![]() |
Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, Sonra |
![]() |
![]() |
#1 |
siLveRghoSt
|
![]() Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, SonraBİR MÜDDET ZEYTİN YİYECEĞİZ, SONRA ![]() ![]() ![]() Kendisini karşılayan sekretere; Nazif Beyle görüşmek istediğini söyledi ![]() Bunun üzerine sekreter birden ciddileşti: "Nazif Bey mi?"dedi ![]() "Evet, Nazif Bey!" diye cevap alınca, hüzünlü bir ses tonuyla "Nazif Bey sizlere ömür efendim, onu kaybedeli dört yıl oldu ![]() ![]() Hiç beklemediği bu haberle bir acı saplandı yüreğine ![]() mi ![]() ![]() ![]() ![]() Hicranlı bir suskunlukla bir müddet öylece kalakaldı ![]() hücum eden yaşlar yanaklarından süzülüp göğsüne damladı ![]() adına görüşebileceğim bir yakını var mı acaba?" diye sordu ![]() "Evet var, oğlu Selim Bey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Titrek bir sesle "Öyleyse Selim Beyle görüşebilir miyim?" dedi ![]() Görevli hanım, insanda saygı uyandıran bu kibar beyefendiye, "Selim Bey oldukça meşgul bir insan, randevusuz görüşmek pek mümkün olmuyor; ama ben yine de kendisine bir haber vereyim ![]() " Dedi ve telefona yöneldi ![]() ![]() sordu ![]() "Kendimi ona ben tanıtmak istiyorum kızım ![]() dahili telefonu çevirdi ![]() Daha sonra mütebbessim bir çehreyle, "Selim Bey sizinle görüşmeyi kabul etti, lütfen beni takip edin ![]() ![]() Beraber merdivenden çıktılar ![]() ![]() O da içeri girdi ![]() doğru hızlı adımlarla yürüdü, elini uzatarak, "Merhaba, ben Prof ![]() ![]() ![]() ![]() "Bendeniz de Selim Cebeci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Bey, kendisine gösterilen yere oturur oturmaz: "Yirmi üç yıl, tam yirmi üç yıl ![]() ![]() ![]() olan insanın elini öpmek için bu ânı bekledim ![]() gözleri doldu ![]() "Ama o büyük insanın elini öpmek nasip değilmiş, bunun için ne kadar üzgünüm anlatamam ![]() Yaşarmış gözlerini kuruladıktan sonra Selim Beye döndü: "Fakat en azından o büyük insanın mahdumunun elini sıkmaktan da bahtiyarım ![]() kulaklarına inanamıyordu ![]() dizildi cümlelerine: "Mehmet Baydemir demiştiniz değil mi, Tosyalı Mehmet Baydemir mi?" Profesör, delikanlının bu heyecanlı haline bir anlam veremeyerek başıyla "Evet" dedi ![]() ![]() "Babamla sizi uzun yıllar aradık; ama bulamadık ![]() ![]() Profesörün yanına gelerek iki eliyle elini tuttu, candan bir dost gibi sıktı ve "Sizi karşıma Allah çıkardı ![]() ![]() Bu sözler profesörü çok şaşırtmıştı "Uzun yıllar beni mi aradınız? Peki ama neden?" dedi ![]() Selim Bey gülen gözlerle profesöre bakarak "Bizdeki emanetinizi vermek için ![]() ![]() ![]() iyiye arttı ![]() "Emanet mi?" dedi ![]() Selim Bey cevap vermeden yerine geçip telefonu çevirdi ![]() "Gelebilir misiniz?" deyip telefonu kapattı ![]() ![]() Selim Bey ona yanına gelmesini işaret etti, sonra kulağına bir şeyler fısıldadı ![]() ![]() ![]() çehrelerindeki şaşkınlık, yerini birbirlerine Hasret kırk yıllık ahbapların yeniden buluşmalarındaki sevinç, samimiyet ve güvene bırakmıştı ![]() her yıl büyüyen memleket hasretinden bahsetti ![]() "Bu günlerimi şu büyük insana borçluyum ![]() ![]() ![]() Yurt dışında tahsil görürken yanlışa her yeltendiğimde hayalen yanımda hazır oldu ![]() ![]() Diyerek bana istikamet verdi ![]() ![]() dedi ve gözlerini Nazif Beyin duvardaki fotografına mıhladı ![]() ![]() Son derece şık bir çerçevenin içinde, bazı yerleri yamalı ve tamir görmüş oldukça eski bir çift çorap duruyordu ![]() Biraz daha dikkatli baktığında çerçevede bazı cümlelerin de sıralandığını fark etti: "Bir müddet zeytin yiyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() Selim Bey, kendisine bir soru sorduğu için başını ona çevirdi; fakat aklı tabloda kalmıştı ![]() Selim Beye cevap verirken tabloya bir daha baktı ![]() "Bir müddet sabredeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() İyice meraklanmıştı ![]() ![]() Ancak her seferinde biraz daha artan bir merakın içinde kalıyordu ![]() cümlede: "Bir müddet yürüyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Selim Bey merakımı mazur görün ![]() ![]() ![]() Selim Bey kendisine has bir gülüş ile misafirine baktı, derin bir nefes alarak "Malumunuz, babam varlıklı bir insandı ![]() ![]() ![]() O zenginlikten geriye hiçbir şey kalmadı ![]() ![]() Yemekleri artık annem yapıyordu ![]() Hatırlıyorum da bir sabah, kahvaltıya sadece zeytin koyabilmişti ![]() O zengin kahvaltılarımıza bedel, yalnızca zeytin ![]() ![]() ![]() Şaşkınlık içinde, 'Başka bir şey yok mu?' diye sormuştum ![]() karşısında annemin hüngür hüngür ağlayışı gözümün önünden hiç gitmiyor ![]() Annemin ağlayışına mukabil babam: 'Bir müddet zeytin yiyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve iştahla bir zeytin alıp ağzına attı ![]() ![]() eve taşındık ![]() ![]() Annem bezgin bir sesle: 'Bu evde hiçbir şey yok! Burada nasıl yaşayacağız ![]() ![]() 'Bir müddet sabredeceğiz, sonra alışacağız ![]() Gittiğim özel okuldan ayrılmış, bir devlet okuluna yazılmıştım ![]() ![]() ![]() Yürümeye başladık ![]() ![]() Babam kim bilir hangi düşüncelere dalmıştı ![]() etmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir şey söylemesine fırsat vermeden, kızgın aynı zamanda nazlı bir tavırla, 'Yoruldum ![]() ![]() Babam oldukça sakin bir şekilde: 'Bir müddet yürüyeceğiz, sonra alışacağız ![]() ![]() Babam her sabah erkenden çıkıyor, geç saatlerde ancak dönüyordu ![]() ![]() ![]() merakıma yenilip babamın küçük odasına girdim ![]() seccadenin üzerinde de bir tespih vardı ![]() Duvarda ise Arapça bir ibarenin altında şu yazı vardı: 'Allah borcunu ödeme niyetinde olanın kefilidir ![]() Babamın dediği gibi oldu, zor da olsa zamanla alıştık ![]() sürdü ![]() Bir gün babam eve çok farklı bir yüz ifadesiyle geldi ![]() ![]() ![]() Köşkten ayrıldığımız günden beri ilk defa paketlerle eve geliyordu ![]() bir araya topladı ![]() 'Bugün, benim için ne mânâya geliyor biliyormusunuz?' dedi, kelimeleri boğazına düğümlendi, gözlerine yaşlar hücum etti ![]() ![]() ![]() Cebinden gazeteye sarılı bir şey çıkardı ![]() ![]() Hepimiz şaşkınlık içinde babama bakıyorduk ![]() Gazeteyi açtı, içinden bir çift yeni çorap çıkardı ![]() Bu gözyaşlarıyla, bir çift çorabın alâkasını kurmaya çalışırken