Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ali, paşa, rıza

Ali Rıza Paşa

Eski 05-03-2009   #1
Şengül Şirin

Ali Rıza Paşa

Ali Rıza Paşa (1860 - 1932) Osmanlı Sadrazamı 1886 yılında Harbiye'yi bitirdi 1898'de Erkânı Harbiyei Umumiye Dairesi başkanlığı, Üsküp ve Manastır valiliği ve komutanlığı yaptı 1908'de Harbiye Nazırlığına ve Ayân Meclisi üyeliğine getirildi Hüseyin Hilmi Paşanın sadaretinde Harbiye Nazırı, Balkan Savaşı'nda Garp Ordusu Başkomutanı oldu VI Mehmet tarafından Sadrazamlığa getirildi (2 Ekim 1919) Anadolu'da gelişen Kuva-yı Milliye'cil

Ali Rıza Paşa ( 1860 - 1932) Osmanlı Sadrazamı 1886 yılında Harbiye'yi bitirdi 1898'de Erkânı Harbiyei Umumiye Dairesi başkanlığı, Üsküp ve Manastır valiliği ve komutanlığı yaptı 1908'de Harbiye Nazırlığına ve Ayân Meclisi üyeliğine getirildi Hüseyin Hilmi Paşanın sadaretinde Harbiye Nazırı, Balkan Savaşı'nda Garp Ordusu Başkomutanı oldu

VI Mehmet tarafından Sadrazamlığa getirildi ( 2 Ekim 1919) Anadolu'da gelişen Kuva-yı Milliye'cilerle anlaşmanın kaçınılmaz olduğunu görerek , Heyeti Temsiliye ile
ilişki kurdu ve Salih Paşayı, Mustafa Kemal ile görüşmek için, Amasya'ya göndererek anlaşma yollarını aradı Kuracağı kabinede Heyeti Temsiliye'nin isteklerini dikkate alacağına söz verdi Fakat Kuva-yı Milliye'nin yönetim gücünü eline geçirmeye ve Heyeti Temsiliye'yi kaldırma çabalarına girişti Müttefik Devletlerin baskısı karşısında istifa etmek zorunda kaldı (1920) Son Osmanlı kabinesinde Nafıa ve Dahiliye Nazırıydı ( 1922)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com