|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, deri, işletmeciliği, işletmecisi, mesleği |
![]() |
Deri İşletmecisi Deri İşletmeciliği Deri İşletmeciliği Mesleği Deri İşletmecisi Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deri İşletmecisi Deri İşletmeciliği Deri İşletmeciliği Mesleği Deri İşletmecisi BilgiDeri İşletmecisi Deri İşletmeciliği Deri İşletmeciliği Mesleği Deri İşletmeciliği Bölümü Deri İşletmeciliği Hakkında Deri İşletmeciliği Bilgi Deri İşletmeciliği Tanımı Deri İşletmecisi Olmak İçin Deri İşletmecisi Deri İşletmeciliği Deri İşletmeciliği Mesleği Deri İşletmecisi Bilgi TANIM Ham deriyi, çeşitli işlemlere tabi tutarak, kullanıma hazır deri haline getirme işleriyle uğraşan kişidir ![]() GÖREVLER - Hayvanların sırtından çıkan ham deriyi ıslatır, tüy ve kıllarını temizler, derilerde kalan etleri sıyırır, kireç ve yağ giderme işlemini yapar, - Deride kalite ayırımı yapar, - Derinin pişirilmesi ve tıraş edilmesini sağlar, - Yarı işlenmiş hale gelen deriyi, ön boyama (astar) işlemine tabi tutar, - Deriyi kurutur ve istenilen renge boyar, ütüler, su geçirmezliğini sağlar, - İstenilen ölçülerde keserek kullanıma hazır hale getirir ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Pervane ve dolaplar, etleme makinesi, sıkma makinesi, yer makinesi, tıraş makinesi, iskefe çakım dolapları, gergi makinesi, ütü makinesi, kürk kırma makinesi, tarak makinesi, vakum makinesi, deri açkı makinesi, deri ölçme ve kesim makinesi, boyama makinesi, jilet, bıçak gibi aletler, kireç, zırnık, kimyevi yağlar, sülfirik asit, soda, çeşitli tuzlar, boyalar ve kimyasal maddeler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Deri işlemecisi olmak isteyenlerin; - Uzun süre ayakta çalışmaya dayanıklı ve bedence güçlü, - Aşırı derecede kötü kokunun olduğu çalışma ortamından rahatsız olmayan, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, - Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan ve romatizmal bir rahatsızlığı bulunmayan kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Deri işlemecileri tabakhanelerde görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Deri işlemecileri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde deri işlemeciliğine yönelik eğitim programı düzenlenebilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Deri işlemecisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU İşverenler, çıraklara, çırağın yaşına uygun asgari ücretin en az %30'u kadar bir ücreti ödemek zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|