09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlığınız İçin Kısa Kısa Bilgiler(1)
Sınırsız Sebze ve Meyve
Bol meyve ve sebze tüketmek sağlıklı kalmanın en önde gelen kuralıdır Günde 4-5 porsiyon sebzenin yanında 4-5 porsiyon meyve yerseniz her türlü vitamin, mineral ve antioksidanı aldığınıza emin olabilirsiniz Gün boyunca, hatta yemekten önce bile meyve yemelisiniz
Kolesterol Yaşlı Gösteriyor
Yapılan araştırmalar kolesterol düzeyi yüksek erkeklerin, gerçek yaşlarından daha büyük göründüklerini gösterdi İngiliz bilim adamları yaptığı araştırmalar sonucunda, sigara, içki, uykusuzluk ve kötü yaşam kalitesi gibi faktörlerin, insanların olduğundan daha yaşlı görünmesinde önemli rol oynadığını, ancak asıl sorunun, kolesterol den kaynaklandığını belirtti Yüksek kolesterolün kan damarlarını tıkayarak organlara daha az kan gitmesine yol açıyor ve erken yıpranmalarına neden oluyor
Kahvaltınızı Yapmadan Güne Başlamayın
Kahvaltıyı mutlaka yapınız, çünkü günün ağır çalışması için gereken enerji gündüz yenen gıdalardan sağlanır
Tuza Dikkat !
Yemekleri tuz koymadan pişirin Sofrada ihtiyacı olan istediği kadarını ekleyebilir Tabi ekleyebilmeniz için tansiyonunuzun düşük olması gerekiyor
Geç Vakitte Yemek Yemeyin
Gece 21'den sonra öğün yemeyiniz Reflüyü engellemek için yatmadan 2 saat öncesinde yemeyi bırakınız
Az ve Sık Yiyin
Düzenli beslenmede ana-öğünler arasında 2 saat ara ile ara-öğünler olmalıdır Bu durumda ana öğünler daha hafif yenmelidir Meyve ve tatlı yemeğin hemen sonrasında değil ara-öğünlerde tüketilmelidir
Kolesterol Her Ette Bulunur
*Her türlü hayvansal gıdada bulunduğu gibi Devekuşu , Hindi ve Tavuk' ta da kolesterol vardır Ancak bu etler dana etine en yakın kolesterol düzeyine sahip olduğu için tercih edilmektedirler
Zeytinyağını Fazla Kaçırmayın
Salata ile yenilecek zeytinyağı miktarı kişi başına 2 çorba kaşığını aşmamalıdır
Fazla Yemenin Faydası Yok
Fazladan yenilen yemeğin faydadan çok zararı vardır Özellikle et, karaciğer ve böbreğin aşırı yorulmasına ve bitkinliğe neden olur Beyaz et de dahil olmak üzere eti günde 1 kez 100gram'dan fazla yememek gerekir
Karbonhidrata Dikkat
Bir öğünde yenilecek karbonhidrat çeşidi ekmek, pilav ya da makarnadan yalnızca biri olmalıdır
Sağlıklı Pişirme Yöntemleri
Düşük ısı ile buharda pişirme ya da buğulama en sağlıklı pişirme yöntemidir Mikrodalga, yüksek ısı( haşlama ) ya da basınç altında( düdüklü tencere ) proteinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar tahrip olmaktadırlar Mikrodalga yalnızca ısıtma amaçlı olmalıdır
Rafine Şeker ve Beyaz Ekmeği Tercih Etmeyin
Beyaz şeker yerine esmer şeker, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih ediniz Rafine şeker ve rafine karbonhidratlar kana hızlı karışır ve pankreasın çalışmasını zorlarlar Bu da Diyabet( şeker ) hastalığının başlamasını hızlandırır Kepekli ürünler B vitamini içerir, hem insanı uzun süre tok tutar hem de lif içeriği ile bağırsakların çalışmasını rahatlatırlar
Kolesterolünüzü Omega Yağları ile Dengeleyin
Omega yağ asitleri karaciğerin ürettiği kolesterolü dengelemektedirler Omega-3 en fazla balıkta, Omega-6 ise ceviz ve fındıkta bulunur Kanola yağı içerdiği omega-3 yağı ile popüler olmuştur
|
|
|