![]() |
Enzimler Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enzimler Ve ÖzellikleriEnzimler ve Özellikleri Enzimler, canlılarda devam etmekte olan binlerce reaksiyonu hızlandıran biyolojik katalizörlerdir ![]() A ![]() Enzimler yapılarına göre iki gruba ayrılır ![]() 1 ![]() Sadece protein molekülünden oluşurlar ![]() 2 ![]() Protein yapısına protein olmayan kofaktör veya koenzim denen yapıların bağlı olduğu enzimlerdir ![]() ![]() İkinci gruba giren enzimlerde protein özelliğinde olan ve yalnızca amino asitlerden oluşan taşıyıcı kısma apoenzim, buna bağlı protein olmayan gruba ise koenzim adı verilir ![]() ![]() ![]() Koenzim olarak; bazı vitaminler ve bazı mineraller (kofaktör) olmak üzere iki molekül çeşidinin herhangi birisi görev yapabilir ![]() Prostetik grup : Organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() Vitaminler : Organik bileşik olan bu yapılar geçici olarak Apoenzime bağlanırlar ![]() Metal iyonlar : Enzim aktivitesinin çoğunda metal iyonlarına ihtiyaç vardır ![]() ![]() B ![]() Enzimler etki ettiği molekül olan substrata, anahtar-kilit uygunluğu gösterecek biçimde bağlanır ![]() ![]() Reaksiyon sonunda enzim aynen kalır ![]() ![]() ![]() C ![]()
![]() 1 ![]() Ortamdaki madde (substrat) ve enzim miktarlarına bağlı olarakgerçekleşen reaksiyonların grafikte gösterimi aşağıdaki gibidir ![]() 2 ![]() Her enzim belirli bir sıcaklıkta maksimum hızda çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Enzimler pH değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Enzimden etkilenen maddenin yüzeyindeki artış tepkimeyi hızlandırır ![]() 5 ![]() Bazı kimyasal maddeler enzimleri etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her gen bir polipeptid (protein) dizisinin sentezinden sorumludur ![]() Bu gen mutasyona uğrarsa, olayın ilgili reaksiyon basamağı gerçekleşemez ve son ürün oluşmaz ![]() |
![]() |
![]() |
|