Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alman, edebiyatı

Alman Edebiyatı

Eski 04-28-2009   #1
Şengül Şirin

Alman Edebiyatı

Alman edebiyatının ilk ürünleri Ortaçağ’da görülen Nibelungen destanı ve “romans”lardır Alman halk türkü ve masallarının çoğu 19 yüzyılda Grimm Kardeşler tarafından derlenmiştir
Alman edebiyatı 18 yüzyılın ikinci yarısından sonra parlak bir döneme girmiştir Bu dönemde, Goethe, Schiller gibi sanatçılar romantik akıma zemin hazırlamış, önemli eserler vermişlerdir Sonraki dönemlerde Avrupa’nın diğer ülkelerinde ortaya çıkan edebiyat akımları Alman edebiyatını da etkilemiştir

• J Wolfang GOETHE
  • Friedrich SCHİLLER
  • Heinrich BÖLL
J Wolfang GOETHE

J Wolfang GOETHE (1749 -1832)
Alman romantizminin kurucularındandır Şiir, tiyatro, roman türlerinde yazmıştır Şiirlerinde aşk duygusuna geniş yer vermiş, lirik bir anlayışı benimsemiştir Çok sonraları felsefi şiirler de yazan Goethe, hayat felsefesini Faust adlı büyük dramında açıklamıştır
Shakespeare’den, Schiller’den ve İranlı şair Hafız’dan etkilenmiştir

En önemli eserleri şunlardır:
Faust (oyun)
Genç VVerther’in Acıları (roman)
Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları (roman)

Friedrich SCHİLLER

Friedrich SCHİLLER (1759 -1805)
Romantik tiyatronun önemli sanatçılarındandır Dramlarında daha çok özgürlük tutkusunu işlemiştir Tarih ve felsefe konulan üzerinde geniş araştırmalar yapmış, estetik ve ahlâkla ilgili denemeler yazmıştır
Tiyatro, şiir, tarih, felsefeyle ilgili eserleri vardır

En önemli dramları şunlardır
Haydutlar, Don Carlos, VVilhelm Tell

Heinrich BÖLL

Heinrich BÖLL (1917 -1985)
Çağdaş Alman edebiyatının en önemli yazarlarından biridir II Dünya Savaşı’na bizzat katılmış, esir düşmüş, eserlerinde savaş yıllarının yoksullukları, acıları üzerinde durmuştur Alman sanayi toplumunu da eleştiren H Böll, 1972′de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır

Önemli eserleri şunlardır:
Trenin Tam Saatiydi (roman)
Babasız Evler
Âdemoğlu Neredeydin? (roman)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com