|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besin, geçişi, gerçekleşir, içeriklerinin, kana, organlarda, sindirime, uğrayan |
![]() |
Sindirime Uğrayan Besin İçeriklerinin Kana Geçişi Hangi Organlarda Nasıl Gerçekleşir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sindirime Uğrayan Besin İçeriklerinin Kana Geçişi Hangi Organlarda Nasıl Gerçekleşir?Sindirime Uğrayan Besin İçeriklerinin Kana Geçişi Hangi Organlarda Nasıl Gerçekleşir? Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalar bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir ![]() Sindirim: Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir ![]() Büyük moleküllü besin maddeleri: Karbonhidratlar ------------------>Glikoz Proteinler ------------------>Amino asit Yağlar ------------------>Yağ asidi+ gliserol (gliserin) Şeklindeki küçük moleküller haline gelerek kana geçerler ![]() Onikiparmak bağırsağı: İnce bağırsağın mide ile birleşen ilk kısmına onikiparmak bağırsağı denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Onikiparmak bağırsağında karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() Onikiparmak bağırsağından sonra gelen ince bağırsağın diğer kısımları kıvrımlar yaparak uzanır ![]() ![]() Salgı bezleri, karbonhidrat, protein ve yağların sindirimini sona erdirecek enzimler üretir ![]() ![]() ![]() İnce Bağırsağının Görevi: Ağızda kısmen sindirilmiş karbonhidratlar ile midede kısmen sindirilmiş proteinlerin ve sindirimi henüz başlamamış olan yağların sindirimini gerçekleştirmek ve tamamlamaktır ![]() ![]() Böylece şimdiye kadar anlattığımız süreçte: Proteinler -------------->amino asitlere Karbonhidratlar -------------->glikoza Yağlar -------------->yağ asidi ve gliserin ( gliserol) e dönüştürülmüş olur ![]() Su, mineraller ve vitaminler sindirime uğramazlar ![]() Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi Besin maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonra dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir ![]() 1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafından emilerek, kılcal kan damarlarına geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Lenf Yoluyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir ![]() ![]() ![]() Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur ![]() ![]() ![]() !!!! Kalın bağırsakta kimyasal ya da mekanik sindirim yapılmaz Yalnızca ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır ![]() ![]() ![]() Sindirim sisteminin her yerinde bulunan çürükçül bakteriler en çok kalın bağırsakta bulunur ![]() ![]() ![]() Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır ![]() Sindirime Yardımcı Organlar Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı üretir ![]() ![]() Karaciğer Vücudun en büyük organı olup ( yaklaşık 2 kg kadar), karın boşluğunda ve sağ üst kısmında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Safra kesesinden çıkan koledok kanalı ise, safra salgısını on iki parmak bağırsağına taşır ![]() ![]() Safra salgısı yavaş yavaş suyunu kaybederse safra taşları oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Karaciğerin Görevleri: Karaciğerin 400 ‘e yakın görevi vardır ![]() 1- Yağların sindirimini hızlandıran ve rektumda zararlı bakterilerin üremesini engelleyen safra sıvısı üretmek ![]() 2- A, D, E, K , B 12 vitaminlerini depolamak, A vitamini üretmek ![]() 3- Enerji kaynağımız olan glikozu, karaciğerde glikojen şeklinde depolayıp, insülin hormonu denetiminde kana vermek ![]() 4- Bazı zararlı maddeleri zararsız hale getirmek ![]() 5- Kanın pıhtılaşmasında görev alan proteinleri üretmek ![]() 6- Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenlemek ![]() ![]() 7- Lenf yapımında görevlidir ![]() 8- Proteinlerin parçalanması sonucu açığa çıkan amonyağı, daha az zehirli olan üre haline dönüştürmek ![]() 9- Yaşlı alyuvarların parçalanması ile açığa çıkan demiri depolamak ![]() ![]() Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar ![]() ![]() Midenin sol alt kısmında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() * Pankreas, ince bağırsağın uyarması sonucu öz su salgılar ![]() ![]() Lipaz, amilaz ve tirpsinojen enzimleri, protein, yağ ve karbonhidrat sindiriminde etkilidir ![]() ![]() * Pankreas aynı zamanda insülin ve glukagon hormonlarını salgılar ve doğrudan kana verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Besin içeriklerinden karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirime uğrar ve ince bağırsaktan emilerek kana geçer ![]() *Su, vitamin ve minerallerin sindirime uğramadan kalın bağırsaktan emilir ve kana karışırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|