![]() |
Mesnevi-i Şerif |
![]() |
![]() |
#1 |
Equinox
![]() |
Mesnevi-i ŞerifMesnevi-i Şerif Mesnevî ya da Mesnevî-i Manevî (Farsça: مثنوی معنوی), Mevlânâ Celâleddin Rumî'nin altı ciltlik Farsça eseri ![]() ![]() ![]() Yazımına 656 yılından evvel başlanılan eser, Divan-ı Kebir ile birlikte Mevlânâ külliyatının ekseriyetini teşkil eder ![]() ![]() Mesnevi (Mevlana) ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur ![]() Yazılışı Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır ![]() ![]() ![]() Mesnevi'nin dili Farsça'dır ![]() ![]() ![]() Mesnevî'nin Edebî Tarzı Mevlânâ, altı ciltlik Mesnevî'sinde tasavvufi fikir ve düşüncelerini, birbirine eklenmiş hikâyeler hâlinde anlatmaktadır ![]() "Ömrümün özeti şu üç sözden ibarettir: Hamdım, piştim, yandım ![]() Mevlana İlk 18 beyit Mevlânâ tarafından bizzat yazıldığı için, Mesnevî'nin ilk on sekiz beytine Mevlevîler pek büyük bir ehemmiyet veririler ![]() ![]() Dinle, bu ney nasıl şikâyet ediyor; ayrılıkları nasıl anlatıyor ![]() Diyor ki: Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımla erkek de ağlayıp inlemiştir, kadın da ![]() Ayrılıktan parça parça olmuş bir gönül isterim ki iştiyak derdini anlatayım ona ![]() Aslından uzak kalan kişi, buluşma zamanını arar durur ![]() Ben her toplulukta ağladım, inledim; iyi hallilerle de eş oldum, kötü hallilerle de ![]() Herkes kendi zannınca dost oldu bana; İçimdeki sırlarımı ise kimse aramadı ![]() Benim sırrım, feryâdımdan uzak değil; fakat gözde, kulakta o ışık yok ![]() Beden candan, can da bedenden gizli değil; fakat kimseye Cânı görmeye izin yok ![]() Ateştir neyin bu sesi, yel değil ![]() ![]() Aşk ateşidir ki neye düştü; aşk coşkunluğudur ki şaraba düştü ![]() Ney, bir dosttan ayrılana eştir, dosttur; perdeleri, perdemizi yırttı-gitti ![]() Ney, kanlarla dolu bir yolun sözünü etmede; Mecnun'un aşk hikâyelerini anlatmada ![]() Ney gibi bir zehri, ney gibi bir panzehri kim gördü? Ney gibi bir solukdaşı, bir iştiyak çekeni kim gördü? Bu aklın mahremi, akılsızdan başkası değildir; dile de kulaktan başka müşteri yoktur ![]() Gamımızla günler geçti, akşamlar oldu; günler yanışlarla yoldaş kesildi de yandı-gitti ![]() Günler geçip gittiyse, de ki: Geçin gidin, pervamız yok ![]() ![]() Balıktan başka herkes suya kandı, rızkı olmayanın da günü uzadıkça uzadı ![]() Ham, pişkin, olgun kişinin hâlini hiç mi, hiç anlayamaz; Öyleyse sözü kısa kesmek gerek vesselâm ![]() iştiyak: özleme, güçlü istek, arzu Kaynakça 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|