![]() |
Trabzonun Adı Nereden Geliyor? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trabzonun Adı Nereden Geliyor?Trabzonun Adı Nereden Geliyor? Trabzonun Adı Nereden Geliyor? Trabzon’un anlamı: Karadeniz'in doğu kıyılarını bir taç gibi süsleyen Trabzon için bizim tatlı sözlü seyyahımız Evliya Çelebi şöyle der: - Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir ![]() ![]() ![]() Trabzondur yerümüz Ahça tutmaz elümüz Hamsi paluk olmasa Nic'olurdu halumuz Evliya Çelebi, Trabzon'u bütün özellikleriyle anlata dursun biz, adı üzerindeki söylentilere geçelim: Bir zamanlar Trabzon'un bulunduğu yerde küçük, şirin bir kasaba varmış ![]() ![]() - Atım terini soğutmadan tiz nallayın! Yoksa hepinizi kılıçtan geçirim ![]() Herkes, süvarinin heybetinden titremeye başlamış ![]() - Yiğidim, gör nalları! Beğenirsen çivileyelim, demiş ![]() Süvari nalları şöyle bir yoklamış, avucunda sıkarak iki büklüm edivermiş: - Ben teneke değil, nal isterim! diye gürlemiş ![]() Nalbant bu defa, halis çelikten dört nal hazırlamış, atını nallamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Al bu bozuk altını! Baksana tuğrası bozulmuş, diye uzatmış ![]() Yiğit adam şaşırmış, bir altın daha çıkarmış ![]() ![]() - Hey, demiş ![]() ![]() ![]() O günden sonra bu kasabanın adı "Tuğra bozan" olmuş ![]() ![]() Bir başka söylentiye göre de, Trabzon kalesi, sofraya benzer, yuvarlak, kesme taşlardan yapılmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() olmuş ![]() Evliya Çelebi'miz, Trabzon'un ilk kurucusunun, zevk ehli, şen şatır bir kadın olduğunu, bundan dolayı bu şehre, neşeli kadın anlamına gelen "Tarb-zen" denildiğini, ya da suyu ve havasının hoşluğundan dolayı "tarb-ı efzun" adının verildiğini kaybeder ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|