Burun Polipleri Ve Burun Polipleri Ameliyatları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Burun Polipleri Ve Burun Polipleri AmeliyatlarıBurun Polipleri ve Burun Polipleri Ameliyatları Burun Polipleri ve Burun Polipleri Ameliyatları Burun polibi, burun mukozasının bağ dokularının fazla gelişmesidir ![]() Septum çarpıklığı, konjenital veya travmaya bağlı olarak sonradan oluşur Burun septumu bu durumda kıvrıktır Septum çarpıklığı ve burun poliplerinde solunum zorluğu vardır Burun solunumu zor olduğundan ağızdan solunum yapmak zorunda kalınır Burun tıkanıklığı ve tat alma bozuklukları görülür![]() Burun Polipleri Tedavisi Septum çarpıklığında ve burun poliplerinde tedavi cerrahidir ![]() Burun Polipleri Ameliyatı Burun ameliyatları lokal veya genel anestezi ile yapılır ![]() 1-Hasta genel anestezi ile ameliyat olacaksa bir gün önceden, anestezi ile ameliyat yapılacaksa 6 saat öncesinden aç bırakılır ![]() 2-Ameliyattan önce premedikasyon yapılır (hastayı sakinleştirmek ve vücut sıvılarını azaltmak için) ![]() 3-Ameliyattan sonra kanama kontrolü yapılır (baygın yatan has¬tanın sık sık yutkunması kanamaya işaret eder) ![]() 4-Buruna konan tamponun boğaza doğru kaymamasına dikkat edi¬lir (aksi halde hasta solunum güçlüğü çeker, derhal tampon ağızdan alınır) ![]() 5-Kanamaya karşı tekrar tampone etmek gerekir Sağlık elemanı işlem için gerekli araç ve gereçleri hazır bulundurmalıdır (gazlı bez, tam¬pon pensi, abeslang, makas, burun spekulumu, adrenalin)![]() 6-Burundaki gazlı bezler kirlendikçe pansumanı değiştirilir ![]() 7-Hastaya sakinleştirici verilir ![]() 8-Kanamaya neden olmamak için hastaya sümkürmemesi öğütlenir ![]() 9-Diyetinde, tampon çıkarılıncaya kadar yumuşak sulu gıdalar verilir ![]() 10-Burun ameliyatından sonra yüzde ve göz etrafında görülen mor¬ lukların zamanla geçeceği söylenmelidir ![]() 11-Hasta burundan soluk alamayacağından rahatsızlık duyacağı önceden söylenmelidir Sık aralarla ağız bakımı verilmelidir![]() 12-Hastanın pozisyonu yarı-fawler olmalıdır Ödemi ve rahatsızlık¬ları azaltmak için burun üstüne buz uygulanabilir![]() 13-Plastik (estetik işlem) operasyon geçiren hastaya estetik değerle¬rinin tam gerçekleşmesinin 3-4 hafta sonra olabileceği söylenmelidir ![]() |
|
|
|