|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, mesleği, tarihçi, özellikleri |
![]() |
Tarihçi Mesleği Ve Özellikleri - Tarihçi Mesleği Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihçi Mesleği Ve Özellikleri - Tarihçi Mesleği Hakkında BilgiTarihçi Mesleği ve Özellikleri - Tarihçi Mesleği Hakkında Bilgi Tarihçi Mesleği ve Özellikleri - Tarihçi Mesleği Hakkında Bilgi Tarihçi Mesleği Meslekler ve Özellikleri Tarihçi Mesleğinin Özellikleri Tarihçi İle İlgili Bilgiler Geçmişte olan olayların, nedenlerini, sebep-sonuç ilişkilerini ve bugünkü olaylarla bağlantısını araştıran kişidir ![]() GÖREVLER - Geçmiş olayları, kurumları, düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm yazılı kaynakları (kitabeleri, mektupları, anı defterlerini, mahkeme kayıtlarını vb ![]() - Derlediği bilgileri, doğruluk ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir, - Olayları oluş sırasına koyar ve aralarında sebep-sonuç ilişkisi kurar, - Bulgularını, gerçeğe bağlı kalarak, yansız bir tutumla açık ve öz biçimde rapor eder, - Arkeolog gibi geçmişteki insan kültürleri ile ilgilenen diğer araştırmacıların çalışmalarını inceler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış çeşitli kayıtlar, - Mektuplar, anı defterleri, kitabeler, mahkeme kayıtları gibi kaynaklar, - Büro malzemeleri, - Değişik dillerde sözlükler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Tarihçi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik ve sözel yeteneğe sahip, - Tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgi duyan, - Geniş bir kültüre sahip, - İnceleme ve araştırma merakı olan, - Sabırlı, dikkatli ve devamlı okumaktan bıkmayan, - Bulgularını objektif olarak değerlendirebilen, kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Tarihçi genellikle sakin bir ortamda, tek başına çalışır ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - “Tarih Bölümü” bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Tarih Öğretmeni olabilirler ![]() - Kütüphane, arşiv ve benzeri kuruluşlarda, özel araştırma merkezlerinde, vakıflarda, müzelerde Kültür Bakanlığında araştırmacı olarak, üniversitelerde öğretim elemanı olarak, gazetelerde yazar olarak çalışabilirler ![]() - Üniversitelerin tarih bölümünü bitirenler Pedagoji eğitimi aldıkları taktirde orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Tarih” bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sözel (SÖZ-2)” puan almak gereklidir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Bu mesleğin eğitimi çeşitli fakültelerin tarih bölümlerinde 4 yıllık lisans programıyla verilmektedir ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Lisans eğitimini tamamlayan kişiler üniversitelerde görev almak isterlerse araştırma görevlisi olabilir, akademik kariyer yaparak meslekte ilerleyebilirler ![]() - Belirli alanlarda uzmanlaşabilirler ![]() ![]() ![]() - BENZER MESLEKLER: - Sosyal Antropolog, - Sosyolog, - Arkeolog, - Tarih Öğretmeni, - Sanat Tarihçisi ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Meslek eğitimi sırasında herhangi bir kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() - Ücretler çalışılan işyeri ve statüye göre değişiklik göstermektedir ![]() - Eğitim sonrası tarih öğretmeni olmak isteyenler, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak 9 ![]() ![]() ![]() - Üniversitelerde asistan ya da araştırma görevlisi olarak görev alındığında 8 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|