Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kesilmeleri, sinir

Sinir Kesilmeleri

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinir Kesilmeleri

Bu bölümde el bileğindeki yaralanmalar sonucunda meydana gelen EL BİLEĞİ SİNİRLERİNİN kesilmesi anlatılacaktırŞekilde görüldüğü gibi, el bileğinde damarlar, sinirler ve parmaklara bağlantı sağlayan kas tendonları birlikte uzanırlar Üstelik hemen cildin altında bulunurlar ve yaralanmalara karşı korunmaları çok azdır Acil servislerde sık rastlanan el bileği yaralanmaları intihar kastı ile el bileğinin kesilmesi veya kızgınlıkla cam yumruklayan kişilerin yaralanmalarıdır İntihar girişiminde bulunan hastaların amacı el bileğinde bulunan atardamarı kesmektir Ancak bu sırada damarın hemen yanında bulunan sinirlerde kesilirler Cam kesilerinde de hem damar, hem de sinir kesilmeleri birlikte bulunur Bu tür yaralanmalara damar cerrahisi uzmanı ve beyin cerrahisi uzmanı birlikte müdahale ederler Şayet tendon kesileri varsa ortopedi uzmanı da müdahaleye katılır
Acile gelen vaka hemen ameliyata alınarak öncelikle kanayan damar dikilerek kanama durdurulur Sonra kesilen sinir uç uca getirilerek dikilir Bu işlem sinir kesilmesinden sonra ilk 6 saat içinde yapılmalıdır Böyle olduğu takdirde iyileşme oranı çok yüksektir Ancak 6 saati geçen vakalarda yapılan müdahalelerde iyileşme oranı inanılamayacak kadar düşüş göstermektedir Bu nedenle yaralanmadan sonra gelen ilk 6 saate ALTIN DÖNEM adı verilmektedir Sinir dikildikten sonra iyileşmesi EMG denilen bir tetkikle takip edilir EMG sinirlerin elektriksel akımlarını ölçerek yapılan bir tetkikdir
***DİKKAT: El bileği kesilen yaralı ile karşılaşırsanız:
1-Elastik bir bandaj ile,bulamazsanız herhangi bir sert materyal ile el bileğini kanamayı durduruncaya kadar sıkınız Ancak dikkat ediniz, bu sıkma sinirleri tamamen zedeleyecek düzeyde olmasınBu arada aralıklarla bandajı gevşeterek kesilmeyen diğer damarlardan ele kan gitmesini sağlayınızAksi takdirde uzun süreli beslenememe durumunda el kangren olabilir
2-Derhal en yakın acil servise müracaat ediniz Burada damar cerrahisi uzmanı müdahale ederken mutlaka bir beyin cerrahisi uzmanı ve ortopedi uzmanınında görüşlerini alınız Özellikle ülkemizde resmi hastanelerdeki karmaşa içinde hastalar gözden kaçırılmakta ve sinir kesilmelerinin bazen farkına varılamamaktadır Sonuçta üzücü durumların oluşmaması için mutlaka ilk 6 saat içinde beyin cerrahisi uzmanının konsültasyonunu sağlayınız
Tedavi edilmeyen vakalarda, el fonksiyonlarını tam yerine getiremez Eldeki kaslar erir ve pençe eli denen görüntü açığa çıkar İlk 6 saatden sonra yapılan müdahalelerde, tam iyileşme oranı oldukça az görülmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Sinir Kesilmeleri

Eski 09-06-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sinir Kesilmeleri

ya ben kızgınlığıma yenilip cam yumrukladım ve kolumun ortal yerinde derin kesi meydana geldi hemen acil müdahele yapıldı ve damarlarım dikildi ancak sinirlerde de kopma olmuş buunu sonradan farkettik ben de o arada askere gittim ve yaklaşık olaydan 2 aY SONRA sinir ameliyatı oldum ve greft yöntemiyle bacağımdan alınan sinir ile tedavi yapıldı ancak her iki sinirde de kopma oluşmuş(ulnar ve medyan) bu yüzden yalnız birini onardılar diğerine de 15 ay sonra ya gün verdilrbilmiyorum artık düzelme oranı ne olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Sinir Kesilmeleri

Eski 09-06-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Sinir Kesilmeleri

bende arkadaşım gibi ssinirime yenilip cama vurdum ameliyata az kaldı olaydan 3 hafta geçti ve 3 hafta geçmesini doktor istedi çünkü acil müdahelede açık yaranın kanamasını durdurmak için dikmişlerdi dikilmiş yara açılırsa enfecsion kaparmıış
3 haftanın 5günü ameliyat olucam inşallah iğileşir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com