09-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ergenlik Dönemi Kimlik, Aile Ve Kuşak Çatışması
Kişilik gelişimi ergenlik döneminden önce başlamış olmasına rağmen ergenlikte hız kazanır ve farklılaşır Kimlik gelişimi gencin kendisine bağlı olduğu kadar,aileye ve çevresel faktörlere de bağlıdır
Ergenlik dönemine gelmiş bir genç kendisini yeterince büyümüş olarak görmekte, dolayısıyla çevresinden bunun kabulünü beklemektedir Ailesinden giderek uzaklaşmaya başlayan ergenin kendini tanımak ve giderek bağımsızlaşmak ihtiyacının olduğu unutulmamalıdır Bu durumun onun gelişiminin bir parçası olduğu ve normal görülmesi gerektiği unutulmamalıdır
Ergen her ne kadar ailesine karşı gibi görünse de kişilik gelişiminde model alacağı, özdeşim kuracağı kişilerin başında yine aile üyeleri gelmektedir Bunun için ergene hoşgörülü davranmak ve model olacağı kişilerin davranışlarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir
Günümüz koşullarında gençler internet, Televizyon vb pek çok uyaranla beraber yaşamakta ve sosyalleşmektedir Ancak ergen ile ailenin farklı zamanlarda ve farklı biçimde sosyalleşmiş olması, değişen dünya ile birlikte düşünce ve duygular ile gösterilen tepkilerin farklılaşması kuşak çatışmasının temel nedenlerindendir Gençlerin sık sık şu şekildeki yakınmaları aileler tarafından dile getirilmektedir; - Ailem benden çok şey bekliyor,
Ailem bana çok karışıyor,
Arkadaşlarımla vakit geçirmeme izin vermiyorlar,
Ders çalışmam konusunda çok baskı yapıyorlar,
Bana çocukmuşum gibi davranıyorlar,
Okulda neler yaptığımı sürekli soruyorlar,
- Beni anlamıyorlar ve güvenmiyorlar,
Ailenin bu dönemde çocuğun kimlik gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması yaklaşım tarzı önemlidir Anne-babanın sıkı denetim uygulaması ve fazla ilgi göstermesi olarak değerlendirilebilecek (Aşırı Korumacı) yaklaşım biçimi bireyin, başkalarına bağımlı, kendine güveni olmayan bir kişi olmasına neden olabilir Buna karşılık gereğinden fazla serbest bırakmak,hiçbir davranışını sınırlandırmamak gencin bencil, sürekli kendisini düşünen ve her şeyin kendi istediği gibi olmasını isteyen bir kişiliğe sahip olabilir Yani aile davranışlarında tutarlı ve dengeli olmayı sağlarsa ergenlik döneminin sıkıntıları aza indirilebilir
Anne ve baba unutmamalıdır ki çocukluktan gençliğe geçen çocuklarının artık kendilerine olan bağımlılıkları da giderek azalmaktadır Gençler ailelerine daha önce göstermedikleri biçimde sert tepkiler verebilir ve karşı gelebilirler Ergenin özgürlüklerini arttırmak ve baskıyı azaltmak yerinde olacaktır Ayrıca ergen ile ailesinin ortak değer yargıları oluşturması ve iletişimi koparmamaları kuşak çatışmasının hafifletilmesine yardımcı olur
Aile içinde alınacak kararlarda ergenin de fikrinin alınması, zaman zaman ergenin karşısında olarak kendi fikirlerini dayatmacı olmadan söylemek, beraber faaliyetlerde bulunmak ve ergeni spor,müzik gibi ilgisini çekecek faaliyetlere yöneltmek ergenlik dönemindeki bir gencin gelişimi için önemlidir
|
|
|