Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
fermantasyon, oksijensiz, solunum

Oksijensiz Solunum - Fermantasyon

Eski 05-17-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Oksijensiz Solunum - Fermantasyon



OKSİJENSİZ SOLUNUM
FERMANTASYON

Organik besin maddelerinin oksijen kullanımından yıkılarak enerji üretmesine denir Fermantasyon (oksijensiz solunum) olayının tamamı hücrenin sitoplazmasında meydana gelir Fermantasyon sonucu oluşan ürünler canlıdan canlıya çok az değişiklik gösterir Oksijensiz yolla enerji eldesi, bakterilerin büyük bir bölümünde, maya mantarlarında, omurgalıların çizgili kaslarında ve bazı tohumlarda gerçekleşir Fermantasyon olayı iki ana kademede gerçekleştirilir Bu safhalar “glikoz” ve “son ürün oluşumu”dur

A) Glikoz Reaksiyonları:
Glikozun, prüvik asite kadar parçalanması reaksiyonlarına glikoz denir Bu reaksiyonlar hem oksijenli(aerobik) hem de oksijensiz(an aerobik) solunumun başlangıç kısmını oluşturur,yani her iki solunum da ortaktır Her canlı hücre glikolizi gerçekleştirebilir Pasif haldeki glikoz moleküllerinin aktifleşerek reaksiyona girebilmesi için canlıların vücut ısısı yetersizdir Bunun için aktivasyon enerjisi olarak ATP harcanır Glikozun aktifleşmesi için 2 ATP molekülü gerekir Aktifleşen glikoz bir dizi reaksiyonla pirüvik aside kadar parçalanır Bu olaylar sonucunda 4 ATP ve 2NADH2 sentezlenir Başlangıçta glikozu aktifleştirmek için 2ATP kazanılmış olur Bütün canlılarda glikoz safhasında görev yapan enzimler aynıdır Bütün fermantasyon çeşitlerinde ATP üretimi de glikoliz kısmında gerçekleşir Bunun için bütün fermantasyonların ATP kazancı da aynıdır Sonuç olarak glikoz sonunda şu ürünler oluşur :

• 4 molekül ATP
• 2 molekül NADH2
• 2 molekül Pirüvat



Pirüvik asitten sonra kullanılan enzimler farklı türlerde farklılık gösterir Bu nedenle fermantasyonun son ürünleri canlı türlerine göre değişiklik gösterir

B) Son Ürünlerin Oluşumu:
Pirüvik asit her canlı türünde en uygun artık maddeye dönüştürülerek vücut dışına atılır Bu dönüşümü sağlayan enzimler de farklıdır Glikolizde ortama verilen ve NAD tarafından tutulan hidrojenler bu safhada tekrar geri alınarak kullanılır Bu kademelerde ATP harcanmaz ve oluşturulmaz Fermantasyon çeşitleri oluşan son ürünlerin ismine göre adlandırılır

• Alkol Fermantasyonu: Bira mayası başta olmak üzere maya mantarlarında ve şarap bakterilerinde gerçekleşir



Pirüvik asit ortama 1 molekül CO2 vererek aset aldehite dönüşür Aset aldehit, NADH2 nin hidrojenlerini tutarak etil alkole dönüşür Bu reaksiyon sonunda serbest kalan NAD glikolizde tekrar kullanılabilir Alkol fermantasyonunun genel denklemi şu şekildedir:



Kas hücrelerinin laktik asit oluşturmalarının asıl nedeni glikoliz ürünleri olan Pirüvik asit ve NADH2 nin uzaklaştırılamayarak ortamda birikmesidir Ortamda yoğunluğu artan bu iki madde birbirleriyle reaksiyona girerek laktik asiti oluşturur Laktik asit kolayca difüzyon olarak hücreler arası sıvıya geçer ve uzaklaştırılmış olur

Görüldüğü gibi bütün fermantasyonlarda oluşan son ürünlerin çoğu organik bileşiklerdir Enerjinin büyük bir kısmı bu moleküllerde bağlı kalmıştır Bunun için fermantasyonda glikoz moleküllerindeki enerjinin ancak %2 si ATP ye dönüştürülmüş olur Bir miktar enerji de ısı olarak ortama verilir

Oksijenli solunumda ise glikoliz inorganik maddelere kadar parçalanabildiği için daha yüksek oranda ısı ve ATP (%40) üretilmiş olur

İnsanlar, çeşitli canlılar tarafından gerçekleşen fermantasyon (mayalanma) olaylarından; turşu, yoğurt, hamur, şarap eldesi gibi çeşitli şekillerde faydalanmaktadırlar

An aerobik bazı bakteriler amino asitleri de fermente ederler ve çok kötü kokular açığa çıkarırlar Bu olaya pütrifikasyon(kokuşma) denir Yemeklerin bozulmasıyla çeşitli kokuların oluşması azotlu ve kükürtlü fermantasyon ürünlerinden dolayıdır

__________________

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.