![]() |
Montaigne'den Seçmeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne'den Seçmeler1-Dünya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Ben duruşu degil geçişi anlatıyorum:fakat yaştan yaşa ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Hikayemi saati saatine yazmam gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Benim yaptığım ![]() ![]() ![]() 5-Kendimi kırk yaşını aşıp ihtiyarlığın yolunu tuttugum şu andaki halimle anlatıyorum ![]() ![]() ![]() 6-Anlattıgım hayat basit ve gösterişssizdir;zararı yok ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Benim yaptığım ![]() ![]() 8-İnsanın kendini anlatmasından daha zor ve daha faydalı hiçbir şey yoktur ![]() 9-Ben durmadan kendimi düzenliyorum ![]() ![]() 10-Kendinden söz etmeyi kötü görmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11-Bir devleti hiçbir şey yenilik kadar rahatsız etmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12-Bana sorarsanız ![]() ![]() ![]() 13-Benim mesleğim ![]() ![]() 14-Bana diyebilirler ki:kendini kuru sözle değil ![]() ![]() ![]() ![]() 15-Yaptıgımız işler kendimizden çok tesadüflerin eseridir: bu işler kendi özlerini belli ederler;beni ise ancak şöyle böyle ![]() ![]() ![]() 16-Ben kendimi olduğum gibi gösteriyorum:öyle bir beden yapısı koyuyorum ki ortaya bir bakışta damarları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17-Bence insan ne olduğunu bilmekte dikkatli olmalı;iyi tarafınıda kötü tarafınıda aynı titizlikle ortaya çıkarmalıdır ![]() 18-Kendini oldugundan az göstermek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19-Bence bu kendini beğenme illetinin esası ![]() ![]() ![]() ![]() 20-Gurur insanın düşüncesindedir; söze dökülen onun pek küçük bir parçasıdır ![]() 21-Bu adamlar öyle sanıyorlar ki insanın kendi üzerinde durması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22-Kendinden aşagıya bakıpta kendi kafasına hayran olan adam ![]() ![]() ![]() 23-İnsan kendindeki eksik ve cılız degerleri ![]() ![]() ![]() 24-Bir tek sokrates tanrısının dedigine uyup kendisini gerçekten tanımasını ve kendisini küçük görmesini bildigi için bilge adını almaya hak kazanmıştır ![]() 25-Yazarken kitapları bir yana bırakır ![]() ![]() 26-Ben yazarken rastgele gittiğim için bol bol hatalara düşerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27-Herkes kitabımda beni ![]() ![]() 28- Çok gariptir; çağımızda işler o hale geldi ki felsefe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29-Felsefenin amacı erdemdir; bu erdem de ![]() ![]() ![]() ![]() 30-Eğer eğitilecek genç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 31-Mademki asıl felsefe bize yaşamayı öğreten felsefedir ve mademki çocuğun da öbür yaştakiler gibi ![]() ![]() ![]() 32-Bize yaşamayı ömür geçtikten sonra öğretiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() 33-Yasalar doğru oldukları için değil yasa oldukları için yürürlükte kalırlar ![]() 34-Yasalardan daha çok ![]() ![]() 35-Şu kesin ki çocuğa kendiliğinden bir şey yapmak özgürlüğünü vermemekle onu korkak bir köle durumuna sokuyoruz ![]() 36-Tümüyle kitaptan bir bilgi ne sıkıcı bilgidir! Böyle bir bilgi bir süs olarak kullanılsın: Ama temel olarak değil ![]() 37-Felsefenin insanlara ![]() ![]() ![]() 38- Doğa bir ana gibi davranmış bize: İstemiş ki ihtiyaçlarımızı gidermek zevkli bir iş de olsun üstelik: Aklımızın istediği şey ![]() ![]() 39-Bizim işimiz kitap doldurmak değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40-Güzellik ![]() ![]() ![]() ![]() 41-İnsan yaratıkların en zavallısı ![]() ![]() 42-Biz insanlar öteki yaratıkların ne üstünde ne altındayız ![]() ![]() ![]() ![]() 43-Bunca bekçili ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 44-Korunmak saldırana hem istek veriyor ![]() 45-Her korunma savaşçı bir kılığa girer ister istemez ![]() 46-Bilinecek ![]() ![]() ![]() ![]() 47-Kitapları bir yana bırakır da dobra dobra konuşursak ![]() ![]() ![]() ![]() 48-Sokrates'e göre aşk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 49-Tavus kuşuna haddini bildiren ayaklarıdır ![]() 50-Oyun arasında ciddi düşüncelere yer vermeyenler ![]() ![]() ![]() ![]() 51-İnsanın doğuşunu görmekten herkes kaçar ![]() ![]() 52-İnsanı öldürmek için gün ışığında ![]() ![]() ![]() 53-İnsanı yaparken gizlenip utanmak bir aaaa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 54-Şu insan ne korkunç bir hayvan ki ![]() ![]() ![]() 55-Biz insanlar kendimizi kötülemeye gösterdiğimiz zekayı hiçbir yerde gösteremeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() 56-Bre zavallı insan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() arıtıyor senin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 57-Dost ve dostluk dediğimiz ![]() ![]() ![]() 58- Mademki zamansız bir ölüm seni ![]() ![]() ![]() ![]() 59-Karı koca arasındaki sevginin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 60-Uzaktan her kadın insana hoş gelir ![]() 61-Ayrılıklar benim yakınlarıma sevgimi tazeler ![]() ![]() 62- Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim; bildiğim için de dostumu kendime çekmekten çok ![]() ![]() 63-Bana en büyük iyiliği kendine iyilik ettiği zaman etmiş olur ![]() 64-Mızmız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 65-Eğitimin insanı bozmaması yetmez ![]() ![]() 66-Yalnız yaşamanın bir tek amacı vardır sanıyorum; o da daha başıboş ![]() ![]() 67-Çok kez insan dünya işlerini bıraktığını sanır; oysaki bu işlerin yolunu değiştirmekten başka bir şey yapmamıştır ![]() 68-ev işlerinin az önemli olmaları ![]() ![]() 69-Dertlerimizi avutan akıl ve hikmettir ![]() ![]() 70-Ülke değiştirmekle kıskançlık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 71-Sokrates'e birisi için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 72-İçi arınmamışsa ![]() ![]() Kendi kendisiyle ne savaşlar eder boşuna! Tutkuları içinde ne kemirici kaygılar ![]() Ne korkular içinde kıvranır insan! Ne çöküntüler yapar bizde gurur ![]() ![]() Öfke ![]() 73-Issız yerlerde kendin için bir evren ol 74-Yapmaya alıştırıldığımız işlerden binde biri bile kendimizle doğrudan doğruya ilgili değil ![]() 75-Bir devleti hiçbir şey yenilik kadar rahatsız etmez ![]() ![]() ![]() 76-Dünyanın birden düzeleceği yoktur; ama insan kendini sıkan şey karşısında o kadar sabırsızdır ki ![]() ![]() ![]() ![]() 77-Kavuşabildiğimiz zevk ve nimetlerin hepsi mutlaka dertlerle ![]() ![]() 78-Derin bir sevinçte ![]() ![]() 79-Mutluluk bile haddini aşarsa azap olur ![]() 80-Tanrıların bize verdiği bütün nimetlerin hiçbiri katıksız ve kusursuz değildir ![]() ![]() 81-Sokrates der ki: «Tanrılardan biri hazla elemi birleştirip karıştırmak istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() 82-Ağlamak da bir zevktir ![]() 83-Yitirdiğimiz dostların anısı ![]() ![]() ![]() 84-Adaletin yasalarında bile mutlaka adaletsiz bir taraf vardır ![]() 85-Örnek olsun diye verilen her cezada kamunun yararına ve bireyin zararına bir adaletsizlik vardır ![]() |
![]() |
![]() |
|