babam, beklemediğimiz bir şey yaptı ![]() Çorabı burnuna götürdü, kokladı, kokladı ![]() ağlamaya başladı ![]() Hepimiz şok olmuştuk, tek kelime bile söylemeden bekledik ![]() Babam nihayet kendisini topladı ve 'Bir zaman önce, büyük bir borcun altına girmiştim ![]() Borcumu ödeme niyetiyle yeniden çalışmaya başladığım zaman kendi kendime 'bütün kazancım, borçlarımı ödeyinceye kadar alacaklılarımın hakkıdır ![]() hakkını vermeden ayağıma bir çorap almak bile bana haram olsun ![]() ![]() yardımıyla, borcumu bitirdim ![]() Artık kimseye tek kuruş borcum kalmadı ![]() ![]() ayağındaki çorapları çıkarıp yeni çoraplarını giydi ![]() nişanesi olarak sakladım ![]() ödeyinceye kadar bütün kazancım alacaklılarının hakkıdır ![]() ![]() Selim Beyin bakışları bilinmez âlemlere dalarken o, nemlenen gözlerini kuruladı, sonra dönüp duvardaki siyah-beyaz fotografa hayran hayran baktı ![]() "Babanız sandığımdan da büyükmüş Selim Bey ![]() öyle müreffeh bir hayattan sonra anlattığınız gibi bir darlıkta, herhalde çıldırırdım ![]() "Siz ne yapardınız?" diye sordu ![]() Selim Bey kendisine has tebessümü ile: "Bir müddet zeytin yerdim, sonra ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada kapı çalındı, biraz önceki beyefendi elinde bir Kutuyla içeriye girdi ![]() Kutuyu Selim Beyin masasına bırakıp çıktı ![]() Selim Bey yerinden kalkıp kutuyu alarak Mehmet Beye uzattı ![]() 'Buyurun, yıllarca size vermek istediğimiz emanetiniz ![]() ![]() bilinmez duygular içerisinde kutuyu açtı ![]() ![]() açıp içini kutuya boşalttığında merakı iyiden iyiye arttı ![]() Keseden birkaç tane cumhuriyet altını ile bir not çıkmıştı ![]() Mehmet Bey hassasiyetle katlanmış kâğıdı açıp okumaya başladı ![]() Sevgili Mehmet Bey oğlum, Bazen istediğimizi yaparız, çoğu zaman da mecbur olduğumuzu ![]() ![]() ![]() Tahsil hayatınız boyunca size burs vermeyi taahhüt etmiştim ![]() Ancak eğitiminizin son altı ayında size burs verme imkânını bulamadım ![]() Bir müddet sonra imkânlarıma yeniden kavuştum; lâkin bu sefer de size ulaşamadım ![]() borçlu kaldım ![]() Eğer böyle bir borcu gözyaşı ve ızdırapla ödemek mümkün olsaydı,ben bu borcu fazlasıyla ödemiş olurdum ![]() Zira sevgili oğlum, bu altı aylık zaman diliminde bursunu verememenin ızdırabıyla kaç gece ağladım ![]() Her neyse, bursunuzu tarihlerindeki değeriyle altına çevirdim ![]() altınlar sizindir ![]() Bunlar elinize ulaştığında, borçlarımın tamamını ödemiş olacağım ![]() Sevgilerimle, Nazif Cebeci ![]() Mehmet Bey neye uğradığını şaşırmıştı ![]() Bu büyük insanın yüceliği karşısında bir çocuk gibi yalnızca ağlıyor, ağlıyordu ![]() Selim Bey de bir hayli duygulanmıştı ![]() yaşlar süzülüyordu ![]() Bir ara yaşlı gözlerle babasının siyah-beyaz portresine baktı ![]() Kendisine yıllarca hüzünle bakan gözleri, bu sefer sevinçle bakıyor gibiydi ![]() YAZARI BİLİNMİYOR |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, Sonra |
![]() |
![]() |
#2 |
dam99
|
![]() Cevap : Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, Sonraevet sana çokmteşekkür ederim bunu bizlerle payaaaaaaalaştığın için,
|