![]() |
Çiçeksiz Bitkiler Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çiçeksiz Bitkiler Nelerdir?Çiçeksiz Bitkiler Nelerdir? Tohumun meydana geldiği organ çiçektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Su yosunları (Alg'ler) • Nemli ortamlarda , denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar ![]() • Su yosunlarına algler de denir ![]() • Tek ve çok hücreli olanları vardır ![]() • Gerçek kökleri olmamasına rağmen basit köksü yapıları olan basit yapılı bitkilerdir ![]() • Su yosunları hücrelerinde klorofil bulunur ![]() ![]() • Su yosunları genelde mavi, yeşil renkte olurlar ![]() • Yeşil, kahverengi, esmer, kırmızı alg'ler olmak üzere gruplandırılır ![]() • Bazı türleri hem tek hücreli hem de gözle görülecek büyüklükte (makroskobik) dir ![]() ![]() 2- Kara yosunları : Su yosunlarından farklı olarak karada yaşamalarına rağmen iletim demetleri (damarları) olmadığı için nemli ve suya yakın yerlerde yaşarlar ![]() ![]() ![]() • Nemli topraklarda, taş aralıklarında, ağaç kabuklarında ve havuz kenarlarında yetişir ![]() • İletim demetleri yoktur ![]() • Döl almaşıyla eşeyli ürerler ![]() • Kara yosunlarında gövde ve yapraklar bulunur ![]() • Bunlar gerçek yapraklar olmayıp, yaprağımsı yapıları vardır ![]() • Gövdeleri incedir ![]() • Gövde üzerinde yeşil yapraklar bulunur ![]() • Kara yosunları bulundukları yüzeyi kadife gibi kaplar ![]() 3- Eğrelti otları : • Yapı olarak çiçekli bitkilere benzerler ![]() • Gerçek kök, gövde, yaprak ve damarları (iletim demeti) vardır ![]() • Fotosentez yaparlar ![]() • Çoğunlukla karada yaşarlar ![]() • Çoğalmalarında döl almaşı görülür ![]() • Eğrelti otları ormanlarda, ağaç diplerinde, nemli yerlerde ve dere kenarlarında yetişir ![]() • Çiçeksiz bitkilerin en gelişmişidir ![]() • Boyları genelde 40 – 100 cm arasında değişir ![]() • Üremeleri kara yosunları gibidir ![]() • Eğrelti otlarında kök, gövde ve yapraklar bulunur ![]() • Ancak bunlar da gerçek kök ve yapraklar değildir ![]() • İletim demetleri vardır ![]() • Yaprağımsılar yer altı gövdesine yapışmıştır ![]() • Toprak üzerinde geniş ve yeşil renkli yaprakları vardır ![]() Çiçeksiz bitki olarak bu üç ana gruptan başka; Ciğer otları, Likenler, Kibrit otları ve Atkuyrukları olarak bilinen gruplarda vardır ![]() |
![]() |
![]() |
|