09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Probiyotik Besinler
Probiyotik besinler
Probiyotikler, sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından çok yararlı olan canlı organizmalardır Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler olup bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olmaktadırlar Kısacası probiyotikler vücudumuz için yararlı bakterilerdir Bu yararlı bakterilerin özelliği, mide asiti ve safraya karşı dirençli, zehirsiz ve en önemlisi oksijensiz ortamda yaşayabilen bir mikroorganizma olmasıdır Bu kriterler çerçevesinde bakteri türlerinin sayıları kısıtlanmıştır ve sadece bazı bakteri grupları bu koşulları sağlayabilmiştir
Probiyotik gıdalar, yeterli sayıda ve düzenli alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunurlar Günümüzde probiyotik ürünlerin ülser, bağırsak enfeksiyonları ve allerjik belirtileri azalttığı, kabızlık ve spastik kolon hastalığına iyi geldiği, bağırsak ve kolon kanserini azalttığı, serum kollesterol düzeyini düşürdüğü, kalsiyumun yararlılığını artırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir Ayrıca ishali olan hastalarda zararlı bakterilere karşı korumaya geçerek ishali azaltmayı sağlarken bağışıklık sistemi üzerinede olumlu etkileri bulunmaktadır
Geleneksel olarak probiyotikler yoğurt ve diğer fermente gıdalara eklenirken, son yıllarda içeceklere ve tablet, kapsül veya dondurularak kurutulmuş formdaki preparatlara da ilave edilmiştir Bu ürünlerin aşırı olmamak koşuluyla hergün düzenli olarak kullanımı vücuda yararlılık sağlayacaktır Probiyotik ürünlerin yararlılığını artırmak için sabahları veya gece yatarken alınması önerilmektedir Gebe ve emziren bayanların, bebek ve çocukların almasında da bir sakınca yoktur
Probiyotiklerin sindirim sistemini zararlı etkilere karşı korumanın dışında bozulmuş sindirim sistemi hastalıkları ve dolaylı yollarla etkilenen hastalıklara karşı da düzenleyici etkisi bulunmaktadır Sağlıklı yaşam için faydalı etki gösteren bu bakterileri içeren ürünlerin düzenli olarak tüketilmesi ve sindirim sisteminde bellirli sayıda tutulması gerekmektedir
Ebru Aydın
|
|
|