Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
için, kadın, sağlığı, soya

Kadın Sağlığı İçin Soya

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kadın Sağlığı İçin Soya







Soya Fasulyesi

Rahim, göğüs kanseri gibi kadınların yüksek risk altında olduğu hastalıklara karşı sağlıklı beslenme ve doğru gıda seçimi ile koruma sağlanabiliyor

Soya grubundaki besinler sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrı olarak nitelendiriliyor

Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve bu da kadın bünyesi için son derece yararlıdır

Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır

Soya fasülyesi son derece besleyici, çok çeşitli kullanım alanı ve özellikleri bulunan bir gıdadır Ayrıca soya proteinleri kalp hastalığı ve kanser gibi birçok kronik hastalıkla savaşmada önemli rol oynamaktadır Yapılan çalışmalar soya proteinlerinin kandaki kolestrolü düşürdüğünü göstermiştir

Soya katkılı gıdalarıyla beslenenlerin kansere yakalanma olasılığı diğerlerine oranla çok daha azdır Bilim adamları, soya proteinlerinin, böbrek hastalarının beslenmelerinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulamaktadır

Soya Nedir?

Soya fasülyesinin tarihine bakılırsa doğu mutfağında oldukça önemli bir yeri olduğu görülür Yaklaşık 5 bin yıl önce Doğu Asya ovalarında keşfedilen ‘soya’ Asya halkının beslenme alışkanlığında bir devrim yaratmıştır Batı ülkelerinde soyanın önem kazanması 20 yüzyılda başlamıştır İkinci Dünya Savaşı sırasında protein ve yağ teminindeki yetersizlikler soya fasülyesinin insan gıdası olma yönündeki önemini artırmıştır

Soya Fasülyesi

Günümüzde ise soya, dünyada en çok yetiştirilen ürünlerden biridir Yaratıcı aşçılar soya kullanarak yemeklerine çeşit katmışlardır Soya ile yapılan yemekler lezzetli olduğu kadar sağlık yönünden de oldukça yararlıdır

Soya fasülyesinin insan sağlığı açısından önemini ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri keşfetti ve Amerikalı üreticiler bu önemli keşfe vakit kaybetmeden cevap verdiler İlk önce Orta ve Batı Amerika’da yetiştirilmeye başlanan soya fasülyesi, seri bir şekilde ülke geneline yayıldı ve 26 eyalette soya fasülyesi ekimine başlandı

Amerika’daki soya fasülyesi yetiştiriciliği Meksika Kanalı‘ndaki büyük limanlara yapılacak nakliyatı kolaylaştırmak amacı ile daha ziyade Mississippi Nehri etrafındaki eyaletlerde gelişti

Soya fasülyesi diğer yağ tohumlarına göre bazı avantajlara sahiptir: Örneğin uzun süreli depolama ve uzun mesafeli sevkıyatlara elverişlidir Soya fasulyesinin hasadı diğer yağ tohumlarına göre daha kolaydır Bütün hasat işlemi tam otomatik olarak el değmeden yapılabilir

Soya fasulyesinin başka bir avantajı da yetişme süresinin çok kısa olması nedeniyle (ekilen tohumlar 3-4 ay içinde hasada hazır hale gelir) ürünün dünyadaki talebe adapte edilebilmesidir

100 g Soya Filizinin Besin Değeri

* Su: 65,09 Gr

* Protein: 13,09 Gr

* Yağ: 6,7 Gr

* Karbonhidrat: 9,57 Gr

* Kolesterol: 0 Gr

* Lif: 1,1 Gr

* Kalsiyum: 67 Mg

* Demir: 210 Mg

* Fosfor: 164 Mg

* Magnezyum: 72 Mg

* C Vitamini: 15,30 Mg

* Tiamin (B-1): 0,34 Mg

* Enerji: 122 Kcal

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.