Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, prut

Prut Antlaşması

Eski 05-08-2009   #1
Şengül Şirin

Prut Antlaşması

1711 Prut Harbi sonrasında imzâlanan Osmanlı-Rus Antlaşması Osmanlı Sultanlarından Üçüncü Ahmed Han (1703-1730) zamânında 22 Temmuz 1711 târihinde Rusya ile imzâlandı

Prut Antlaşması 21 Temmuz 1711 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya

1710 yılında Osmanlı DevletiIII Ahmet tarafından yönetilmekteydi Rusya'nın başında Çar Büyük Petro " Deli Petro", İsveç'in başında ise XII Şarl " Demirbaş Şarl" bulunmaktaydı Demirbaş Şarl'ın ordusu Poltava'da Deli Petro'nun ordusuna yenildi ve Osmanlı topraklarına sığındı Bu arada Rusya'nın Lehistan'ın içişlerine karışması, Eflak ve Boğdan beylerini Osmanlılara karşı kışkırtması Osmanlı Devletini rahatsız ediyordu Osmanlı Devleti Rusya'ya karşı savaş ilan etti

Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa yönetimindeki ordu Kırım Hanlığı ordusunun desteğiyle Rusları Prut nehri kıyısında kıstırdılar ve yendiler Prus Savaşı denilen bu savaşı Osmanlıların kazanması üzerine Prut Antlaşması imzalandı Antlaşmanın koşulları şunlardır:

# Azak Kalesi
Osmanlılara geri verilecek ( Karadeniz tekrar Osmanlı gölü haline geldi) # Ruslar İstanbul’da daimi elçi bulundurmayacaklar # İsveçŞarl'ın serbestçe ülkesine dönmesine izin vereceklerdi # Ruslar Lehistan’ın içişlerine karışmayacaklardı
arasında yapılmış bir antlaşmadır Lale Devrini yaşamakta ve Sultan Kralı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com