seçerken atılması gereken yedi adım var ![]() Hayat seçimlerden ibaret değil de nedir? Şu an seçim yaptığınız için bu yazıyı okuyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatımız boyunca pek çok zor(layıcı) seçim yapmak zorundayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Sorumluluktan kaçmayın' Sorumluluk almaktan, sonuçları üstlenmekten kaçma davranışı (bozukluğu) özellikle 'Hata sadece bende değil ki', 'Ne yapalım, demek ki kaderde varmış', 'İnsanlar ne kadar bencil, bir el uzatan yok' tarzındaki yorumlarla da kendini belli eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adım adım meslek seçimi 1- Hedef belirleyin: Bu hedef aynı zamanda sizin vizyonunuz, gelecek resminizdir ![]() ![]() 2- Bir misyonunuz olsun: Gelecekte yapacağınız meslek ve yaşamak istediğiniz hayatla ilgili fikirleriniz ve hedeflerinizi belirlediniz mi? Cevabınız evet ise kendinize şu soruları sormaya başlayın: Neden böyle bir meslek? Neden böyle bir hayat? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin misyonunuzu belirleyecek ![]() 3- Değerlerinizi keşfedin: Hayatta en çok önem verdiğiniz şeyleri düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Kendinizi tanımaya çalışın: Güçlü yönlerinizi belirlemeye gayret edin ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Kendinize sorular sorun: Elektronik mühendisliğini ele alalım ![]() ![]() Bu mesleği gerçekten istiyor muyum? Bu mesleği zevkle yapabilir miyim? Fiziksel ve kişisel özelliklerim bu işi yapmaya uygun mu? Büyük şirketlere uygun biri miyim, yoksa daha küçük girişimci ruhla çalışan bir şirkette mi mutlu olabilirim? Sayılarla ilgili mesleklere mi yatkınım, insan ilişkilerinin yoğun olduğu mesleklerde mi başarılı olabilirim? Çok para beni mutlu eder mi? Türkiye bu mesleği uygulamam ve yapmam için uygun bir ülke mi? Fazla mesai yapabilir miyim? Hafta sonları çalışabilir miyim? Seyahat edebilir miyim? Ne tarz insanlarla birlikte çalışmaktan hoşlanırım? 6- Gelişen dünyayı takip edin: Dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri ve gidişatı takip etmek, teknolojideki yenilikleri bilmek, ekonomiyi anlamaya çalışmak gelecekte hangi mesleklerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacağının ipuçlarını verir ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Pozitif düşünün: Meslek seçimi yaparken karamsarlığı bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|