|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hakkında, kuru, mesleği, temizlemeci |
![]() |
Kuru Temizlemeci Kuru Temizlemeci Mesleği Kuru Temizlemeci Hakkında Kuru Temizlemeci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuru Temizlemeci Kuru Temizlemeci Mesleği Kuru Temizlemeci Hakkında Kuru TemizlemeciKuru Temizlemeci Kuru Temizlemeci Mesleği Kuru Temizlemeci Hakkında Kuru Temizlemeci Bilgi Kuru Temizlemeci Tanımı Kuru Temizlemecilik Kuru Temizlemeci Kuru Temizlemeci Mesleği Kuru Temizlemeci Hakkında Kuru Temizlemeci TANIM Kirlenmiş deri ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi, tekstil ürünlerinin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Müşterinin getirdiği ürünü kontrol ederek alır, müşteriye, teslim edeceği tarihi, fiyatı bildiren bir fiş verir, - Çeşitli kimyasal maddelerle lekeleri temizler, - Temizlenecek ürünü kuru temizleme makinesine yerleştirir, temizleme maddelerini makineye koyar, temizleme işlemini gerçekleştirir, - Boyanacak deri ve tekstil ürünleri için uygun boyaları hazırlar ve boyar, - İşlemler bittikten sonra ütüler, askı ve poşetlere geçirir, numaralandırarak asar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Kuru temizleme, yıkama, kurutma makinesi, - Ütüler, Buhar jeneratörü, - Temizlik malzemeleri ve kimyasal maddeler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Kuru temizlemeci olmak isteyenlerin; - Bedence sağlam ve herhangi bir özrü olmayan, - Temiz ve titiz, - Konuşması düzgün ve anlaşılır, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Kuru temizlemeciler genellikle buharlı ve kimyasal maddelerin koku yaydığı ortamlarda çalışır ![]() ![]() ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Meslek elemanları kuru temizlemecilik yapan işyerleri, konfeksiyon atölye ve fabrikalarında ve ütü atölyelerinde çalışabilirler ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Yeterli sayıda müracaat olması durumunda Türkiye genelindeki tüm meslek eğitim merkezlerinde, pratik kız sanat okullarında ve Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanının Kat Hizmetleri dalında Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Turizm alanı Kat Hizmetleri dalında ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Kat Hizmetleri bölümünde ders olarak bu mesleğin eğitimi verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına diğer şartları da yerine getirdikleri takdirde çıraklık eğitimine alınabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl, lise ve dengi okul mezunları için 1 yıl sürelidir ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Ütücü, Lekeci ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenciler çıraklık sözleşmesi yapılan işveren tarafından asgari ücretin %30’undan az olmamak koşuluyla ücret ödenmektedir ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|