Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mısır, zararlı, şurubu

Mısır Şurubu Neden Zararlı?

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mısır Şurubu Neden Zararlı?



Bu sefer tatlı yiyip tatlı konuşamayacağız çünkü konumuz mısır şurubu, iddialar ise ürkütücü

Neredeyse yediğimiz her tatlı gıdanın üretiminde kullanılan mısır şurubu, vücudumuzu yağ üreten bir makineye dönüştürüyor
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) gibi, nişasta bazlı sıvı şekerler yani bilinen adıyla Mısır Şurubu da gündemimize bomba gibi düştü Zararlı olup olmadığı hararetle tartışılan mısır şurubuyla ilgili bilmediklerimizi Prof Dr Ahmet Aydın'a sorduk; korkmamız gerekenin mısır şurubunun yanı sıra, aslında ?ŞEKER? olduğunu öğrendik

Daha tatlı daha ucuz
Mısır şurubu, mısır nişastasının işlemden geçirilmesi ile elde ediliyor Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz fruktoza dönüştürülüyor Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşuyor Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için daha az kullanılması yeterli oluyor ve dolayısıyla üretimde maliyeti düşürüyor Prof Dr Ahmet Aydın, günümüz piyasa koşullarında maliyeti bu kadar düşüren bir seçenek varken, firmaların normal şeker kullanmalarının iflas etmekle aynı anlama geldiğini ifade ediyor

Bunu biliyor muydunuz?
Mısır şurubunda yüzde 80 oranında bulunan fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı Bu nedenle geçmiş yıllarda daha az kalori ile daha fazla tat sağlandığı ve böylece alınan kalorinin azaltıldığı düşünülüyordu Hatta bir dönem uzmanlar tarafından diyabet ve şişmanlık tedavisinde kullanılıyordu Prof Dr Ahmet Aydın, bu yöntemin bazı hekimler tarafından hala kullanıldığının da altını çiziyor

Hızla yağa dönüşüyor
Mısır şurubunu diğer şekerlerden daha korkunç hale getiren ise içindeki fruktozun yüzde 80 gibi yüksek bir orana sahip olması İnce bağırsaktan emilerek karaciğere gelen fruktoz metabolize edilmek için insüline gerek duymuyor İlk bakışta sanki bu bir avantajmış gibi görünüyor Fakat değişik metabolik süreçler için vücut çok az fruktoz kullanabiliyor Geri kalan tüm fruktoz ise trigliseridlere, yani kan yağlarına dönüşüyor Tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşen de fruktoz Fazla fruktoz tüketiminin hayvanlar üzerindeki araştırmalarda diyabet, hipertrigliseridemi, koroner kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ve kansere yol açtığına dair sonuçlar bulunuyor

Zararlı olmadığı ispatlanmadı
Prof Dr Ahmet Aydın, ürün paketlerinde mısır şurubunun yanı sıra, nişasta bazlı sıvı şeker? ya da ?NBŞŞ? tanımlarının yer alabildiğini belirtiyor Prof Dr Aydın?ın ?Hangi ürünlerden uzak durmalıyız?? sorusuna verdiği yanıt ise ürkütücü: ?Paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalar, meyve suları ve pastane ürünleri Yani sanılanın aksine sadece market raflarında değil, pastane vitrinlerindeki göz alıcı tatların da mimarı artık mısır şurubu GDO'lu mısır ithalatının serbest olduğu ülkemizde mısır şurubunun hangi tür mısırdan elde edildiğini bilmek ise tüketiciler için imkansız Bu da mısır şurubu ile ilgili soru işaretlerini artıran bir faktör Ulusal Beslenme Platformu ise geçen ay bir bildiri yayınlayarak ?Mısır şurubunun kanser, obezite, diyabet, insülin direnci ve karaciğerde yağlanma gibi hastalıklara neden olduğunun bilimsel olarak ispatlanmadığını açıkladı Prof Dr Ahmet Aydın'ın konuyla ilgili yorumu ise şöyle: ?Bir ürünün sağlığa zararlı olup olmadığını bilimsel olarak ispatlamak için birkaç aylık çalışma yeterli değildir Gerekirse 20 yıl denemek gerekir Mısır şurubunun zararlı olduğu kanıtlanmadı diyenlere soruyu tersten sormak gerekiyor Peki zararlı olmadığı kanıtlandı mı??

En tehlikelisi, tatlandırıcılar
Son yıllarda tatlı ve pasta sektöründe aşırı derecede tatlandırıcı kullanıldığını belirten Prof Dr Ahmet Aydın, Türkiye'de aspartamın sağlık sektöründen çok gıda sektöründe kullanıldığını anlatıyor Çünkü tatlandırıcılar şekerden yüzlerce kat daha tatlı Örneğin aspartam şekerden 200 kat, asesülfam K 200 kat, sakarin 300 kat, sükraloz 600 kat daha tatlı Türk Gıda Kodeksi hangi üründe ne kadar yapay tatlandırıcı kullanılacağını belirlemiş olsa da, bazı firmaların bu rakamlara uymadığı yönünde şüpheler var Diyet ürünlerin neredeyse hiçbirinde, kullanılan tatlandırıcı oranı yazmıyor Aspartamın içinde yüzde 40 oranında sinirsel bir uyarıcı olan aspartik asit, yüzde 50 oranında fazla alındığında beyin için zararlı fenilalanin ve yüzde 10 oranında metil alkol (ispirto) bulunuyor İspirto, birçok zararlı etkilerinin yanı sıra kanserojen ?formaldehit?e dönüşüyor

Aspartam şişmanlatıyor?
Prof Dr Ahmet Aydın, aspartamın şişmanlığa çare olmadığını şöyle açıklıyor: ?Aspartamın içindeki aspartik asit ve fenilalanin isimli iki amino asit, insülin salgısını artırıyor Ortamda şeker olmadığı için insülin kanda açlık şekerini düşürüyor Doğal olarak karnınız acıkıyor ve daha fazla yiyorsunuz Ayrıca yüksek miktarda fenilalanin, serotonin gibi sinir ileticilerini azaltıyor Serotonin azlığı depresyona yol açıyor ve iştahı da açıyor?

