![]() |
Psikolojide İç Güdü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Psikolojide İç Güdüçgüdüyü, “öğrenmeye bağlı olmayan, hayvan ya da insan davranışlarının tümü” şeklinde tanımlayabiliriz ![]() Bu tanımdan da anlaşıldığına göre, içgüdüler ruhsal ve eğitimsel değil, fizyolojiktir ![]() ![]() İçgüdüyle ilgili olarak öncelikle Darwin ve Konrad Lorenz’e ait iki orjinal görüşü tanımak gerekir: Darwin, “ içgüdünün, adım adım, zihinsel organlardaki değişikliklerle ve doğal seçimle bilinçsizce kazanıldığını” söylerken, Lorenz, konuya genetik açıdan yaklaşmış ve içgüdülerin kalıtsal olarak varolduğunu ifade etmiştir ![]() Lorenz, “ içgüdü, gen formasyonu ile insandan insana aktarılır ![]() ![]() ![]() Bütün bu bilgilerin ışığında, içgüdünün DNA’ nın hangi kısmından transfer olduğunu düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() İçgüdü ile ilgili yığınla örnek var ![]() ![]() Meselâ köpek balığı, sürekli yüzmek ve uyanık kalmak zorunda ![]() ![]() ![]() Sonuçta, hayvanların bu tip özellikler yanında bir yaşam enerjisine sahip olduğu ve onların da ölümden korktuğu görülüyor ![]() Bir başka örneği ise ölüm ötesi ile ilgili ![]() ![]() ![]() “ Korkunun Ecele faydası yoktur ” atasözü bunu gösteriyor ![]() Bu nokta itibariyle insanla hayvanı ayıran fark, hayvanın ölüm ötesi hakkında bilgiye sahip olmaması diyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabi bu arada şartlanmaların ve değer yargılarının da buna önemli derecede bir katkısı olduğunu kabul etmeliyiz ![]() ![]() ![]() Bu dahi gen formasyonu ile ilgilidir ![]() İnsan ise, yaşam gayesini belirlemek, nasıl davranacağına kendisi karar vermek, ölüm ötesini kabullenmek durumundadır ![]() ![]() Din, önemli olan şeyin sistem olduğunu bizlere anlatırken, öte boyutu hali hazırda müşahede eden, daha sonra olacakları aynen gören Nebi / Resullere, bir birimi teşvik etmek amacıyla cennetten, korkutmak içinse cehennemden bahsetme yetkisini verir |
![]() |
![]() |
|