Diğer şekerler günahsız mı?
Prof Dr Ahmet Aydın bu soruya, Mısır şurubu en zararlı şekerlerden biridir ancak diğer şekerler de masum değil? şeklinde yanıt veriyor İnsanın dışarıdan şeker almadan yaşayabileceğini, bu şekerlere ihtiyacı olmadığını belirten Prof Dr Aydın, buna örnek olarak da sadece balık ile beslenen Eskimoları gösteriyor Şekerle ilgili ilk belgeler MÖ 510 yılına dayanıyor, rafineri şeker üretiminin hızlanması ise 19 yüzyıldaki Sanayi Devrimi ile başlıyor Bu tarihlerden itibaren insanoğlu Prof Dr Ahmet Aydın'ın tabiri ile yasal bir uyuşturucu olan şekere bağımlı hale geliyor Rakamlar ortada! ABD'de 1973-2000 yılları arasında ABD vatandaşları önceki yıllara oranla yılda 100 litre daha fazla şekerli meşrubat, 15 kg daha fazla tatlandırıcı madde ve 30 kg daha fazla unlu mamul tüketmişler ABD?de son 35 yılda fruktozdan zengin mısır şurubu tüketimi kişi başına yılda 200 gr?dan 34 kg?a yükselmiş Üstelik bu rakamlara sahip ABD?de mısır şurubu üretim kotası yüzde 2?lerde iken, ülkemizde yüzde 15?e çıkarıldı

Şeker-kanser ilişkisi
Prof Dr Ahmet Aydın, her türlü şeker kullanımının insan sağlığına nasıl zarar verdiğini şöyle anlatıyor: ?Beyaz un ve rafine şeker bağırsaktan hızla emilerek kana geçiyor Artan kan şekerini düzenlemek için hızla insülin salgılanıyor Buna bağlı olarak kan şekeri hızla düşüyor Fakat insülin bu hıza ayak uyduramıyor ve kanda normalden daha uzun süre yüksek kalıyor Fazla miktardaki insülin ise birçok doku için zararlı etkilere sahip Bu nedenle önce karaciğer, daha sonra da kas hücreleri insülin reseptörlerini kapatıyor Başlangıçta yağ dokusunda direnç olmuyor ve fazla şekerin tamamı yağ olarak depolanıyor Yani insülin beyaz unu ve diğer hızlı emilen şekerli yiyecekleri hızla yağa çeviren bir makine gibi! Üstelik yüksek insülinin tek kabahati bu değil! Sadece yağ depolamakla kalmıyor, bu yağın daha sonra enerji olarak kullanılmasına da izin vermiyor İki yemek arasında enerji kazanabilmek için yağ yakmamız gerekiyor Ancak bu sistemde yağ kullanamayan vücutta kan şekeri düşüyor ve bu sefer yorgunluk, huzursuzluk ve baş ağrısı başlıyor Kişi, tıpkı bir morfinman gibi ancak şekerli bir şeyler yiyip içtikten sonra kendine geliyor?

Her esmer şeker doğal değil
Şekerin doğal hali diye düşünerek tükettiğimiz esmer şekerler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor Kahverengi toz şeker, şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilen rafine toz şekerin beyazlatılmamış hali Ancak bazı hilelerle, rafine edilmiş beyaz toz şeker karamela ile renklendirilerek kahverengi şeker haline getirilebiliyor Kahverengi kesme şeker ise rafine toz şekerin beyazlatılmamış, ancak kimyasal yapıştırıcılarla şekillendirilmiş hali Doğal şeker tüketmek için beyaz şekerden daha zararlı bir ürüne, üstelik de daha fazla para ödüyor olabilirsiniz Prof Aydın, mutlaka şeker tüketmek isteyenlere halis bal ve köy pekmezi kullanmalarını, kuru ve yaş meyve tüketmelerini öneriyor Şu sözleri ise çarpıcı: ?Raf ömrü uzun olan ürünleri tüketmek sizin ömrünüzü kısaltır?

Şeker, kanser dokusunu besliyor?
Kanser ve şeker arasındaki ilişkiyi ilk kez Alman tıp adamı Otto Warburg ortaya koydu 1931 ve 1944 yıllarında iki kez Nobel'i alan Warburg'un çalışmaları, kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelerden farklı bir metabolizması olduğunu gösteriyor Buna göre kanser hücreleri sağlıklı hücrelere göre 3-5 kat daha fazla şeker kullanıyor Ancak şekerin tek zararı kanser dokusunu beslemesi değil Aşırı un ve şeker tüketimi insülin direncine (metabolik sendrom) yani hiperinsülizme yol açıyor Hiperinsülizm, insüline benzer büyüme faktörü (IGF-1) düzeyini artırıyor Serbest IGF bütün dokularda hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak kansere neden oluyor

Şeker sözlüğü
Tek şekerler Fruktoz: Meyve veya bal şekeri
Glikoz: Üzüm şekeri
Galaktoz: Süt şekeri
Çift şekerler
Sükroz: Çay şekeri (glikoz+fruktoz)
Laktoz: Süt şekeri (glikoz+galaktoz)
Çoklu şekerler
Nişasta: Glikoz moleküllerinden oluşan bileşik bir şeker

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.